Kritik af DMI kan være en »bombe under den digitale økonomi«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Lyn og torden i Vang på Bornholm under Folkemødet 2019, lørdag den 15. juni 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen og velkommen tilbage til hverdagen til dem, der har været på vinterferie.

Den seneste uge er gået med en voldsom debat om en SAS-reklame, yderligere efterforskning af Radio24syvs død, og så fedter regeringen stadig med tallene bag en kommunaludligningsreform i et forløb, som iagtagere efterhånden finder pinligt.

Her er dagens vigtigste historier.

1) Minister vil stoppe fusioner af uddannelser

Jylland-Posten har fået æren af at fortælle om børne- og uddannelsesminister Pernille Rosenkrantz-Theils seneste udspil. Gennem de seneste 20 år er 145 selvstændige uddannelsesinstitutioner blevet til 42 gennem 85 fusioner, har ministeren talt op, og den tendens vil hun stoppe, for den betyder, at uddannelsesmulighederne ikke er ens i hele landet.

»Det er centraliseret ganske gevaldigt, hvem der bestemmer over, hvilke uddannelser der udbydes. Også ret vildt, vil jeg sige. Det er måske én af de vildeste manøvrer, som jeg har set på landkortet,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Jyllands-Posten.

Hun vil løse problemet ved at forbyde flere fusioner af uddannelsesinstitutioner, som ellers ofte er selvejende, og organisationen Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier bryder sig ikke om ministerens forbud. Læs historien her.

Kraks Fond Byforskning kunne i juni offentliggøre en rapport, der viste, at gymnasieuddannelser er blandt hovedårsagerne til, at unge flytter fra land til by. Læs mere om den rapport her.

2) Usikre og gamle tal bag regeringens spareplan

I Jyllands-Posten kan man også læse, at regeringens plan om at spare 250 mio. kr. på at reformere styreformen i de fire største danske byer er baseret på otte år gamle tal fra Københavns Kommune, hvor embedsværket allerede dengang tog forbehold. Der var tale om løse skøn, og selv hvis man tager de løse skøn for gode varer, gælder skønnet kun for København.

Det undrer rådmand for by og kultur i Odense Kommune, Jane Jegind (V).

»Vi andre er jo noget anderledes end København. Og når tallet ovenikøbet baserer sig på en rapport, som København Kommune selv siger er et skøn, der kræver yderligere beregninger, falder det hele da fra hinanden,« siger hun lige her.

3) Socialdemokratiet forsøger at diciplinere kritiske eksperter

Flere eksperter og organisationer har oplevet, at Socialdemokratiet ikke bryder sig om kritik. I Berlingske kan man læse, hvordan ellers uvildige eksperter bliver ringet op med slet skjulte advarsler, hvis de kommer til at udtale sig kritisk over for Socialdemokratiets politik. Det er blandt andet sket for en økonomiprofessor, som har forholdt sig kritisk til partiets økonomiske politik, og en ekspert i nordafrikanske forhold, som har forholdt sig skeptisk over for mulighederne for at oprette asylcentre i Tunesien, når det har vist sig, at lande som Frankrig har måtte opgive planerne.

Centerleder og forsker i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch advarer Socialdemokratiet imod forsøg på at disciplinere uvildige eksperter.

»Partiet prøver ikke alene at disciplinere og intimidere en uvildig ekspert. Det prøver faktisk at undertrykke sandheden,« siger han.

Den historie kan læses her.

4) Kritik af DMI kan være en »bombe under den digitale økonomi«

Datatilsynet retter alvorlig kritik mod DMI i en principafgørelse, som kan ændre dataindsamligen på alle hjemmesider, og som ifølge en ekspert er en bombe under den digitale økonomi. Som på de fleste andre hjemmesider bliver brugere, som gerne vil se vejrudsigten på dmi.dk mødt af en lille boks, hvor man skal klikke OK, til at hjemmesiden indsamler informationer om brugeren.

Men der skal være en reel og hurtig mulighed for at sige nej tak, og den mulighed skal ikke være flere klik væk, mener Datatilsynet og Datarådet, og det kan potentielt få stor indflydelse for alle hjemmesider, der indsamler data om brugere.

»Afgørelsen er en bombe under den digitale økonomi. Den udfordrer selve finansieringen af mange kommercielle hjemmesiders aktivitet. Grunden til, at mange websites er gratis at besøge er, at adtech-industrien har modtaget data om brugerne for i stedet at formidle annoncer. Det er med afgørelsen ikke blevet forbudt at give disse data videre, men der stilles nu helt nye krav, som gør, at mange virksomheder skal begynde at tænke sig rigtig godt om«, siger Søren Sandfeld Jakobsen, professor i IT-ret ved CBS.

Og det siger han her.

Dagens Citat ...

... er et kort resume af en telefonsamtale mellem professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolai Bukh og en ansat i Socialdemokratiet, efter professoren havde udtalt, at Socialdemokratiets 2025-plan ville ramme almindelige lønmodtagere.

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring, Aalborg Universitet

»Partiet ønskede ganske enkelt, at jeg havde en anden holdning.«


Det sker i dag:

17.00 Michelin-guiden uddeler nordiske stjerner i Trondhjem.

Margrethe Vestager mødes med Facebook-stifter Mark Zuckerberg i Bruxelles.

Politiet iværksætter i dag en større kontrol af uopmærksomme bilister i trafikken.

Britta Nielsens svigersøn skal for retten sigtet for groft bedrageri i en sag, der ikke er relateret til sagen om svindel i Socialstyrelsen.