USA genopliver Doha-runden

Samhandel USA træder ud af EUs skygge og foreslår nye initiativer for at genoplive den hensygnende WTO-handelsrunde.

Lige som man troede, den var død, rører Verdenshandelsorganisationen WTOs strandede Doha-handelsrunde atter lidt på sig. I et brev til alle medlemslande lover USA nu at gøre noget alvorligt ved alle de emner - i særdeleshed landbrugsstøtte - der fik Cancún-topmødet i september til at bryde sammen.

I brevet beskriver USAs udenrigshandelsminister Robert Zoellick, hvordan han forestiller sig, at man kan genoplive forhandlingerne og i løbet af det næste halve års tid nå til den rammeaftale om de fremtidige forhandlinger, man skulle have haft i hus i Cancún. Et væsentligt element er store vestlige indrømmelser på landbrugsområdet, hvor USA nu erklærer sig villig til helt at fjerne landbrugets eksportstøtte - men ikke de to andre elementer i beskyttelsen af landbruget, nemlig produktionsstøtte og importtold. Den indrømmelse vækker næppe jubelscener i Bruxelles, hvor EU nu står ene med sin insisteren på at bevare alle landbrugsstøttens elementer.

»At USA nu optræder konstruktivt er i sig selv en overraskelse. Det tyder på et større engagementet i Doha-runden end mange forventede - navnlig i et præsidentvalgår,« siger chefkonsulent Henriette Søltoft fra Dansk Industri. »Spørgsmålet er, om det er nok til at trække runden i gang igen.«

At USA bevæger sig på det følsomme udenrigshandelsspørgsmål i et valgår er i sig selv bemærkelsesværdigt. Men derudover ligner Zoellicks brev også et brud med USAs hidtidige strategi om at gå arm i arm med EU - senest illustreret med et kraftigt kritiseret fælles landbrugsudspil, der ifølge kritikere kom til at udgøre det dødsdømte Cancún-mødes kistelåg.

Den strategi har hidtil overladt scenen til EU, der imidlertid også har lagt ryg til alle pryglene fra den tredje verden. Nu kan USA relativt uskadt træde ud af EUs skygge og overtage lederskabet.