Business-overblik: Danskere med firmabiler fanget i skattefælde

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, og derfor er det kun nødvendigt at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Nye skatter på firmabiler kan ramme medarbejdere med dette gode ganske hårdt. Mercedes C-klasse har været blandt de mest populære i denne ende af markedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR Daimler AG - Global Communication
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

På ugens sidste hverdag med overflyvningen af de hårde erhvervsnyheder skal vi forbi danskere med firmabiler, en erkendelse fra Finanstilsynets direktør, endnu en god nyhed for Novo Nordisk, og så kommer vi også videre ind i historien om en god håndfuld medarbejdere hos pensionsmastodonten ATP, der er blevet formuende.

1
Sass forsvarer betragtelig aflønning af ATP-medarbejdere

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan en række medarbejdere hos pensionskassen ATP gennem en særligt lukrativ ordning står til at få udbetalt store summer via en særlig del af danskernes tvungne pensionsprogram. Det drejer sig om 33 nuværende og tidligere nøglemedarbejdere, og særligt seks personer har store andele i formuen, som foreløbigt er på 195 millioner kroner. I dag kan Berlingske så fortælle, at gevinsten for medarbejderne først stopper ved omkring en halv milliard danske kroner.

Men det er slet ikke sikkert, at gevinsten bliver så høj, forsvarer ATP-topchef Bo Foged.

»Det bliver meget svært at nå det maksimale beløb. Det vil kræve nogle meget store afkast. Men man kan aldrig forudse de finansielle markeder og derfor afvise, at loftet vil blive nået,« siger pensionsbossen.

Bonusprogrammet forsvares yderligere tidligere af den tidligere socialdemokrat Henrik Sass Larsen, der nu er direktør hos DVCA, venture- og kapitalfondenes danske interesseorganisation.

»Jeg har tidligere sagt, at grådigheden skal begrænses, og det står jeg fortsat ved. I den konkrete sag får den bedst lønnede, hvis forudsætningerne holder, gennemsnitligt 1,1 millioner kroner årligt oven i sin almindelige løn for sin ledelsesrolle i at sikre danske pensionsopsparere et afkast på knap 27 milliarder kroner. Det, synes jeg faktisk, står fint i forhold til hinanden, og ATP har i min optik lavet en god aftale,« siger Henrik Sass Larsen og henviser til at det samlede beløb for den mest velbetalte, Torben Vangstrup, vil være omkring 26,6 millioner kroner.

2
Det bliver dyrere at køre firmabil

Regeringen sætter med den seneste finanslov skatten i vejret på leasede firmabiler, og det kan ifølge Børsen medføre risiko for uventede skattesmæk på op mod 70.000 kroner.

Forslaget, der skal vedtages endeligt i Folketingssalen i næste uge, sender i praksis skatten op på biler, der leveres efter 1. februar – og dermed fanger det også leasingaftaler, der er indgået i efteråret før finansloven. Jens Neustrup Simonsen, formand for Business Danmark, foreslår, at aftaler, der allerede er indgået, bliver undtaget, da det ellers vil få store konsekvenser for folks økonomi.

»Det er en uskik at lave lovgivning med reelt tilbagevirkende kraft, hvor folk kommer i klemme på den måde. Det er fair, at der skal være gennemsigtighed med, hvad en bil koster, og det er fair, at der skal et provenu i statskassen, men der skal ikke være lovsjusk, og der skal være rimelighed i tingene,« siger han til Børsen.

3
Finanstilsynet: Vi er bagud på hvidvask sammenlignet med andre

Finanstilsynet har ikke været god nok til hvidvasktilsyn, erkender direktør Jesper Berg over for Finans. Det er blevet bedre, men det er endnu ikke godt nok. I den henseende hjælper det, at tilsynet er blevet tilført 48 millioner kroner ekstra om året, en række nye ansatte og flere magtbeføjelser, hvilket alt sammen skal bidrage til, at den danske vagthund kommer op på omgangshøjde med de bedste i Europa.

»Der er vi ikke endnu. Jeg tror, at Finanstilsynet lige nu er på niveau med den bedre halvdel i EU. Der var en politisk ambition om, at vi skulle være de bedste. Det bliver man ikke fra den ene dag til den anden,« siger Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, til Finans.

Eksempelvis har Frankrig og Storbritannien ifølge direktøren langt flere muskler til at kontrollere finanssektorens hvidvaskbekæmpelse.

4
Novo Nordisk kroner en stærk uge

Aktiekursen for Danmaks største medicinalvirksomhed har i den seneste tid kun kendt én vej – trukket op af gode nyheder for Novo Nordisks lægemidler. Fredag kan kursen få endnu et nøk opad, efter at de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) sent torsdag aften godkendte en udvidelse af brugen af Novos lægemiddel Ozempic. Nu har selskabet papir på, at diabeteslægemidlet også har en positiv effekt på hjerte-kar-sygdomme.

Analytikere har tidligere over for Børsen vurderet, at dette vil hjælpe Novo Nordisk med at få en bedre pris for lægemidlet i det amerikanske system.

Tidligere på ugen skulle Novo Nordisks forskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, på den årlige konference hos storbanken J.P. Morgan ifølge Børsen have fortalt, at data har bekræftet, at lægemidlet Victoza har vist sig at kunne udsætte demens. Det var med til at sende selskabets markedsværdi over 1.000 milliarder kroner og samtidig slå selskabets tidligere kursrekord.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har fokus på disse tre forhold i dag.

 • En række kinesiske nøgletal for BNP, detailsalg og investeringer offentliggjort her til morgen er en anelse bedre end ventet. Det dæmper nervøsiteten for, at Kinas økonomi er blevet meget hårdt negativt påvirket af handelsstridighederne med USA.
 • De amerikanske aktier satte endnu en rekord med indeksstigninger på rundt regnet en procent. De danske aktier vil formentlig tage over, hvor amerikanerne slap og asiaterne fortsatte, og indlede dagen med moderate stigninger.
 • Dr. Doom alias Nouriel Roubini, som har fået sit tilnavn, fordi han er mere negativ end positiv på aktiemarkedet over tid, har på en investorkonference i København udtalt, at han ser større risici for en korrektion i 2020 af den »grimme slags«. Et af hans budskaber er, at der er en større risiko for, at spændingerne mellem USA/Iran kan føre til meget store olieprisstigninger. Interessant er det i den henseende, at USA over de seneste år er gået fra at være meget stor nettoimportør til nu selv at eksportere en anelse olie. Markante stigninger er nok især af den grund mindre sandsynlige, simpelthen fordi Mellemøsten ikke længere kan tage den amerikanske forbruger som geopolitisk prisgidsel.

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent

Aktier USA

 • S&P 500: +0,8
 • Nasdaq: +1,1
 • Dow Jones: +0,9

Aktier Asien

 • Nikkei 225: +0,5
 • Topix: +0,4
 • Hongkongs Hang Seng: -0,1
 • China Shanghai Composite: +0,1
 • China CSI 300: +0,2
 • Taiwan Taiex: +0,1
 • Sydkoreas Kospi: +0,1
 • Indiens BSE Sensex: +0,2
 • Singapores STI: -0,1
 • Sydney ASX 200: +0,4

Indeksværdi klokken 5.30.

Kilde: Ritzau Finans.