Middagsaktier: Mærsk og FLS i bunden i nervøst marked efter luftangreb

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Cykliske aktier som Mærsk og FLSmidth er under pres i fredagens danske aktiehandel, hvor en rød dyne har lagt sig over markedet, efter at USA natten til fredag gennemførte et luftangreb i Iraks hovedstad, Bagdad.

Her blev blandt andet generalmajor Qassem Soleimani, der er øverstkommanderende for Quds-styrken i Irans Revolutionsgarde, dræbt, og angrebet har skabt en del spænding i markedet, fordi Irak også har truet med gengæld.

Det giver sig på de finansielle markeder udslag i stigende oliepriser og faldende aktiekurser, og i forhold til sidstnævnte er særligt mere cykliske aktier under pres.

Samlet set falder C25-indekset med 0,6 pct. til 1245,32 ud på formiddagen fredag.

»Angrebet ser ud til at kunne få konsekvenser med en trussel om gengældelse. Situationen kan derfor eskalere, og det gør markedet nervøst. Det kommer også på et tidspunkt, hvor markedet har haft en god periode, så der er også nogle løse gevinster, som måske bliver trukket hjem,« siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Cykliske aktier hårdt ramt

I bunden af C25 går pessimismen hårdt ud over Mærsk-aktierne, der er meget cykliske af karakter, og derfor ofte reagerer kraftigt på global usikkerhed.

B-aktien i selskabet falder fredag formiddag med 1,8 pct. til 9484 kr.

Samtidig bakker ingeniørkoncernen FLSmidth med 1,8 pct. til 267,50 kr., og også DSV Panalpina, der havde et rigtig stærkt 2019 på børsen står for skud med et dyk på 1,7 pct. til 757,10 kr.

Vestas får sænket anbefaling efter skuffende ordreslutspurt

Ligeledes i den cykliske boldgade er der også pres på aktien i vindmølleproducenten Vestas, der falder med 1,4 pct. til 650,40 kr.

Ud over den generelle nervøsitet i markedet efter amerikanernes luftangreb i Irak er aktien også holdt nede af en sænket anbefaling hos Jyske Bank, der har reduceret til »hold« fra »køb«.

»Det er udløst af ordreindgangen, som skuffede lidt ultimo december. Derfor har vores analytiker sænket estimaterne for 2020 en smule. Vi tror, at ordreindtaget har toppet, og derfor stiller vi os tilbage på en »hold«-anbefaling,« forklarer Martin Munk.

Omsætningsestimatet for 2020 er hos Jyske Bank sænket med 5 pct., fremgår det af et analysenotat fra banken.

STG stiger efter løftet kursmål og gennemført opkøb

Blandt de mindre aktier har Nordea givet Scandinavian Tobacco Company (STG) et eftersyn, og det har betydet et løftet kursmål til 110 kr. fra 100 kr., mens købsanbefalingen fastholdes, viser data fra Bloomberg News.

Selskabet gennemførte torsdag købet af den hollandske cigarvirksomhed Royal Agio Cigars, som selskabet indgik en aftale med i september sidste år.

STG stiger med 0,7 pct. til 83,05 kr.

Ligeledes blandt sidepapirerne er der også positiv opmærksomhed til biotekselskabet Orphazyme, der stiger med 4,3 pct. til 77,80 kr.

Selskabet har fredag morgen meddelt, at foreløbige resultater af et fase 2/3-studie med stoffet Arimoclomol viser en vedvarende effekt i behandlingen af sIBM, der er en betændelsestilstand i musklerne, og hæmmer sygdommens udvikling.

Dermed er selskabet fortsat på rette vej i forhold til en registreringsansøgning hos de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA.

/ritzau/FINANS