Novo Nordisks nye mand er trukket i guldbukserne

Han er ikke kendt i den store offentlighed. Lars Hvem, vil mange sikkert spørge. Novo Nordisk-topchefen Lars Fruergaard Jørgensen bringer Bagsværd-virksomheden til nye højder og ræser forbi selveste Lars Rebien Sørensen, verdens bedste topchef. Derfor er gossipperne ikke i tvivl: Fruergaard er ugens vinder. Jens Chr. Hansen præsenterer vinderne, og Birgitte Erhardtsen sætter ord på taberne. En af dem er Komiske Anne fra Danske Bank.

»Verdens bedste topchef«. Novo Nordisks tidligere topchef, Lars Rebien Sørensen, kastede lange skygger over sin efterfølger. Men nu er Lars Fruergaard Jørgensen trådt ud af skyggen og har bragt Novo Nordisk til nye højder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Hvem skulle nu have troet det? At en 71-årig mand – og i øvrigt fyret som topchef – skulle være det hotteste navn på klimadagsordenen lige nu. Stærkt comeback. Mindre stærkt står ordgejlet fra både Blackstone og Danske Bank. Danske Banks HR-chef mener, at jo færre medarbejdere banken har, desto bedre bliver det for kunderne. Come on.

Og lad så ugens vindere og tabere fade ud med en grusom historie fra Det Kgl. Danske Spil, der hylder sine bedste kunder, ludomanerne. Ja, kære læser, du læste rigtigt. Der er plads til forbedringer i Danske Spil-toppen.

UGENS VINDERE

1. Fruergaard overhaler Rebien indenom

Umiddelbart virker Lars Fruergaard Jørgensen ikke som en mand, der løber jublende rundt på topchefgangen i Novo Nordisk i Bagsværd med hænderne over hovedet, skvulpende et glas champagne og med et »yes, we did it«-brøl fra lungerne.

I denne uge røg Novo Nordisk for første gang under Fruergaard igennem et historisk loft. Højeste aktiekurs nogensinde. Det betyder ikke kun, at Nordens mest værdifulde virksomhed ræser forbi 1.000 milliarder kroner i børsværdi. Det betyder også, at Fruergaard overgår den tidligere topchefs æra fra 2015, »you ain't seen nothing yet«-ikonet Lars Rebien Sørensen.

Gossipperne tvivler på, at Fruergaard har fejret det gennembrud. Måske i en stille stund i hjemmet, men næppe på hovedkontoret i Bagsværd. Han ved godt, at det egentlig burde være forskningschefen eller salgschefen, der i givet fald skulle tiljubles for at finde nye produkter og nye markeder. Blandt andet mener Novo Nordisk at have fundet et nyt alzheimers-præparat.

Fruergaard ved givetvis også godt, at det handler om at finde en balance. Novo Nordisk scorer stort på at sælge hundedyr medicin med offentlige tilskud rundt om i verden. Anyway, gossipperne bøjer sig i støvet for Fruergaards lederevner.

2. Eldrups comeback

Anders Eldrup oplevede en kontroversiel og dramatisk fyring som topchef i DONG. Men Eldrup har præsteret et stærkt comeback og er her og der og allevegne i klimasæsonen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Også Anders Eldrup har gossippernes dybe respekt. Egentlig kunne den nu 71-årige Eldrup sætte sig hen i sin magelige pensionistlænestol. Men nej, noget tyder på, at hans mission langt fra er fuldført.

Efter fyringen og ydmygelsen som DONG-direktør i 2012 har Anders Eldrup leveret et vaskeægte comeback. Han satte klima og bæredygtighed på dagsordenen, da Greta Thunberg gik i børnehave, og politikerne alene brugte den grønne farve som markedsføringslir.

Eldrups dagsorden dengang er blevet vores allesammens dagsorden i dag, og derfor er der efterspørgsel efter Eldrup som aldrig før.

Han er netop røget ind i bestyrelsen for den store jyske energivirksomhed Norlys med domicil i Esbjerg. Han er en slags chefrådgiver for bankernes nye, grønne tænketank, og han er sat i spidsen for regeringens grønne omstilling af personbiler. Plus i øvrigt det løse.

3. Gladsaxe-borgmester vover pelsen

Gladsaxes borgmester, Trine Græse (S), tillod sig at have en mening om, hvem der skulle være kommunens bankforbindelse. Og så faldt der brænde ned. Men hovsa, repræsenterer hun ikke kommunens borgere? Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix.

Det vækker næppe glæde alle steder, at gossipperne efter dybe overvejelser tillader os at placere Gladsaxes socialdemokratiske borgmester, Trine Græse, på ugens vinderside.

