Rekordhøjt pollental målt i København: »Det er ekstremt«

I lørdags blev det højeste pollental for hassel nogensinde målt. Det giver røde øjne og løbende næser hos mange danske pollenallergikere.

Hovedstadsområdet er som regel ekstra hårdt ramt af pollen i det tidlige forår, fordi løvtræer som el og hassel vokser i mange parker. I weekenden var pollentallet for hassel det højeste nogensinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Møller

Pollentallene for hassel er sjældent særlig høje. De ligger som regel mellem fem og 15.

I lørdags ramte tallet imidlertid 218 i København. Det er det højeste tal, der nogensinde er målt, i de 40 år, hvor Astma-Allergi Danmark har målt det daglige tal for pollen.

»Det er ekstremt højt. Det skyldes, at der i weekenden var de ideelle betingelser for hasselpollen. Tocifrede temperaturer, sol, tør luft og den rette vind. Samtidig kan man se, at vinteren ikke har været så hård endnu. Der har ikke været noget frost, som for alvor har skadet blomsterne eller holdt pollensæsonen tilbage,« siger Karen Rasmussen, der er biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark.

Pollentallet for hassel er mandag tilbage på fem i den østlige del af Danmark og 30 i den vestlige del, hvilket er højt, men ikke unormalt, fordi sæsonen for hassel- og elpollen netop er gået i gang, fortæller Karen Rasmussen.

Hun tilføjer, at vinteren stadig kan nå at komme, og at hun derfor ikke kan forudsige, om pollentallet generelt vil ramme rekordhøjder i år.

Der er ikke nogen sikre tal for, hvor mange der lider af pollenallergi, men det anslås, at 400.000 danskere er allergiske over for græspollen, mens lige så mange lider af en af de andre pollenallergier.

Hassel er den fjerdemest udbredte pollenallergi. Nogle personer, der er allergiske over for græs eller birk, kan også mærke, at tallet for hassel i øjeblikket er højt, fordi sorterne er i familie med hinanden.

Varmere temperaturer giver tidligere pollensæson

Hovedstadsområdet er som regel ekstra hårdt ramt af pollen i det tidlige forår, fordi løvtræerne el og hassel vokser i mange parker.

Pollensæsonen for hassel og el er de seneste år begyndt op mod seks uger tidligere end for 40 år siden. Det skyldes især, at temperaturen i Danmark er steget, og at vintrene er blevet mildere.

Hvis man er en af dem, der snøfter ekstra meget og får røde øjne, når pollensæsonen går i gang, råder Karen Rasmussen til følgende:

»Man kan bruge solbriller, når man cykler, for at holde pollen væk fra øjnene. Hvis man lufter ud derhjemme, kan man vente med at gøre det til aftentimerne, hvor pollentallet ikke er lige så højt. Og så kan man downloade Astma-Allergi Danmarks app, hvor man hver dag kan se dagens pollental,« siger hun.