Eksperter ser fortsat dystert på aktiemarkedet

Der ingen garanti for, at aktiemarkedets kursnedtur er ved at slutte. Eksperter med tilnavne som "Dr. Doom" og "Den patologiske pessimist" kommer fortsat med dystre udmeldinger

Nouriel Roubini er økonomiprofessor ved New York University. Han er også kendt som Dr. Doom. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR
Aktiekurserne er under hårdt pres for tiden. Den forsigtige optimisme, der prægede verdens aktiemarkeder for et år siden, er nu afløst af uvished og nervøsitet.

Specielt de amerikanske og europæiske aktiemarkeder har haft et par hårde uger. Motoren i faldene har været nervøsitet for økonomien i henholdsvis Sydeuropa og USA.

Det britiske finanssite ”This is Money” har kigget nærmere på, hvad en række af verdens førende aktieeksperter ser i krystalkuglen, og det er ikke opløftende læsning. Ingen af dem kan se fremtiden klart, men de peger på, at der ikke er nogen sikre indikatorer på, at markedet er undervurderet og står foran en optur.

This is Money-kommentatoren Andrew Oxlade mener ikke, man kan se den nuværende aktieuro uden at have 2008-finanskrisen i baghovedet. For problemet er grundlæggende det samme.

”Forskellen er at størstedelen af den altødelæggede gældsbyrde er flyttet fra bankerne og over til regeringerne og skatteydere. Og, nå ja, bankerne sidder stadig med en uvis størrelse af ’dårlig gæld’. Det er ikke godt,” skriver Andrew Oxlade og peger på nogle af de elementer, der er positive og negative for tiden.

På opturssiden er, at centralbankerne for tiden har det med at holde hånden under deres respektive landes økonomier for tiden. Og det så snart det bare lugter lidt af børsballade. Derudover ser aktierne billige ud i sammenligning med obligationer. Endelig er der fortsat fart på væksten i en række vækstlande i bl.a. Asien og Sydamerika, og det er med til at styrke deres handelspartnere i vesten.

På nedturssiden er, at alle de ovenstående ’gode nyheder’ er regnet ind i markedet. Der er altså ikke mere at hente på den front. Derudover er boligpriserne flere steder bremset op, efter at have rettet sig siden det så helt sort ud i 2008. Ender det med nye prisfald og tvangsauktioner kan det sende flere allerede pressede banker ud over kanten. Alt i alt mener Oxlade altså ikke, at det ser videre positivt ud. Han spiller bolden videre til en stribe eksperter, der heller ikke er videre begejstret for fremtidsudsigterne.

En af de mere kyniske er den såkaldte Dr. Doom – også kendt som Noruriel Roubini. Han forudsagde i 2006 at finansverdenen stod foran en sammensmeltning og at verden risikerede en periode med meget svag vækst. Økonomen var allerede i slutningen af sidste år ude og sige, at verdens aktiemarkeder kunne forvente sig et 20 procents dyk i 2011.

Men Dr. Doom er langt fra en af de mest pessimistiske. Analytikerduoen Dylan Grice og Albert Edwards fra Société Générale er kendt for at have et nærmest provokerende sortsyn. De mener, at det amerikanske aktiemarked er over 50 procent for højt i forhold til årtiers gennemsnitstal, og at tab står foran at blive realiseret.

De bliver bakket op af Money Week-kommentatoren Merryn Somerset Webb. Hun vurderer, at der kun er én rigtig måde at vurdere aktiekurserne – og det er igen ved at se på det hele historisk. Ved at sammenholde selskabernes price earnings justeret for udsving kommer hun frem til konklusionen, at ”aktierne langt fra er billige nu”.

Finansforfatteren og økonomen Bill Bonner, som This is Money betegner som en ”patologisk pessimist”, vurderer, at markedet er midt i en langstrakt korrektion, og at de verdensøkonomiske problemer nemt kan vare seks år endnu.

Der er naturligvis aktører, der spår, at det ikke kommer til at gå så galt som ovenstående. Deriblandt Danske Bank, der vurderer at den nuværende aktieuro kan være forbi om et par uger.

Mange er dog enige i, at de grundlæggende problemer ikke går væk med det samme. De sydeuropæiske lande har store udfordringer, og dem skal de have løst. USA skal have gang i væksten, og det samme skal Vesteuropa. Der falder først rigtig ro på markederne, når det sker.