Nets-direktør bryder tavshed om udskældt milliardbonus: »Vi har hørt kritikken«

Betalingskæmpen Nets er landet i et nyt stormvejr, efter at det er kommet frem, at ledelsen kan score op mod syv milliarder i et usædvanligt aktieprogram. Nu kommenterer selskabet første gang kritikken, som man ifølge koncerndirektør Thomas Jul »lytter til«. Han vil dog ikke fortælle, hvorfor aktieprogrammet er nødvendigt.

Thomas Jul stopper som koncerndirektør i Nets. Han stod til at kunne få over en kvart mia. kroner med et omstridt aktieprogram. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Betalingsselskabet Nets bryder nu tavsheden efter flere ugers mediestorm om virksomhedens lukrative aktieprogram for ledelsen.

I slutningen af maj kunne Dagbladet Børsen afsløre, at ledelseslaget i Nets står til at kunne score op mod syv milliarder kroner i et nyt aktieprogram, hvilket mødte kraftig kritik fra politikere og det øvrige erhvervsliv. Nets har påpeget, at Børsens beregninger er forkerte, men har foreløbig afvist at lægge egne tal frem.

Hidtil har Nets ligeledes afvist at stille op til interview om aktieprogrammet, men selskabets koncerndirektør, Thomas Jul, deltager i disse dage ved flere debatter på Folkemødet, og det lykkedes Berlingske at fange ham under og efter en debat fredag.

Thomas Jul er en af dem, der ifølge Dagbladet Børsens beregninger står til at score mest, såfremt Nets når de målsætninger, aktieprogrammet er baseret på: Op mod 280 millioner kan Thomas Jul tjene.

Du kan få op mod en kvart milliard. Er det rimeligt?

»Vi har hørt kritikken, og jeg tror, at det er vigtigt, at vi lytter til den, og at vi prøver at komme ud og fortælle, hvad det her det egentlig handler om.«

Og hvad handler det egentligt om?

»Det kommer jeg ikke til at kommentere i dag. Det kommer. Det, som er vigtigt, hvis jeg sådan skal tage den helt overordnede historie, det er det her med, at vi har et marked i Europa, som er klar til at blive udviklet. Et marked i Europa, som rent faktisk gerne vil have det, vi kan. Hvis vi lykkes med det, vi har gang i, så får vi skabt et stort eksporteventyr for Danmark. Vi kan faktisk gå hen og blive en af Danmarks ti største virksomheder med en rækkevidde helt ud i Europa, hvor vi skaber værdi for samfundet.«

Er det nødvendigt med sådan et aktieprogram for at skabe værdi for samfundet?

»Det har jeg ingen kommentarer til.«

Hvilket signal mener du, at det sender?

»Vi har hørt på kritikken, og det kommer vi også til at svare på.«

Der har været kritik af, at I er politisk tonedøve. Hvad siger du til den kritik?

»Vi hører kritikken, og vi kommer også til at svare på den og prøver at give lidt mere transparens i, hvad det egentlig er, det her handler om.«

Det »stikker af«

Nets er en virksomhed, som stort set alle danskere er i berøring med, da betalingsvirksomheden står bag både Dankort og NemID. Den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman sidder på majoriteten af aktieposten i Nets. I februar 2018 blev betalingsgiganten taget af børsen gennem et konsortium, som udover Hellman & Friedman også består af kapitalfonde som Advent, Bain, GIC, Fisher Lynch, StepStone og Sampo.

Programmet, hvor godt 60 chefer i Nets vil blive belønnet, hvis en række målsætninger nåes, vakte stor opstandelse blandt politikere på Christiansborg såvel som i erhvervslivet.

Den nu sygemeldte Henrik Sass Larsen (S) kritiserede Nets for at være »politisk tonedøv« og kaldte programmet for »ganske og aldeles vanvittigt«, mens DVCA, brancheforeningen for danske kapitalfonde, ganske opsigtsvækkende opfordrede Nets og dets amerikanske ejere til at »genoverveje programmet«.

Christian Frigast, formand for DVCA, har vurderet, at aktieprogrammet er et eksempel på en ordning, »der stikker af«, og som kan ende med at udfordre »sammenhængskraften« herhjemme.

»Det smitter af på hele det danske investormiljø. Nets og deres ejere burde derfor genoverveje programmet,« har Christian Frigast sagt til Børsen.

Det er anden gang på få år, at de såkaldte incitamentsprogrammer hos betalingskæmpen er kommet til offentlig debat.

Tilbage i 2017, da Nets blev børsnoteret, scorede topchef Bo Nilsson 600 millioner kroner, ligesom en række øvrige medarbejdere fra ledelseslaget indkasserede tocifrede millionbonusser.

Bo Nilsson kan ifølge Dagbladet Børsens beregninger tjene så meget som op mod 1,9 milliarder kroner i det nye aktieprogram, der blandt andet er baseret på, at virksomheden skal øge sit driftsresultat og nedbringe sin gæld.

Det aktuelle aktieprogram adskiller sig fra det tidligere ved, at ledelsen selv skal investere flere penge i det, og dermed løber en større risiko end tidligere.