USAs offentlige investeringer på laveste niveau i 66 år

De offentlige investeringer i USA har nået det laveste niveau siden demobiliseringen efter Anden Verdenskrig på grund af republikanernes krav om nedskæringer.

Foto: JOE RAEDLE. Præsident Barack Obama vil blandt andet investere i nye havne og veje, men den fastlåste situation i Kongressen har sænket de offentlige investeringer til det laveste niveau siden Anden Verdenskrig.
Læs mere
Fold sammen

Det skriver Financial Times: De offentlige bruttoinvesteringer udgjorde godt 3,6 pct. af det amerikanske bruttonationalprodukt ifølge Financial Times, og det er et godt stykke lavere end gennemsnittet set over årene efter Anden Verdenskrig, der ligger på 5 pct. af BNP.

»Det her er motivationen for præsidentens ønske om markant at øge de offentlige investeringer,« siger Jason Furman, der er leder af Barack Obamas økonomiske rådgivere til Financial Times.

Hovedårsagen er republikanerne i Repræsentanternes Hus, der har haft held til at sænke USAs offentlige investeringer, blandt andet ved hjælp af de automatiske sequester-nedskæringer på tværs af budgettet, som ellers havde til hensigt af motivere politikerne til at forhandle på tværs af de to partier.

Tallene kommer samtidig med startskuddet til en ny række af budgetforhandlinger mellem republikanerne og demokraterne, der skal munde ud i en aftale om budgettet for 2014 inden midten af januar.