Iran-krisen puster til investorernes værste frygt – men bag frygten gemmer sig en »gylden mulighed«

Aktier verden over tog mandag en rutsjetur, efter at USA fredag dræbte en magtfuld iransk topgeneral. Investorerne frygter, at det vil udløse en krise, der sender olieprisen i vejret og lammer global vækst. En krise kan dog også være en gylden opkøbsmulighed, påpeger eksperter.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en forrygende afslutning på aktieåret 2019 er det nye år begyndt med omvendt fortegn.

Fredag og mandag er aktier dykket i det meste af verden, efter at USA fredag dræbte den magtfulde iranske topgeneral Qassem Soleimani i et droneangreb. Angrebet har øget spændingerne mellem de to lande, og investorerne er nu nervøse for, at dette kan udløse en ny, omfattende krise i Mellemøsten, der kan lamme regionens olieproduktion og dermed sende olieprisen i vejret.

»Højere oliepriser kan ramme den økonomiske vækst fremadrettet. Bliver prisen markant højere – eksempelvis mere end 100 dollar pr. tønde – over en længere periode, kan det ramme verdensøkonomien« siger Andreas Østerheden, chefstrateg hos Nordea.

»At Irans olieproduktion bliver ramt er ikke noget, der kan afspore aktieopsvinget. Det er frygten for, at krisen breder sig ud over Iran og USA og for eksempel ind i Saudi-Arabien, der klart er en risikofaktor. Vi fik allerede en forsmag på dette i september, da et stort produktionsanlæg i Saudi-Arabien blev angrebet. Det gav en gevaldig reaktion i olieprisen, indtil Saudi-Arabien oplyste, at de nok skulle få produktionen op at køre hurtigere end ventet,« tilføjer Andreas Østerheden.

Pustet til den værste frygt

Dermed har Iran-krisen pustet til investorernes værste frygt: At verdensøkonomien bremser op og i værste fald ender i recession. Lav økonomisk vækst er ofte skidt for aktier, fordi lav vækst påvirker virksomhedernes indtjening. De seneste gange, aktierne har taget et større dyk, har det netop været på baggrund af en uheldig drejning i handelskrigen eller skuffende økonomiske nøgletal, der har øget risikoen for en recession.

Siden angrebet fredag morgen er olieprisen steget næsten fem procent og har nu ramt knap 70 dollar pr. tønde for første gang siden september. Samtidig er guld – der bliver betragtet som en økonomisk sikker havn – steget mere end tre procent til den højeste pris siden 2013, mens det danske aktieindeks C25 er dykket næsten to procent.

Den nervøse stemning på markedet kommer, efter at aktiemarkedet i både USA og Europa – herunder i Danmark – i slutningen af 2019 slog kursrekorder og endte året med stigninger på mellem 20 og 35 procent.

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank, forklarer, at kombinationen af høj værdiansættelse på aktier, usikkerhed over den nært forestående regnskabssæson og uro i Mellemøsten får nogle investorer til at tage noget profit ved at sælge ud af aktier.

»Det, der er allervigtigst for markedet, er, hvor stærk den globale økonomi er. Og konflikten mellem USA og Iran er en ubekendt, som gør investorerne nervøse. Men det er ikke en begivenhed, der alene bør få aktiemarkedet til at falde,« siger Lars Skovgaard Andersen.

»Gylden mulighed«

Investeringsstrategen maner til besindighed, idet han ikke mener, at der er grund til at bekymre sig om de seneste dages markedsuro. I stedet skal man benytte aktiefaldet som mulighed for at købe sig ind på aktiemarkedet, siger han, og henviser til en statistik fra det amerikanske finansmedie CNBC.

Opgørelsen viser, at aktier over de seneste 20 kriser i Mellemøsten oftest er steget i de efterfølgende måneder – og det mere end såkaldte sikre papirer som guld og obligationer. Havde man købt aktier, dagen før konflikten blussede op, ville man i gennemsnit have fået et afkast på 2,8 procent tre måneder senere.

»Dem, der står med penge i begyndelsen af det nye år, bør udnytte disse tilbagefald til at samle aktier op. Det er en gylden mulighed for at komme ind og få noget momentum på markedet,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Og heri er Andreas Østerheden i Nordea enig. Han mener heller ikke, at Iran-krisen har rokket ved hans positive syn på aktierne i 2020.

»Vi er stadig overvægt aktier, og skulle vi se en korrektion, er vores anbefaling, at man bruger denne som en opkøbsmulighed,« siger han.