Business-overblik: Tusindvis af danskere opsiger deres TV-pakker

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Det er ikke kun i USA, at streamningtjenester som Netflix markedsfører sig massivt, som her på Hollywood Bouldevard i Hollywood, Californien. Herhjemme presser streamningtjenesterne i stigende grad udbyderne af tv-pakker. Foto: MARIO TAMA / Getty Image / AFP / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO TAMA

God morgen. Hermed dagens nyhedsoverblik fra Berlingske Business. I dag om problemer for tv-pakker, detailhandelen, der er utilfreds med aktieprogram i Nets samt tandlægekæde, som ahr svært ved at tjene penge. Vi starter med TV.

1
Milliardmarkedet for tv-pakker er i frit fald

Danske forbrugere flygter fra TV-pakkerne, og det får nu TV-udbyderne til at gå nye veje for at redde forretningen. Det skriver Finans.

Mere end 150.000 danskere har opsagt deres TV-pakker siden 2013, og intet tyder på, at nedturen er overstået Ifølge en ny medieanalyse fra PwC, som Finans refererer, står traditionelt TV i Danmark til at tabe en tredjedel af omsætningen frem mod 2023.

En del af faldet skyldes dog, at DR mister licensmidler som følge af medieaftalen.

Den anden årsag er, at danskerne i de kommende år med stadig større hast flygter fra flow-TV til streaming.

»Streamning-effekten tager større markedsandele end ventet, og de traditionelle TV-udbydere får ikke fat i den unge generation,« siger Leif Ulbæk Jensen, partner i PwC, til Finans.

Som et modsvar har TV-udbyderne forsøgt sig med »bland-selv-TV-pakker«, hvor kunderne kan skifte kanaler ud med streamingtjenester som Netflix.

Ifølge Leif Ulbæk Jensen vil det godt kunne redde en stor del af omsætningen i branchen, men det vil gå ud over indtjeningen, for fortjenesten ved at formidle streamningtjenester er meget lav.

PwCs tal viser også meget tydeligt, at unge vælger TV-pakkerne fra.

I dag har 82 pct. af alle hustande i Danmark en TV-pakke. Men hos de unge under 30 fravælger knap 40 pct. en TV-pakke.

2
Endomondo-millionær taber stort på tandlægekæde

Det er ikke nødvendigivis nogen god ide rent økonomisk at drive en tandlægekæde. En række kendte velhaveres aggressive opkøbstogt for lånte penge med tandlægekæden Tandlægen.dk bremser hårdt op.

Det skriver Dagbladet Børsen (avis).

Virksomheden Tandlæge.dk blev stiftet tilbage i 2016 og målet var, at selskabet skulle børsnoteret eller sælges inden for tre år. De planer er nu lagt på hylden. Regnskabet for 2018 viser et underskud på 130 mio. Kr. Det er mere end en fordobling i forhold til året før. Derfor er hele den fem mand store topledelse blevet skiftet ud og hovedkvarteret i Kgs. Lyngby er blevet skåret ned til halv størrelse.

Endomondo-millionær Henrik Kølle har været med hele vejen, og han har nu sat sig selv i spidsen. Han kalder investeringen “en kæmpe skuffelse”.

»Bestyrelsen havde forståelse for, at det ville koste mange penge at opkøbe 80 tandlægeklinikker. Men ikke så meget. Det havde man ikke forventet,« siger Henrik Kølle.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Nets-aktieprogram drages ind i Dankortets fremtid

Kritikken mod det meget lukrative aktieprogram hos Nets breder sig. Seneste er De Samvirkende Købmænd uden med kritik. Detailhandelen mener, at det store aktieprogram vil præge stemningen i de kommende forhandlinger om Dankortets fremtid.

Det skriver Berlingske.

Aktieprogrammet har udløst milliarder til en lang række ledende medarbejdere i Nets, men det kan blive et meget omtåleligt emne for finanskoncernen, når den sammen med detaihandelen skal indgå en ny aftale om Dankortet, når den nuværende aftale fra 2013 udløber i 2020.

Tre ting investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom fra Nordnet Per Hansen fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Bank of England rører næppe ved sine ledende renter på dagens ordinære møde. UK står midt i et Brexit kaos. Udsigten til at Boris Johnson bliver valgt som næste konservative formand og Premierminister kræver en tålmodig og sikker centralbank hånd.
  • Efter den amerikanske centralbank FEDs renteannoncering i går faldt USD. Det samme gjorde de 10-årige renter, som nu forventningsmæssigt peger på at FED de kommende måneder vil sænke renten minimum to og nok snarere tre gange. Lavere USA renter kan trykke de europæiske og ditto danske renter endnu engang.
  • 2019 har bestemt ikke været det år, som SAS havde drømt om fra årets start. Aktien lettede aldrig og er aktuelt blevet skåret i 2 lige små dele. Årsagerne er lavere vækst, høje omkostninger, en ugelang strejke og frygten for at piloternes 11 pct. lønstigning over tre år, også vil sprede sig til andre personalegruppers lønkrav. Højt at flyve kan som bekendt blive efterfulgt af dybt at falde. Er aktien ved at foretage en trods alt kontrolleret landing?

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder stiger torsdag og følger i fodsporene på deres amerikanske kolleger. Det er bløde meldinger fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der får investorernes humør til at stige.

Nikkei 225 i Japan: 0,6 pct.
Hongkongs Hang Seng: 1,0 pct.
China Shanghai Composite: 2,6 pct.
Sydkoreas Kospi: 0,2 pct.