Mandagens aktier: Pandora tog raketten i fortsat uroligt marked

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JACOB GRONHOLT-PEDERSEN

Mandag så længe ud til at skulle blive en gentagelse af fredagens stort set entydigt sure stemning på det danske aktiemarked, men så tog Pandora investorerne på sengen ved at offentliggøre foreløbige regnskabstal for fjerde kvartal af 2019.

Det kvitterede investorerne for ved at sende aktien op med hele 11,9 pct. til 328,20 kr., hvilket var en solstrålehistorie i et ellers overvejende negativt marked.

Aktien var klart den mest stigende i C25-indekset, der som helhed faldt 0,2 pct. til 1235,16 efter i løbet af dagen at have været nede med 1,4 pct.

»Det er måske en lidt kraftigere reaktion, end tallene berettiger til, men der kan være en tro på, at man måske er begyndt at få vendt tingene i Pandora,« lyder vurderingen fra Marin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank.

Selv om stigningen til Pandora-aktien var med til at mindske faldet i C25-indekset, kunne den dog ikke udviske den negative stemning, der fortsat havde tag i markedet oven på USA's luftangreb i Irak natten til fredag.

»Ordlyden mellem USA og Iran er eskaleret med trusler begge veje. Det har gjort markedet nervøst for, hvad der kommer til at ske videre,« siger Martin Munk.

Blandt de mest faldende aktier i eliteindekset endte A.P. Møller-Mærsk, der er afhængig af verdenshandlen og derfor ofte rammes hårdt, når den globale uro vokser. B-aktien faldt mandag 2 pct. til 9262 kr.

Angrebet har skabt uro omkring den globale olieforsyning, hvilket har sendt olieprisen op - og det nyder Maersk Drilling godt af. Aktien steg mandag 0,4 pct. til 454,60 kr., mens SAS, der kan se frem til højere brændstofudgifter, faldt 4,1 pct. til 10,39 kr.

Novo med ny USA-godkendelse

Novo Nordisk kunne mandag fortælle, at det ultrahurtigtvirkende måltidsinsulin Fiasp nu også er blevet godkendt i USA til brug for børn og unge. Det var dog ikke nok til at sende aktien i plus, selv om der også var flere positive analyseændringer ude.

Finanshuset Bernstein løftede sit kursmål for aktien til 430 kr. fra 400 kr. og gentog anbefalingen »outperform«, mens også Morgan Stanley løftede kursmålet til 411 kr. fra 390 kr. og gentog sine neutrale anbefaling.

Også JPMorgan løftede kursmålet - til 460 kr. fra 435 kr. - og gentag anbefalingen »overvægt«, men det var ikke nok til at trække aktien i plus, da den sluttede x,x pct. lavere i xxx,xx kr.

Sidstnævnte har også løftet sit kursmål for Genmab. Det er nu på 1700 kr. mod før 1500 kr., mens anbefalingen af aktien, der mandag faldt 0,3 pct. til 382,05 kr., fortsat er »overvægt«.

Simcorp kunne mandag fortælle, at selskabet har indgået en licensaftale med Pennsylvania Public School Employees' Retirement System, som har valgt Simcorp Dimension. Aktien faldt alligevel 1,7 pct. til 751,50 kr.

Positiv udvikling i Skjern Bank

Blandt sidepapirerne på den københavnske fondsbørs var der mandag fokus på Skjern Bank, der opjusterede sine forventninger til 2019 efter en positiv udvikling i bankens aktiviteter i fjerde kvartal sidste år.

Banken forventer nu et resultat før skat i midten af intervallet 160-170 mio. kr. mod tidligere 150-160 mio. kr. Årsregnskabet offentliggøres 30. januar. Aktien i Skjern Bank steg 0,3 til 63 kr.

Biotekselskabet Orphazyme kunne mandag fortælle, at lægemiddelkandidaten Arimoclomol nu bliver tilgængelig via det såkaldte Early Acces Program til behandling af Niemann-Pick type 3 i USA. Aktien steg 3,1 pct. til 80 kr.

Derudover har ABG Sundal Collier sænket anbefalingen af aktien i SP Group til »hold« fra »køb«, mens kursmålet dog blev løftet 10 kr. til 270 kr. SP Group-aktien faldt mandag 0,8 pct. til 249 kr.

/ritzau/FINANS

Oliver Sønderbye Therp +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk