Nixons nemesis er i haserne på Trump

Carl Bernstein stod bag en af de største afsløringer i journalistikkens historie. Den garvede journalist er stadig aktiv. Den 14. februar bliver han 75 år.

Carl Bernstein stod bag en af de største afsløringer i journalistikkens historie. Den garvede journalist er stadig aktiv. Den 14. februar bliver han 75 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: HERBERT NEUBAUER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I journalistverdenen findes der næppe et mere ikonisk makkerpar end Bob Woodward og Carl Bernstein.

Torsdag den 14. februar fejrer sidstnævnte sin 75-års fødselsdag. Og selv om karrierens største scoop ligger over 40 år tilbage i tiden, bibeholder Bernstein sin næse for den gode historie og sin kritiske sans over for magthaverne.

Bernstein afslørede sammen med Woodward, at præsident Richard Nixon og hans stab havde forbindelse til et indbrud hos deres politiske modstandere i 1970'erne.

Watergate-skandalen, som sagen er kendt som, endte med at fælde Nixon og indbringe de to reportere den prestigefulde Pulitzerpris.

Carl Bernstein fik aldrig en uddannelse. I stedet arbejdede han sig op fra at være redaktionsbud til journalist. Han var ansat på The Washington Post, da han fik skovlen under Nixon.

Tidligere kolleger har gang på gang beskrevet, at Bernstein besidder tre evner, der har bragt ham langt i journalistfaget.

For det første er han nysgerrig. For det andet er han ihærdig. For det tredje har han en naturlig skepsis over for magthaverne.

Det sidste beviste han allerede under Watergate, hvor han tidligere end sin kollega mistænkte, at Nixon måtte have en finger med i spillet.

Det hele er gengivet af Robert Redford og Dustin Hoffman i filmen "Alle præsidentens mænd", der er fast pensum på alverdens journalistuddannelser.

Men Bernstein er mere end Watergate. Han har været chef på ABC News, arbejdet som krigskorrespondent i Mellemøsten og har afsløret en alliance mellem præsident Ronald Reagan og paven.

Trods den efterhånden fremskredne alder har han stadig snuden nede i det spor, hvor de gode historier gemmer sig.

Derfor er det også lykkedes ham at få USA's nuværende præsident, Donald Trump, på nakken.

Det skete, da Bernstein sidste år stod bag en historie om, at Trump på forhånd havde kendskab til et møde med en russisk advokat, som ville levere smuds om modkandidaten Hillary Clinton under valgkampen i 2016.

Trump reagerede ved at kalde Bernstein en "degenereret idiot".

/ritzau/