Danske Bank tilbyder 2.000 ansatte frivillige fratrædelser

Landets største bank skal spare på personaleomkostningerne og tilbyder i den forbindelse flere tusinde ansatte frivillig fratrædelse. Finansforbundet ærgrer sig over, at Danske Bank »afvikler sin forretning«.

Omkring 2.000 ud af ca. 11.000 Danske Bank-medarbejdere i Danmark har frem til 31. januar 2020 mulighed for at søge en frivillig fratrædelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Danske Bank tilbyder nu 2.000 af sine danske ansatte en frivillig fratrædelsesordning.

Det skriver TV 2, og Danske Bank bekræfter oplysningen over for Berlingske.

»Som led i vores plan for at blive en bedre bank har vi behov for at reducere omkostningerne, så vi bl.a. kan investere markant i at blive en endnu mere digital, enkel og effektiv bank. I den forbindelse ser vi på alle omkostninger på tværs af koncernen, og det indebærer også, at vi over tid vil blive færre medarbejdere,« udtaler Anne Knøs, midlertidig HR-chef i Danske Bank, i en mail til Berlingske.

Landets største bank har tidligere indført ansættelsesstop, og i Danmark har banken nu også åbnet muligheden for frivillige fratrædelser for medarbejdere i særligt hovedsæde- og stabsfunktioner.

I Danmark har Danske Bank 11.000 ansatte. Omkring 2.000 danske ansatte har nu frem til 31. januar til at beslutte sig for, om de vil tage imod tilbuddet. Dog er der et lille men. Banken forbeholder sig retten til at sige nej til specifikke nøglemedarbejdere. Filialer og regulatoriske funktioner er desuden ikke omfattet, oplyser Danske Bank.

Pres på bankerne

I 2019 iværksatte bankens hollandske topchef, Chris Vogelzang, en omfattende spareplan. Storbanken skal frem mod 2023 nå en omkostningsprocent i den lave ende af 50erne ved løbende at forbedre rentabilitetsniveauet. Til sammenligning lå Danske Banks løbende omkostningsprocent på 58,5 i tredje kvartal 2019, blandt andet fordi bankens omkostninger til bekæmpelse af hvidvask er vokset eksplosivt de senere år.

Mikkel Emil Jensen, bankanalytiker i Sydbank, er derfor ikke voldsomt overrasket over Danske Banks tilbud om frivillig fratrædelse til godt 2.000 danske ansatte.

»Banksektoren har det generelt svært på grund af rekordlave renter, der presser indtjeningen, samt voksende udgifter til compliance. Der har i lang tid været en ubalance mellem indtægter og omkostninger, og det gør, at bankerne løbende er nødt til at omstille sig,« siger Mikkel Emil Jensen, der kalder 2020 for et »omstillingsår« for Danske Bank.

Danmarks største bank forventer i 2020 en egenkapitalforrentning efter skat på blot fem-seks pct., men banken har et mål om at nå en egenkapitalforrentning efter skat på ni-ti pct. i 2023.

Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, mener dog, at Danske Banks plan for, hvordan indtjeningen skal se ud om tre år, er lige lovlig langsigtet.

»Der er næppe tvivl om, at der i den interne tidsproces arbejdes med kortere »leveringstid«, når det kommer til lavere omkostninger og øget digitalisering. Mon ikke 2023 er et worst case-scenario, og håbet er, at Danske Bank i stedet kan komme i mål allerede et år tidligere og dermed i 2022,« skriver han i en kommentar.

Skaber usikkerhed

Det er ikke første gang, at Danske Bank beder tusindvis af ansatte om at overveje frivillig fratrædelse. I 2016 blev godt 8.000 medarbejdere i Danske Bank-koncernen tilbudt frivillige fratrædelser. 321 medarbejdere endte dengang med at sige farvel til banken.

Kent Petersen, formand for Finansforbundet

»Det er så ærgerligt, at Danske Bank går i gang med at afvikle sin forretning i stedet for at investere i den.«


Nu er det ifølge Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, centralt, at bankens medarbejdere ikke bliver efterladt i usikkerhed alt for længe.

»Der skal selvfølgelig aldrig være flere ansatte i en virksomhed, end der er arbejde til. Men det er klart, at en frivillig fratrædelserunde altid vil skabe usikkerhed blandt medarbejderne,« siger han.

Hos Finansforbundet har formand Kent Petersen forståelse for, at investorerne stiller krav om høje egenkapitalforrentninger. Men han mener ikke, at Danske Banks forventede egenkapitalforrentning på otte til ni pct. i 2019 er ringe i et minusrentemiljø.

»Det er så ærgerligt, at Danske Bank går i gang med at afvikle sin forretning i stedet for at investere i den,« siger han.