De franske drømme døde med cykelskoene på i Massif Central

Mødet med de morderiske stigninger i Massif Central gjorde det brutalt af med værtslandets Tour de France-profiler.

Colombianske Daniel Martínez var suveræn i spurten og sendte hjertehilsner med hænderne, da han fredag vandt 13. etape af Tour de France. Foto: Stuart Franklin/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STUART FRANKLIN

Det er at gnide salt i et 36 år gammelt – og stadig åbent – sår, når man nævner, at Bernhard Hinault er den seneste Tour de France-vinder med fransk pas. Og der kommer til at gå endnu et år, før der igen kan opbygges en national tro på, at det er muligt at få en vinder fra rundturens hjemland.

13. etape i det ubarmhjertige højland, der rejser sig centralt i Frankrig, fik punkteret drømmen, der havde fået nye hovedpersoner undervejs.

Guillaume Martin fra Cofidis-mandskabet måtte slippe favoritterne på vej op mod mål på toppen af passet over Peyrol-stigningen. Det samme måtte Romain Bardet, AG2Rs kaptajn, som undervejs styrtede voldsomt og givetvis kan forklare en del af tidstabet med det uheld.

De to franske ryttere indtog inden etapen løbets samlede 3. og 4. plads og var begge inden for et halvt minut af den førende Primoz Roglic. Nok til at skabe en solid hjemlig begejstring, men opmuntrende tilråb er ikke altid nok, og på den afsluttende klatretur mod mål – en stigning med tocifrede procenter – blev det nådesløst afsløret, at ingen af de to havde benene til at følge de andre podiekandidater.

Og et deprimerende skue på resultatsiderne i lørdag morgens udgave af L’Equipe vil afsløre, at både Martin og Bardet røg ud af top-10 og nu er tre minutter eller mere efter den førende slovener.

Det skulle ellers være året for fransk cykelsport. Julian Alaphilippes vinger i gult i 2019 står stadig mejslet ind i den franske bevidsthed.

Ingen havde regnet med så stor succes, og da Alaphilippe pludselig kunne vinde en enkeltstart, begyndte drømmen at antage mere konkrete former. Og det endda med Thibaut Pinot som den store konkurrent, der tørrede gulv med rivalerne i Pyrenæerne. Ruten var som skabt til dem begge. Hvordan skulle det da ikke gå?

Brutal optakt til første udbrud

Historien endte i en smuk svanesang for Alaphilippe, der kæmpede med alt, hvad han havde. Den endte også med tårerne fra Pinot, da han måtte opgive på næstsidste bjergetape med en intramuskulær blødning i det ene lår efter et sammenstød med et styr.

Thibaut Pinots muligheder for et comeback sluttede på 1. etape, da han styrtede og slog sig så alvorligt, at han var ukampdygtig, da de alvorlige stigninger for alvor ramte. At Julian Alaphilippe er langt fra at være, hvor han var sidste år, blev også afsløret i Massif Central. Nok blev det til sejr i Nice og en gul trøje, men sidste års holdbarhed er væk for nu.

Pinot var som ventet en del af fredagens første udbrud, der blev formet på brutal vis med en hidsigt kørt indledning på etapen, der i profil lignede en sav. Alaphilippe havde endda selskab af Deceuninck-Quick Step-holdkammeraten Rémi Cavagna, der har hjemme i Clermont-Ferrand, som feltet kom igennem i den spæde begyndelse af etapen. Øjnede man en genrejsning og en smuk udbrudssejr?

Der kom dog flere op, og da etapen endelig faldt lidt til ro, var der 17 ryttere i front. Hverken Julian Alaphilippe, den tidligere franske darling Pierre Rolland, Valentin Madouas fra Pinots Groupama-FDJ eller Cofidis’ Nicolas Edét kunne dog følge Boras Maximillian Schachmann, der stak 18 kilometer fra mål. De kunne heller ikke holde trit med Daniel Martínez fra EF, der satte efter med Bora-manden Lennard Kämna på hjul.

I spurten var Martínez overlegen, og Bora, der spildte en masse kræfter torsdag, måtte tage til takke med de sekundære placeringer efter ellers at have kørt en overlegen etape – i lighed med EF, der brugte et numerisk overtal til at udrense antallet af konkurrenter effektivt.

Det blev en fransk nedtur i hjertet af Frankrig, om end med cykelskoene på. I toppen er det stadig tæt. Så tæt, at det meste kan ske. Bare ikke at der kommer en fransk vinder i Paris. Det sår er stadig åbent på ubestemt tid.

Jacob Staehelin er sportskommentator