Startspærre imod tyveri af entreprenørmaskiner

Hvert år stjæles der for op imod 400 mio. kr. på de danske byggepladser. Tyverier, der betragtes som særdeles organiserede. Det oplyser virksomheden Scantruck A/S i Skive, der lever af at sælge entreprenørmaskiner. Forbryderne har specialiseret sig i at stjæle alt fra rendegraver til hele serier af køkkener. Hidtil har det således ikke været nok med de foranstaltninger, mange har foretaget sig i form af større og bedre låse, stålcontainere, vagter og hunde. For også tyvene er blevet mere professionelle. En undersøgelse for tre år siden fastslog, at danske entreprenørfirmaer samlet set taber én mio. kr. om dagen på tyverier og de problemer, det fører med sig.

Problemer, som vurderes ikke at være blevet mindre gennem de senere år.

Maskine forsvandt

Murermester Herman Hermansen, Ørum Murermesterforretning i Ørum, er blandt de håndværkere, der har været ramt af et sådant organiseret tyveri. En Manitou teleskoplæsser blev en fredag aften mellem 23 og midnat hentet af en professionel udseende blokvogn med gult blinkt. Siden har ingen set maskinen.

- Det er eneste gang, jeg har mistet en maskine på den måde. Men det er da ærgerligt. Derfor har jeg fået installeret startspærre i min nye Manitou teleskoplæsser. En startspærre som har samme funktion som i almindelige personbiler. Det er ganske enkelt umuligt at starte teleskoplæsseren, hvis man ikke kender koden på 4 tal. Dermed er risikoen for tyveri væsentligt mindsket, siger han.

Hos Scantruck A/S i Skive, der har Manitou-forhandlingen herhjemme, oplyser salgschef Peter Daugbjerg, at stadig flere entreprenører, udlejere og håndværkere beslutter sig for at installere startspærren.

- Først og fremmest er det naturligvis for at hindre tyverier. Men jeg har også hørt entreprenører fortælle, at det i lige så høj grad er for at undgå, at andre håndværkere benytter maskinerne, når de ikke selv er til stede, siger Peter Daugbjerg. jc