Stor chefbonus trods underskud i SAS

De 250 øverste chefer i SAS får udbetalt en bonus på cirka 16 millioner kroner, selv om flykoncernen forventes af komme ud af 2001 med et underskud på cirka 1,8 milliarder kroner.

Bonusbeløbet udbetales for veludført gerning, selv om regnskabet for i fjor er et af de dårligste i selskabets historie. Det skriver det svenske dagblad Dagens Industri fredag.

De fleste penge går til koncernchef Jørgen Lindegaard, vicedirektør Marie Ehrling og finansdirektør Gunnar Reitan.

Deres mest omtalte meritter i fjor er en spareplan på cirka tre milliarder kroner, der blandt andet indebærer 3500 færre ansatte. Samtidig har en række personalegrupper fået deres løn reduceret eller fastfrosset.

- Vi kan ikke lade nogen ting uberørt i den nuværende situation, som flybranchen befinder sig i nu. Men vi vil i stor udstrækning finde langsigtede løsninger. Over tid må SAS forståeligt nok have markedstilpassede lønninger, sagde vicedirektør Marie Ehrling så sendt som i begyndelsen af februar.

Siden krisen i flybranchen tog til i september i fjor, har 1000 ansatte forladt SAS. I år skal yderligere 2500 stillinger skæres bort.

Bonusudbetalingen har skabt utilfredshed blandt mange ansatte. Leder for SAS' personaleklub Asbjørn Wikestad mener, at bonusordningen er skandaløs.

- De samme personer, som skærer i udgifterne og tager levebrødet fra folk, laver egne regler for sig selv, siger Asbjørn Wikestad.

Halvor Kringhaug, der er viceleder i den norske værkstedklub, siger, at det er usmageligt, at cheferne skal have en bonus samtidig med, at de ansatte diskuterer småbeløb som skifteholdstillæg, betalte og ubetalte pauser og genetillæg.

Årsagen til krisen i SAS og andre flyselskaber er, at mange erhvervsfolk har begrænset deres flyrejser.

SAS har i mange år haft et bonussystem for topcheferne, der ikke kun bygger på selskabets samlede resultat. Bonusordningen går til chefer, som har opfyldt deres egne eller deres afdelings mål.

Tirsdag i næste uge fremlægger ledelsen årsresultatet for 2001. Fredag kom det frem, at januar måned var præget af tilbagegang. Antallet af passagerer gik ned med 7,8 procentpoint sammenlignet med januar i fjor.

Ritzau/TT