Topadvokat påstod, at ejendom »bare spiller«. Men her bor familien Alali i voldsom skimmelsvamp

Den medievante advokat Torben Bagge har udadtil brystet sig af sin udlejning af en »helt nyistandsat« ejendom i Faxe. Men i samme ejendom bor et par blandt massiv skimmelsvamp, og malingen hænger i 15 centimeter lange laser fra et køkkenloft. Advokater erkender, at boligens stand langtfra er god nok. Ejendomsspekulanten Kenneth Schwartz Thomsens rolle på ejendommen ønsker de ikke at uddybe.

Khaled Alali og hans familie er flygtninge fra Syrien, taler sparsomt dansk og ingen engelsk og viser med fagter, at de har hovedpine og luftvejsbesvær. Der har i fire år boet i tre topadvokaters skimmelramte bolig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste sommer fremhævede topadvokaten Torben Bagge sin gule udlejningsejendom i Faxe og fortalte, hvordan den »i dag er fuldstændig sat i stand med ni lejemål, der bare spiller og er helt nyistandsat«.

Men i selvsamme lejemål gror der skimmelsvamp op ad vægge i stuehjørner, på en køkkenvæg, i en gang og i flere soveværelser.

For knap et år siden fortalte skatteadvokaten Torben Bagge selv Berlingske om det gule hus i Faxe. Det skete, da Berlingske afdækkede, hvordan han og to advokatkollegaer i privat regi havde skudt store pengebeløb i overvejende faldefærdige ejendomme – primært i Udkantsdanmark. Ejendommene havde tidligere været solgt systematisk rundt i et betændt ejendomsnetværk, hvor finanskrisespekulanten Kenneth Schwartz Thomsen spiller en central rolle.

Berlingske afdækkede også, hvordan advokaterne har involveret sig i et privat samarbejde med deres egen klient Kenneth Schwartz Thomsen. Han er kendt for sit store lån i Roskilde Bank, som var stærkt medvirkende til, at banken krakkede i kølvandet på finanskrisen i 2008.

Selvom advokaterne har afvist at samarbejde med Kenneth Schwartz Thomsen, er det senest kommet frem, at deres ejendomsselskaber har overført store beløb til et firma med Kenneth Schwartz Thomsen i spidsen.

Skimmelsvampen er også kravlet ind i en anden lejlighed i ejendommen i Faxe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Espersen.

Det gule hus i Faxe på Sydsjælland var i sommer Torben Bagges eget foretrukne eksempel på en god udlejningsejendom.

Men i et af husets lejemål bor Khaled Alali og hans hustru i skimmelsvamp. Khaled Alali går hen til et skimmelramt hjørne i stuen og folder hænderne i en skål foran væggen for at illustrere, at der siver vand ned ad tapeten indenfor i tilfælde af voldsomt regnvejr udenfor.

Vandet driver ned ad væggen

Ægteparret betaler hver måned 8.183 kroner for at bo i et af de lejemål, som topadvokaten Torben Bagge og hans to advokatkollegaer udlejer gennem deres private ejendomsselskab.

Alle tre advokater har møderet for Højestret og arbejder som partnere i det store aarhusianske advokathus TVC. To af dem i ledende stillinger. Ved siden af deres advokatvirke ejer de en privat ejendomskoncern.

Familien Alali er flygtninge fra Syrien, taler sparsomt dansk og ingen engelsk og viser med fagter, at de har hovedpine og luftvejsbesvær.

Familiens kontaktperson i Røde Kors, Mette Laursen, synes, det er »forargeligt«, at en advokat lejer et hjem ud i den stand og samtidig offentligt fremturer med, at ejendommen »bare spiller og er helt nyistandsat«.

Familien flyttede ind for fire år siden. Lejligheden viste sig hurtigt fugtig, og de seneste to år har skimmelsvampen spredt sig, selvom familien ifølge både ægteparret selv, naboer og Mette Laursen lufter ud året rundt.

»Jeg har også set vandet drive ned ad væggen i stuen, når det regner om vinteren og efteråret,« siger Mette Laursen.

Khaled Alali sidder i sin stue i ejendommen i Faxe, hvor skimmelsvampen har bredt sig i hjørnet. Svampen er groet videre og har spredt sig til alle lejlighedens rum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Der er stor risiko for, at lejerne bor i en sundhedsskadelig bolig, vurderer Søren Garde. Han er jurist og leder af Søren Garde Rådgivning, der blandt andet undersøger skimmelramte boliger i hele landet.

Han har set billederne af skimmelsvampen og kan ikke ud fra fotos bedømme arten af skimmelsvamp.

»Men det skal undersøges, for der er efter alt at dømme betydelig risiko for, at det er en sundhedsfarlig bolig, da der er tale om udbredt skimmelsvamp og i flere lejlighedsrum,« siger Søren Garde.