Gladsaxe Kommune har tilladt sig at have en mening – og stiller derfor krav – til sine bankforbindelser. I dette tilfælde Danske Bank. Hvidvasksagen har således fået kommunen til at droppe Danske Bank, men ingen andre bød ind på opgaven med at være bankforbindelse for kommunen – og Fanden var løs i Gladsaxe. Og så faldt der brænde ned over Trine Græse & Co.

Men hovsa, er det ikke en kommunes pligt at være ligeså kritisk som andre bankkunder, både private, virksomheder og organisationer, vurdere situationen og så tage beslutninger derudfra? På borgernes vegne?

Så altså pil opad for Trine Græse. Der i øvrigt i parentes bemærket forbliver kunde i Danske Bank, fordi ingen andre ville. Det bliver fremover nok nogle hyggelige møder mellem Græse og Danske Bank.

UGENS TABERE

1. Danske Banks komiske HR-direktør

Anne Knøs aka Komiske Anne, HR-chef i Danske Bank, forklarer, at jo færre medarbejdere i banken, desto bedre er banken ... Fold sammen
Læs mere
Foto: PR Danske Bank.

I ugens løb tilbød Danske Bank frivillig fratrædelse til 2.000 medarbejdere. Alle ved, at bankernes indtjening er under pres med negative renter og ny omfattende regulering, så fratrædelses- eller fyringsrunder i den finansielle sektor kommer ikke bag på nogen.

Hvorfor bankens HR-chef Anne Knøs så forklarer, at banken skiller sig af med flere tusinde medarbejdere for at gøre banken bedre, er en gåde. Budskabet til kunderne er altså, at jo færre medarbejdere banken har, desto bedre en bank bliver Danske Bank.

»Som led i vores plan for at blive en bedre bank har vi behov for at reducere omkostningerne, så vi blandt andet kan investere markant i at blive en endnu mere digital, enkel og effektiv bank.« Den må også være svær at sluge for medarbejderne, som åbenbart er en byrde for banken.

Komiske Ali er – indrømmet – et forslidt udtryk, der karakteriserer kommunikationschefen, som fornægter virkeligheden længe efter, at den er gået op for omverdenen. Vær nu ærlig og sig det, som det er, Anne Knøs. Omkostningerne skal ned, når indtægterne i Danske Bank falder så drastisk, som de gør nu og fremover. Og så må medarbejderne holde for.

Navnet Komiske Anne ligger godt på tungen.

Susanne Mørch Koch, direktør for statsejede Danske Spil, er kommet i klemme med VIP-rejser til storspillere, som måske er ludomaner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen.

2. Spildirektør slår sig selv hjem

Susanne Mørch Koch, som er direktør i Danske Spil, har misforstået sin rolle som ansvarlig topchef i en statsejet virksomhed og glemt alt om etiske standarder og ansvar for, at der spilles moderat, og at gamblere med uholdbart spillemønster håndteres behørigt.

I iveren for at fastholde storkunder (ludomaner?) markedsfører Danske Spil et såkaldt VIP-program, hvor storspillere belønnes med gaver og rejser til Dubai og Las Vegas med kendisser og fodbold og gourmetmad.

Ludomani-eksperter advarer om, at alarmklokkerne bør ringe, når en spiller lander VIP-status. »Det er de spillere, der taber allermest og har brug for hjælp, som bliver VIPer,« siger én.

Og en politiker sammenligner rejser med fri bar for alkoholikere.

Susanne Mørch Kochs underdirektør bebuder efter Børsens omtale af sagen, at Danske Spil nu vil nedlægge VIP-programmet for kasino- og pokerkunder. Men »verdens bedste fodboldrejse«, hvor chartrede fly med topforplejning bringer 100 storspillere rundt til tre store europæiske fodboldkampe, har afgang igen i april.

Den danske Blackstones ledelse, Kenneth Ohlendorff og Lars Pærregaard går bodsgang for Blackstones synder – men det er lige lovlig sent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

3. Blackstones utroværdige bodsgang

Den amerikanske gigant Blackstone har ingen venner i Danmark. Lejerne, som har været udsat for aggressiv behandling og store huslejestigninger, hader dem, og kollegerne i branchen ærgrer sig gule og grønne over, at Blackstones »bad boys«-fremfærd nu risikerer at ødelægge et lukrativt marked for udlejning af boliger. Blackstones provokerende stil var mere, end politikerne kunne tage.

Blackstone har med valget af den kulørte fallent Nils Jansson som første direktør i Danmark demonstreret, at kortsigtet profit er konge. Han har formentlig blot villigt udført de store amerikanske drenges ordrer om at køre til kanten af reglerne – eller lidt ud over – og fremfor alt gå efter profit.

Blackstones navneskift til Kereby snyder ingen, og selskabets nye chef, Lars Pærregaard, skal godt nok arbejde hårdt, hvis vi skal begynde at tro på, hvad han melder ud om gearskifte, ny retning og nedsættelse af huslejer. Mistanken om »spin« hænger tungt over ham.