Fredagens aktier: Vestas tynget på dag med nervøsitet efter USA-angreb

(ARKIV) Aktiehandel i Nordea den 8. oktober 2008. Skal du have penge tilbage i skat, og overvejer du at prøve kræfter med investering, er her to økonomieksperters gode råd til at komme i gang. Det skriver Ritzau, onsdag den 6. marts 2019.. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

A.P. Møller-Mærsk vender snuden ned i de første handler fredag morgen på fondsbørsen. Retningen er sat efter amerikansk luftangreb natten til fredag i den irakiske hovedstad, Bagdad, hvor blandt andet generalmajor Qassem Soleimani, der er øverstkommanderende for Quds-styrken i Irans Revolutionsgarde, blev dræbt. Og det har skabt nervøsitet på de finansielle markeder med stigninger i olieprisen og fald på aktiemarkederne.

Og det danske er da heller ingen undtagelse. Fredag ved 9.15-tiden ligger C25-indekset 0,5 pct. lavere i indeks 1246,6, hvor blot en håndfuld aktier ligger i plus anført af Carlsberg, der stiger med 0,3 pct. til 987,40 kr.

Olieprisen stiger

Futuresprisen på den amerikanske referenceolie, WTI, koster fredag morgen 63,05 dollar mod 61,18 dollar torsdag ved 17-tiden. Den europæiske pendant viser samme tendens, da prisen på en tønde brentolie er steget til 68,39 dollar fra 66,27 dollar. Priserne er ikke set højere siden der senest var voldsom geopolitisk spænding i regionen efter angrebene i september sidste år på Saudi-Arabiens olieinfrastruktur.

A.P. Møller-Mærsk bliver traditionelt presset af de højere oliepriser. Derudover kommer der fredag tal for spotpriserne på containerfragt fra Asien og ud i verden i form af rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI).

En B-aktie i selskabet falder 0,8 pct. til 9582 kr. i de første handler.

Modsat giver udviklingen luft til Mærsk Drilling, da højere oliepriser kan inspirere selskabets kunder til at sætte gang i olieinvesteringerne. Aktien stiger med 0,2 pct. til 448,60 kr. i den indledende handel.

Skidt nyt til Vestas

Jyske Bank sænker anbefalingen af aktien i Vestas til »hold« fra tidligere »køb«, efter at årsafslutningen ikke bød på helt så mange ordreannonceringer fra vindmølleproducenten som ventet.

- Vi havde sat næsen op efter lidt flere ordrer og ser os derfor nødsaget til at justere vores omsætningsestimater for 2020 ned med små 5 pct., skriver Jyske Bank i et notat.

Jyske Bank vil for nuværende være varsom med at købe aggressivt ind i aktien på kort sigt.

Banken ser dog ser dog fortsat Vestas som en langsigtet attraktiv investering.

- Men med udsigt til et fald i installationsniveauet i 2021 forventer vi, at ordreindgangen topper i år, hvorfor vi ikke ser samme medvind på ordresiden gående ind i 2020, skriver banken.

Aktien er også steget 20 pct. i kurs siden begyndelsen af november, mens konsensusestimaterne blot er løftet med under 10 pct.

Kursmålet lyder uændret på 685 kr.

Investorerne sender fredag morgen Vestas ned i bunden af C25 med et minus på aktiekursen på 1,7 pct. til 648,10 kr.

Godt nyt fra biotekselskab

Blandt sidepapirerne har biotekselskabet Ophazyme fredag morgen meddelt, at foreløbige resultater af et fase 2/3-studie med stoffet Arimoclomol viser en vedvarende effekt og hæmmer sygdommens udvikling.

Dermed er selskabet fortsat på ret vej med at søge de amerikanske sundhedsmyndigheder om New Drug Application i første halvår i år med ventet godkendelse i første halvår næste år.

Arimoclomol testes til behandling af sIBM, der er en betændelsesagtig tilstand i musklerne, som er forbundet med kraftnedsættelse i muskulaturen.

Aktien ligger i de første handler i toppen af de mest stigende på fondsbørsen i København med et plus på 3,5 pct. til 77,20 kr.

Nordea har givet Scandinavian Tobacco Company, STG, et eftersyn, og det har betydet et løftet kursmål til 110 kr. fra 100 kr., mens købsanbefalingen fastholdes, viser data fra Bloomberg News.

Selskabet gennemførte torsdag købet af den hollandske cigarvirksomhed Royal Agio Cigars, som selskabet indgik en aftale med i september sidste år.

STG stiger med 4,2 pct. til 86 kr. og er helt i front på fondsbørsen fra morgenstunden.

Tilbage i eliteindekset er Topdanmark fredag på forsiden af Dagbladet Børsen, der skriver, at selskabet melder om bedring på området for syge- og ulykkesforsikringer, der tidligere har kostet de danske pensions- og forsikringsselskaber tab i milliardklassen - særligt på grund af et stigende antal stresskader.

Forsikringsaktien falder 0,1 pct. til 326,60 kr.

/ritzau/FINANS