Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Knap 31.000 ukrainske flygtninge er efter Ruslands invasion af landet blevet visiteret til en bolig i Danmark. Nu kan mange flere være på vej.
NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, har varslet en ny bølge af flygtninge på grund af den kolde vinter i Ukraine. Og det kan skabe pres på Danmark.
Derfor kræver kommunerne, at staten spiller en større rolle med at huse ukrainerne, end den gjorde under den første bølge.
En række af de ejendomme, som staten ejer, bør stilles til rådighed.
I Viborg siger borgmester Ulrik Wilbek (V), at kommunen er presset. Den midtjyske kommune har modtaget godt 1000 ukrainere og er dermed den kommune i landet, der har modtaget fjerdeflest.
»Vi stod klar med åbne arme og har fået dem indkvarteret på fornuftig vis. Men vi har taget imod så mange, at vi har mere end fuldt hus.«
»Både i forhold til boligmassen og i forhold til budgettet, hvor der i forvejen skal findes besparelser,« siger Ulrik Wilbek.
Han kritiserer, at kommunen ikke har fået kompensation fra staten svarende til det antal flygtninge, som er modtaget.
»Vi er kommet i klemme, fordi pengene i første omgang blev delt ud i forhold til kommunernes befolkningstal i stedet for at tage hensyn til, hvor mange flygtninge den enkelte kommune modtog.«
»Først senere blev det ændret, og det betyder, at vi mangler 17 millioner kroner,« siger Ulrik Wilbek.
I Odense genkender borgmester Peter Rahbæk Juel (S) presset på egnede boliger. Både i Odense og som formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg kender han det også fra andre kommuner.
»Der er mange steder i landet, hvor det at skulle placere en børnefamilie – en mor og to børn fra Ukraine – i en egnet lejlighed er svært.«
»Overraskende mange steder er man presset på det,« siger han.
I Aalborg er de klar til at tage imod flere flygtninge fra Ukraine, siger rådmand Nuuradiin S. Hussein (S). Men de bør ikke længere kunne komme spontant.
I stedet ønsker kommunen, at ukrainerne, ligesom andre flygtninge, skal begynde deres liv i Danmark i Center Sandholm.
Herfra skal de fordeles til kommunerne:
»Når ukrainerne kommer spontant til Aalborg, skal vi hurtigt finde bolig, daginstitution og skole til børnene. Det er svært, og derfor ønsker vi mere tid til opgaven,« siger han.
/ritzau/