Økonomer frygter, at Trump sætter »duer« ind i Feds ledelse

Foto: Reuters - Joshua Roberts Fold sammen
Læs mere

Dollaren er for stærk. Det er en ulempe for de amerikanske virksomheder. Sådan har det helt usædvanligt lydt fra den nye amerikanske præsident Donald Trump.

Det er bestemt ikke normalt, at en amerikansk præsident omtaler dollarkursen.

Normalt vil præsidenten bare gerne have en stærk dollar, fordi det er udtryk for en stærk amerikansk økonomi.

Med udtalelsen om dollaren frygter økonomer, at Trump også vil forsøge at påvirke pengepolitikken fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve System, Fed. Trump ønsker en kraftig ekspansiv finanspolitik for at skabe flere job i USA, men han risikerer derved at ryge ind i en konflikt med Fed, for den amerikanske økonomi er tæt på fuld beskæftigelse.

Hvis der bliver sat gang i en mere ekspansiv finanspolitik, kan det få Fed til at sætte renten kraftigt i vejret af frygt for inflation. Trump kan forsøge at undgå de renteforhøjelser ved nye udnævnelser til det styrende organ i Fed.

»Der er to ledige pladser i Feds ledelse, og Janet Yellens periode som centralbankchef udløber i feruar 2018. Man kan godt frygte, at Trump vil forsøge at få nogle »dueagtige personer« ind Feds ledelse. Nogle personer, som vil have nogle meget lave renter lang tid endnu. Mens hvis de finansielle markeder først begynder at bekymre sig om Feds uafhængighed, vil det gå ud over investorernes risikoappetit. Det vil svække økonomien og trække de lange renter op,« siger chefanalytiker i Nordea Johnny Bo Jakobsen.

Bliver visket ud
Senioranalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj er enig med Johnny Bo Jakobsen i, at det er et stort spørgsmåltegn, hvad Trump vil gøre ved de to ledige pladser i Fed.

»Under valgkampen sagde han, at Yellen holdt renten for lavt, og han syntes, at den skulle være højere. Det trækker i retningen af højere renter. Nu er han ude og tale for at tage nogle »duer« ind i Fed for at undgå, at Fed sætter renten op, så det modsvarer den ekspansive finanspolitik,« siger Mikael Olai Milhøj, der fremhæver, at hvis Trump sætter nogle »duer« ind i Fed, vil det øge sandsynligheden for en overophedning af den amerikanske økonomi.

 

I modsætning til den Europæiske Centralbank er Fed allerede i gang med at sætte rente op. Og Yellen har tidligere indikeret, at hun vil sætte renten op tre gange i løbet af i år og tre gange næste år.

Men efter det seneste møde i Feds ledelse sagde Yellen også, at Fed »ikke fuldstændig havde taget Trumps finanspolitik med i betragtningen«. Hvis han vil føre en mere ekspansiv finanspolitik, vil Fed sætte renten hurtigere og mere op, end det ligger i kortene på nuværende tidspunkt.