Fredagens aktier: Genmab og cyklisk trio hårdt udsat i surt marked

Genmab logo PR-foto DK caption: Danmark, København, 20130624: Genmab A/S, Bredgade, Danmark Foto: Lars Møller UK caption: Denmark, Copenhagen, 20130624: Genmab A/S, Bredgade, Denmark Photo: Lars Moeller Fold sammen
Læs mere
Foto: Genmab-PR Lars Møller

Genmab endte som den klare taber på det danske aktiemarked fredag, hvor også en række traditionelt mere cykliske papirer stod for skud.

En rød dyne lagde sig helt fra morgenstunden over markedet, efter at USA natten til fredag gennemførte et luftangreb i Iraks hovedstad, Bagdad.

Her blev blandt andet generalmajor Qassem Soleimani, der er øverstkommanderende for Quds-styrken i Irans Revolutionsgarde, dræbt, og angrebet har skabt en del spænding i markedet, fordi Iran også har truet med gengæld.

Det gav sig på de finansielle markeder udslag i stigende oliepriser og faldende aktiekurser. Samlet set faldt C25-indekset med 1,3 pct. til 1237,55 fredag.

»Angrebet ser ud til at kunne få konsekvenser med en trussel om gengældelse. Situationen kan derfor eskalere, og det gør markedet nervøst. Det kommer også på et tidspunkt, hvor markedet har haft en god periode, så der er også nogle løse gevinster, som måske bliver trukket hjem,« siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

CYKLISKE AKTIER HÅRDT RAMT

I bunden af C25 gik pessimismen værst ud over Genmab, der uden større selskabsspecifikke nyheder som forklaring faldt med 2,8 pct. til 1444,50 kr.

Derudover var en trio bestående af Mærsk, Vestas og FLSmidth også med i dyndet. Mærsk-aktierne er ofte hårdt ramt, når den globale usikkerhed vokser, og fredag faldt selskabets B-aktie med 2,1 pct. til 9452 kr.

Samtidig faldt FLSmidth med 1,7 pct. til 267,90 kr.

VESTAS FÅR SÆNKET ANBEFALING EFTER SKUFFENDE ORDRESLUTSPURT

Ligeledes i den cykliske boldgade var der også pres på aktien i vindmølleproducenten Vestas, der faldt med 1,6 pct. til 648,60 kr.

Ud over den generelle nervøsitet i markedet efter amerikanernes luftangreb i Irak var aktien også holdt nede af en sænket anbefaling hos Jyske Bank, der har reduceret til "hold" fra "køb".

»Det er udløst af ordreindgangen, som skuffede lidt ultimo december. Derfor har vores analytiker sænket estimaterne for 2020 en smule. Vi tror, at ordreindtaget har toppet, og derfor stiller vi os tilbage på en »hold«-anbefaling,« forklarer Martin Munk.

Omsætningsestimatet for 2020 er hos Jyske Bank sænket med 5 pct., fremgår det af et analysenotat fra banken.

STG STIGER EFTER LØFTET KURSMÅL OG GENNEMFØRT OPKØB

Blandt de mindre aktier har Nordea givet Scandinavian Tobacco Company (STG) et eftersyn, og det har betydet et løftet kursmål til 110 kr. fra 100 kr., mens købsanbefalingen er fastholdt, viser data fra Bloomberg News.

Selskabet gennemførte torsdag købet af den hollandske cigarvirksomhed Royal Agio Cigars, som selskabet indgik en aftale med i september sidste år.

STG steg fredag med 1,9 pct. til 84,10 kr.

Ligeledes blandt sidepapirerne var der også positiv opmærksomhed til biotekselskabet Orphazyme, der steg med 4 pct. til 77,60 kr.

Selskabet meddelte fredag morgen, at foreløbige resultater af et fase 2/3-studie med stoffet Arimoclomol peger på en vedvarende effekt i behandlingen af sIBM, der er en betændelsestilstand i musklerne, og hæmmer sygdommens udvikling.

Dermed er selskabet fortsat på rette vej i forhold til en registreringsansøgning hos de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA.

/ritzau/FINANS