Mandagensaktier: Mærsk skraber bunden i helt rødt marked

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Phil Noble

Der males med den røde pensel på det danske aktiemarked mandag, hvor samtlige aktier i eliteindekset, C25, handles med negativt fortegn. Ved 11-tiden falder indekset 1,3 pct. til 1221,05.

Særligt slemt går stemningen ud over de cykliske aktier A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie er bundskraber i indekset med et kursfald på 3,1 pct. til 8635 kr., og FLSmidth, der dykker 3 pct. til 259,90 kr.

Baggrunden for den dårlige stemning skal fortsat findes i det amerikanske luftangreb i Irak natten til fredag, der har skabt frygt for en ny større krise i Mellemøsten, hvilket også gav kursfald fredag.

»Det er selvfølgelig de stigende geopolitiske spændinger, der smitter af. Det er svært at sige, hvordan situationen angribes af Iran, der har sagt, de vil gengælde,« siger Daniel Fabricius, der er børsmægler hos ABG Sundal Collier.

USA udførte natten til fredag et droneangreb i Irak, som blandt andet dræbte den iranske generalmajor Qassem Soleimani, hvilket har fået Iran til at love hævn - og trække sig fra atomaftalen fra 2015.

Angrebet har også skabt usikkerhed om olieforsyningsbilledet og presset prisen op. En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, til levering i marts koster mandag 69,74 dollar. Torsdag eftermiddag var prisen 66,27 dollar.

Det har modsatrettede perspektiver for SAS og Maersk Drilling, da SAS med stigende oliepriser kan se frem til en forhøjet brændstofregning, mens Maersk Drilling kan se sit marked forbedret af de stigende priser.

SAS-aktien falder mandag 4 pct. til 10,40 kr. efter et dyk på 3,1 pct. fredag, mens Drilling-aktien stiger 1,2 pct. til 458,20 kr. Det er syvende dag på stribe med fremgang til aktien.

ANALYSE-LØFT IKKE NOK TIL AT SIKRE PLUSSER

En stribe finanshuse har været ude med analyseændringer på danske aktier, men selv de positive af dem er ikke nok til at holde de respektive aktier i grønt mandag.

JPMorgan har løftet kursmålet for Genmab-aktien til 1700 kr. fra 1500 kr. og gentaget anbefalingen "overvægt" af aktien, der mandag falder 2 pct. til 1416 kr.

Finanshuset har også kigget på Novo Nordisk, hvor kursmålet er løftet til 460 kr. fra 435 kr., mens anbefalingen også her er "overvægt".

Morgan Stanley har løftet kursmålet for Novo-aktien til 411 kr. fra 390 kr. og gentaget anbefalingen "ligevægt", og også Bernstein har kigget på aktien - og løftet kursmålet til 430 kr. fra 400 kr. med anbefalingen "outperform".

Trods de umiddelbart positive input er aktien dog fortsat i rødt mandag, hvor den ved middagstid falder 0,8 pct. til 380,50 kr.

HSBC har løftet kursmålet for Pandora-aktien til 305 kr. fra 280 kr. Anbefalingen af aktien, der mandag falder 1,6 pct. til 288,50 kr., er fortsat "hold".

Blandt sidepapirerne har ABG Sundal Collier sænket anbefaling af aktien i SP Group til "hold" fra "køb", mens kursmålet er løftet til 270 kr. fra 260 kr. Aktien falder 5,2 pct. til 238 kr.

/ritzau/FINANS