Ugens vindere og tabere: Nets-charmeoffensiv preller af

Nets-formanden Stefan Götz fløj ind til et par timers charmeoffensiv i København. Han kom, så - og tabte. Og mister måske til gengæld de menige Nets-medarbejderes opbakning

Foto: Søren Bidstrup, Bax Lindhardt & Linda Kastrup

Gossip - tre vindere, tre tabere

Præstegaards nye balancegang

Ministeroverdragelse2015. Ministerieoverdragelse Finansministeriet. Bjarne Corydon overdrog mandag d. 29. juni 2015 finansministeriet til Claus Hjort Frederiksen (V). Her er det depardementschef Martin Præstegaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.

Med det navn kan det næsten ikke gå galt. Præstegaard, Martin. Ikke sandt, et navn, der oser langt væk af soliditet, historie og ordentlighed.

Den magtfulde departementschef i Finansministeriet, 43-årige Martin Præstegaard, skifter embedsmandens grå anonymitet ud med posten som direktør i alle danskeres pengetank, ATP i Hillerød. Fra den ene magtfulde stilling til den anden, men nu i større offentlighed.

Præstegaard bliver i første omgang ikke topbossen i pensionshuset. Dertil var han nok for meget embedsmand til, at han kunne presse sig igennem det lillebitte nåleøje for Finanstilsynets »fit & proper«-regler. I stedet har han fået titel af viceadministrerende, mens den nye topchef i ATP er vikaren de seneste syv måneder, Bo Foged.

Det bliver spændende at følge den nye todelte ledelsesstruktur i ATP. Gossipperne kender det udmærket fra egne rækker, hvor der ind i mellem skal en del armlægning til i den todelte gossipledelse, inden beslutningerne tages.

Foged/Præstegaard-duoen skal ikke bare score profit, men også balancere sig igennem et til tider politisk og etisk minefyldt farvand.

... og apropos minefyldt farvand

RB plus. . Arkivfoto: Vismænd: Den brændende platform er væk.Der er ikke presserende økonomiske grunde til at gennemføre arbejdsmarkedsreformer. Vismændene opfordrer til at lokke højtuddannede udlændinge til Danmark. Arkivfoto: Pressemøde i forbindelse med at Økonomisk Råd offentliggør rapporten, Dansk Økonomi, efterår 2016, den 11. oktober 2016 i Det Økomiske Råds bygninger i København. Formand Michael Svarer. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

Godt at vi har Michael Svarer. Han mener, at der behov for at rydde op i skattejunglen. Og jo tak.

Michael Svarer er til daglig professor på Aarhus Universitet og har en ekstra tjans som overvismand. En position hvor han er sat i verden for at komme med input og rådgivning til politikerne om, hvordan de kan skrue økonomien sammen.

Vismændene kom i denne uge med den halvårlige rapport om, hvordan det i grunden står til i Dronningens Danmark. Og det står faktisk rigtig godt til, sådan overordnent set. Så vidt, så godt. Derfor fandt vismændene anledning til at kigge på skattesystemet.

Som bekendt er det i overskudstider, at man skal foretage ændringer. Forvent dog ingen mirakler.

Forenkling af skattesystemet har været på tapetet siden ruder konge var knægt. Svarer har næppe tænkt på, at skatten – om noget – er et område, hvor millimeterretfærdighed mere end noget andre steder.

Point til Svarer & Co. for at komme med konstruktive indspark. Nu mangler vi »bare« at teste det i den politiske virkelighed.

Grunnet'erne runder milliarden

Flemming Grunnet, Jysk-Fynsk Kapitalanlæg A/S. Medejer af Inter Primo-koncernen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl.

Indrømmet, gossipperne bevæger sig alt for sjældent vest for Valby Bakke. Så derfor denne undtagelse. Vi er taget til Tistrup, en bette by uden for Varde. Hjemsted for Grunnet-familien og domicil for plastkoncernen Inter Primo.

En af de virksomheder, som vi hører alt for sjældent om, en af de virksomheder, som bærer grundstammen i dansk erhvervsliv. En familieejet koncern, i et par menneskealdre styret af fabrikant Flemming Grunnet, i dag af de to døtre, Mette og Dorthe.

Flemming Grunnet er netop fyldt 80 år og stadig aktiv. Nu vist nok mest hos koncernens pengetank, der i øvrigt er beliggende på Højbro Plads i København.

De seneste regnskaber fra Grunnet-familien viser en virksomhed i konstant, stabil fremgang, og med en samlet formue, der betyder, at Grunnet-familien kan kalde sig milliardærer.

Gossipperne letter på hatten med et: »Godt skuldret Grunnet og tillykke med 80 års dagen.«

Ikke høre – Ikke se

Stefan Götz bestyrelsesformand for Nets Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Jeg ved godt, hvad de taler om i kantinen i Nets. De taler om millioner og milliarder. En regulær flod af mønter, som kan ende med at flyde direkte ned i lommerne på en stribe af de mange ansattes chefer.

Historien om Nets nye aktiebonusordning for milliarder til de ledende medarbejdere er velkendt. Den har vakt forargelse langt uden for de normalt forargedes kredse – og med rette.

Men alt er o.k.. og det er slet ikke urimeligt, at de ledende medarbejdere i Nets kan ende med en milliardbonus, lader selskabets bestyrelsesformand, Stefan Götz, os det forstå.

For lederne har jo selv penge op af lommen, forklarer han.

Tja. Jeg tror, at ledelsen – og bestyrelsen – skal tage et dyrt kursus i samfunds- og kulturforståelse. Deres ageren er så fjern fra 'ret og rimelig', at det vil ramme dem hårdt i nakken, hvis de ikke lærer om det samfund, de agerer i.

Kunder, ansatte og organisationer undsiger dem allerede. Og politikerne tripper. Det er til at forstå.

Summen af dårlige sager

ccc Fold sammen
Læs mere

Det er ikke rigtigt nogen munter tid at være bestyrelsesformand i Ambu.

Formand Jens Bager samler dårlige sager med samme iver, som flaskesamlere i Københavns city jagter pantdåser.

Det er svært ikke at pege på fyringen af den mangeårige topchef Lars Marcher som en af elendighederne – og den falder alene tilbage på formanden.

For aktiemarkedet har jo dømt beslutningen ude og dum og reageret med et mindre blodbad.

Går vi længere tilbage, så var der formandens salg af aktier i Ambu sidste år, som kom umiddelbart før en lang og dyb nedtur for selskabets aktiekurs. Det er umuligt ikke at tro, at han – og andre ledende medarbejdere – havde lugtet, at nedturen ventede.

Og så er der evnen til at forklare og sætte retning. Dér har de sidste uger også vist, at det ikke rigtigt er en spidskompetence, som investorerne gider lytte til.

Et tryk på pauseknappen

Novozymes offentliggør årsregnskab. Her adm. direktør Peder Holck (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Hvad er nu det for noget.

Præcis sådan, kombineret med et par højlydte hmmmm, var reaktionen på gossipredaktionen, da Novozymes pludselig søndag aften kom med en såkaldt opdateret strategi og forsøgte at smøre et lag af optimisme ud over en virksomhed, som det længe har knebet for at holde vækst og optimisme høj.

For ganske vidst skulle Novozymes og topchef Peder Holk Nielsen holde kapitalmarkedsdag mandagen efter, men måden at kommunikere på til markedet var højest usædvanligt.

Forhistorien er jo, at Novozymes længe har haft svært ved at holde tempoet højt og troen på vækst og sejr over konkurrenterne oppe. Det er som om, at den tidligere enzym-darling er visnet en smule.

Det er selvfølgelig Peder Holk Nielsens ansvar at drive virksomheden frem. Men ultimativt er det måske også værd at spørge, om en kombination af Holk Nielsen og bestyrelsesformand Jørgen Buhl er den rigtige, når vi nu taler om ny teknologi – og evnen til at manøvrere hurtigt i en meget omskiftelig verden.

Mit spørgsmål er simpelthen, om det er tiden til et generationsskifte i toppen af Novozymes. Resultaterne taler vist for, at nye kræfter og nye øjne kan være tiltrængt.