Han fortæller, at hovedpine og åndedrætsbesvær er helt typiske symptomer på skimmelsvamp.

Direktør i Lejernes Landsorganisation (LLO), Claus Højte, har ligeledes set billeder fra flere af lejlighederne. Han undrer sig over, at advokater med møderet for Højesteret vil kaste sig ud i en sådan forretning.

»Den danske advokatstand går op i etik og moral. Men det er jo ikke udtryk for etik, hvis man lejer en sundhedsskadelig bolig ud,« siger Claus Højte.

Berlingske har målt fugtniveauet i væggene med en Gant Hydromette. Når fugtniveauet som her er 75, er det et udtryk for, at der er meget fugtigt, og der vil være grobund for skimmelsvamp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Espersen.

Advokaterne ønsker ikke at stille op til mundtligt interview.

På baggrund af fremsendte billeder af skimmelsvampen skriver de, at lejligheden »på ingen måde lever op til den boligstandard, vi som udlejere ønsker at udleje. Tværtimod«.

De skriver, at de ikke har kendt til skimmelsvampen før nu og netop har bedt et ingeniørfirma gennemgå lejligheden. Advokaterne er skuffede over lejerne.

»Vi skal ikke undlade at bemærke, at vi er skuffede over, at vores lejere ikke har kontaktet os med problemstillingen, straks den blev konstateret, således at vi tidligere har kunnet reagere og dermed begrænse skaden såvel i forhold til lejerne som vores økonomiske omkostninger herved,« skriver de tre advokater.

Millioner er skudt i ejendommen

Der findes ingen e-mail, hvor udlejerne bliver advaret decideret om skimmelsvamp.

Mette Laursen fra Røde Kors fortæller, at hun for to-tre år siden ringede gentagne gange til udlejer og advokat Torben Bagge og en ejendomsadministrator på vegne af familien og klagede over fugt og utæt tag. Men opkaldene førte ikke til tilstrækkelig handling, siger hun.

Nu har hun sammen med Khaled Alali i stedet henvendt sig til Faxe Kommune.

I den henvendelse skriver Mette Laursen, at hun for år tilbage gjorde udlejerne opmærksom på fugt i lejligheden og fik installeret en udlufter, men at hun også »gjorde opmærksom på, at det (fugten, red.) kom fra taget, men der skete ikke mere«, og at hun efterfølgende har ringet til Torben Bagge uden at komme igennem.

Køkkenet var nymalet, da familien Alali flyttede ind. Hurtigt blev lejligheden fugtig, og skimmelsvampen voksede efter et par år ud gennem malingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Advokaterne skriver til Berlingske, at de for år tilbage blev gjort opmærksomme på fugt i lejligheden af Mette Laursen, men havde indtryk af, at det var løst med en udluftning.

Advokaterne medgiver helt overordnet, at huset ikke er i lige så god stand som tidligere påstået.

»Ejendommen har, som det fremgår, vist sig at have en række problemstillinger, som var ubekendte, da vi oplyste, at lejemålene »bare spiller og er helt nyistandsatte«,« skriver advokaterne.

Torben Bagge medgiver i dag, at han ikke har været på ejendommen.

»Jeg har ikke selv besigtiget ejendommen. Mit udsagn sidste sommer var baseret på information fra vores daværende ejendomsadministrator, samt at vi da havde anvendt flere millioner kroner på at udvikle og renovere ejendommen,« skriver han.

Advokaterne har blandt andet anvendt ejendomsspekulanten Kenneth Schwartz Thomsens byggefirma til at renovere ejendommen.

Malingen hænger i laser

Berlingske har tidligere afdækket, hvordan Kenneth Schwartz Thomsen over de senere år har spillet en central rolle i det omtalte netværk af ejendomsspekulanter. Et netværk, som advokaterne i dag har købt over 30 huse af.

De har blandt andet købt en skimmelramt bolig i Store Merløse på Sjælland, som Holbæk Kommune i april 2021 erklærede uegnet til beboelse på grund af sundhedsfare.

Kenneth Schwartz Thomsen spejder interessante ejendomme for Torben Bagge og har også udpeget ejendommen i Faxe, oplyste Torben Bagge i sommer.

Han fremhævede på eget initiativ ejendommens kvaliteter og sagde, at den var nyistandsat og at »der er sådan en rift nede i Faxe om at få lov at bo der, at folk står i kø eller på venteliste«.

Men da Berlingske tager til Faxe i juni 2021 og taler med ni lejere fra seks forskellige lejligheder, er deres opfattelse af ejendommen en noget anden. Flere forskellige lejere viser skimmelsvamp frem i deres soveværelser.

