»Doctor Doom« forudser et aktiefald på 10 til 40 procent i 2020: »Investorerne er naive og har vrangforestillinger«

Han forudsagde finanskrisen i 2008, og nu spår Nouriel Roubini – også kendt som Dr. Doom – at aktiemarkedet står over for et fald på ti procent i 2020. Nedturen kan blive endnu større, hvis konflikten mellem USA og Iran udvikler sig til en fuldbyrdet krig, advarer han.

Nouriel Roubini alias Doctor Doom forudser, at aktier vil falde mindst ti procent i år på grund af konflikten mellem USA og Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ruben Sprich/Reuters/Ritzau Scanpix

Man bliver ikke kaldt Doctor Doom for ingenting. Den kendte økonom og professor ved New York University Nouriel Roubini har da også kun nedslående forudsigelser for både verdensøkonomien og aktiemarkedet i 2020.

Han spår, at aktiemarkedet vil falde mindst ti procent – og måske endda helt op til 40 procent – mens verdensøkonomien vil komme under pres og vokse endnu mindre end sidste år. Den dystre prognose er drevet af hans bekymring for to ting: Konflikten mellem USA og Iran, der nemt kan blusse op, og amerikansk politik, som han kalder for »dysfunktionel«.

Roubini er blevet verdenskendt for at være en af få økonomer, der forudsagde finanskrisen i 2008. Han har efterfølgende flere gange advaret om økonomiske kriser og store markedsfald, uden at de er indtruffet, og hans nedslående spådomme har givet ham tilnavnet Dr. Doom – Dr. Undergang.

»For at global vækst skal bremse op skal der være et chok, og det chok kan være en optrapning af konflikten mellem USA og Iran. Markedet undervurderer den risiko, fordi det tror, at sandsynligheden for en reel krig er lille, og at vi vil komme tilbage til status quo før drabet på (den iranske general, red.) Soleimani. For mig at se er investorerne naive og har vrangforestillinger, når de ikke kan se, at spændingerne er ved at øges,« siger Roubini til Berlingske ved Skagen Fondenes nytårsarrangement i København.

Nouriel Roubini, professor ved New York University

»For mig at se er investorerne naive og har vrangforestillinger, når de ikke kan se, at spændingerne er ved at øges.«


Optrapning af Iran-USA konflikt

Den højtstående iranske general Qassem Soleimani blev 3. januar slået ihjel i Irak af en amerikansk drone, og det fik med det samme finansmarkedet til at frygte en større konflikt i Mellemøsten. Iran svarede igen med angreb på to amerikanske militærbaser i Irak, men ingen blev slået ihjel, og den amerikanske præsident, Donald Trump, erklærede hurtigt, at Teheran ikke ønskede at skabe en større krise. Derfor mistede finansmarkedet hurtigt interessen for Iran, og siden har blandt andet amerikanske aktier slået kursrekorder flere gange.

Men ifølge Roubini, der er af iransk herkomst, er det højst usandsynligt, at krisen er slut. Han tror i stedet, at spændingerne mellem de to lande vil blive forværret i 2020, og at det potentielt kan ende med militæraktioner, angreb på Israel og sabotage af olieanlæg. Han tror endda, at der er en 20 procents sandsynlighed for, at det udvikler sig til en regulær krig.

»Det er så naivt og langt ude at tro, at Iran er færdig med at gøre gengæld. Realiteten er, at USA gerne vil have et regimeskifte i Iran, og at Iran gerne vil have et regimeskifte i USA. Altså at de vil have, at Trump taber præsidentvalget. Og for at han skal gøre det, bliver Iran nødt til at optrappe konflikten, så olieprisen stiger, aktiemarkedet krakker, og økonomien går i stå,« siger Roubini.

Det hele handler om olie

Hans hypotese er, at hvis olieprisen stiger voldsomt, vil det ramme forbrugerne og virksomhederne hårdt og derved udløse en recession. I øjeblikket koster en tønde olie ca. 65 dollar.

Roubinis grundscenarie er, at konflikten optrappes, men ikke udvikler sig til militære aktioner eller en krig. I det scenarie stiger olieprisen til mellem 70 og 80 dollar, hvilket udløser et fald på aktiemarkedet på ti procent.

Men griber krisen om sig, vil olieprisen stige til 100 dollar, og der kigger vi så på et aktiefald på 20 procent.

Ender det med en krig, forudser Dr. Doom, at olieprisen stiger til 150 dollar, og at aktiemarkedet som konsekvens vil dykke 30-40 procent. Der er dog i øjeblikket ivrig debat om, hvorvidt olieprisen stadig spiller en stor rolle for verdensøkonomien, men Roubini mener, at markedet undervurderer sammenhængen.

Røde tal resten af året

Sidst vi så et større fald på aktiemarkedet var i efteråret 2018, hvor den amerikanske centralbank varslede renter på omkring tre procent og begyndte at trække penge ud af markedet. På et par måneder faldt de store indeks ca. 20 procent, og det hele kulminerede i december, hvor det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks havde sin værste julemåned siden 1931.

Nedturen viste sig dog samtidig at åbne for en gylden mulighed for at købe sig ind i aktiemarkedet. Efter blodbadet begyndte en fænomenal optur, der varede hele 2019, og havde du købt aktier i slutningen af december 2018, havde du scoret et afkast på mellem 25 og 30 pct. på globale aktier i dag.

Samme strategi, hvor man køber op efter en nedtur, anbefaler Roubini dog ikke, at man benytter i år.

»Normalt når der her været en korrektion, har markedet rettet sig og er derefter steget og steget. Men denne gang tror jeg, at aktier falder ti procent og bliver nede resten af året, i hvert fald indtil det amerikanske valg,« siger han.

»Det amerikanske valg bliver et kæmpe rod i sig selv, fordi begge sider vil anklage hinanden for at snyde, og der er risiko for russisk indblanding. Hvis det er en venstreorienteret, der bliver Demokraternes præsidentkandidat, kan det også udløse en markedskorrektion,« tilføjer Roubini.

Derfor anbefaler han, at man holder øje med udfaldet af de første primærvalg i februar.