Lejeren Benny Lauridsen har lige sagt sin lejlighed op, fordi han har haft ondt i hovedet og halsen gennem længere tid og lige fundet skimmelsvamp i sit soveværelse. Han har besluttet sig for, at møblerne skal på lossepladsen, så han starter helt på en frisk.

I et fugtigt køkken i en tredje lejlighed hænger strimler af maling 15 centimeter ned fra loftet.

Berlingske har talt med ni lejere fra seks forskellige lejligheder. I denne lejlighed er køkkenet så fugtigt, at malingen helt har sluppet loftet og hænger 15 centimeter ned i laser.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Espersen.

Lejeren Kaya Olsen har konsekvent en affugter stående i sit køkken. Den kan indeholde en liter vand. Hun fortæller, at hun bliver nødt til at tømme den to gange om dagen.

Der har været en »drøftelse« om indeklimaet i lejligheden, skriver advokaterne til Berlingske, og »der blev således forud for jeres henvendelse taget hånd om denne problemstilling«.

En anden beboer er Bibi Sværke. Hun bor i et lejemål, som hun kalder »ejendommens Rolls-Royce« i forhold til de andre lejligheder.

Ejendommens facade fremstår pæn, og lejlighederne er ganske rigtigt blevet renoveret for eksempel med nye køkkener og badeværelser i nogle af lejlighederne. Men Bibi Sværke og de otte andre beboere er ikke tilfredse med udførelsen. Bibi Sværke viser, hvordan hendes hoveddør ind til lejligheden for eksempel er så utæt, at der er lysindfald hele vejen rundt om døren.

Indgangsdøren til Bibi Sværkes lejlighed slutter ikke tæt. Hele vejen rundt om døren kan man se lysindfald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

Der er derfor ikke muligt at have en privat samtale i den ende af hendes hjem, uden at opgangen kan lytte med, eller at sikre sig mod røg i tilfælde af brand.

En utæt branddør

Allerede 21. januar 2021 var hun og seks andre lejere ved at blive utålmodige over ejendommens stand. De mødtes og besluttede i fællesskab at formulere en e-mail og en liste til advokaterne over ejendommens fejl og mangler.

Her nævnte de blandt andet fugt og den utætte branddør.

En af advokaterne svarede efterfølgende til dem, at »alle døre i de enkelte lejligheder er branddøre i fuld overensstemmelse med gældende lovkrav«.

Igen 15. marts 2021 fastholdt advokaten i en e-mail, at »i forhold til døre er der tale om 100 procent funktionelle og lovpligtige branddøre, der er korrekt monteret«.

De seks beboere har i fællesskab formuleret og sendt flere e-mail til advokaterne i løbet af foråret. Bibi Sværke siger:

»Det er uretfærdigt, at vi bliver spist af med sådan en ligegyldighed og arrogance fra højtstående advokaters side. Personligt betaler jeg hver måned 9.100 kroner for et hjem, hvor ikke engang min såkaldt brandsikre indgangsdør er tæt.«

Bibi Sværke flyttede ind i ejendommen 1. november 2020. Hun var dengang og er i dag stadig sygemeldt med stress og angst. Hun siger, at hun er ved at få yderligere »kuk i kasketten af at skulle kæmpe med advokaterne«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Advokaterne svarer, at de har haft en byggesagkyndig ude på ejendommen, og at han ikke har nævnt, at dørene skulle være utætte.

Jurist og ekspert i byfornyelse Søren Garde har set billederne af døren og siger, en branddør skal slutte tæt ved karmen, så røg ikke kan trænge røg ind gennem døren, og »i dette tilfælde er døren utæt«.

Lejernes fortællinger og e-mail sår også tvivl ved en anden central del af advokaternes hidtidige forsvar.

Advokaterne afviste sidste sommer, at de havde et særligt samarbejde med Kenneth Schwartz Thomsen i forbindelse med deres ejendomme. Men det har Bibi svært ved at forstå:

»Når vi kontakter advokaternes firma, bliver vi ofte henvist til Kenneth Schwartz Thomsen. Han virker til at være en blanding af ejendomsadministrator og håndværkerleder herude. Vi kan ikke gennemskue hans rolle.«

Berlingske har også set flere e-mail mellem Bibi Sværke og Kenneth Schwartz Thomsen og en e-mail, hvor advokaterne henviser lejerne til Kenneth Schwartz Thomsens e-mail.

Hverken Kenneth Schwartz Thomsen eller advokaterne ønsker at forklare, hvilken rolle Kenneth Schwartz Thomsen har på advokaternes ejendom i Faxe. Kenneth Schwartz Thomsen er ikke vendt tilbage på Berlingskes spørgsmål om ejendommens stand.