Så er der jackpot: 480 mio. kr. regner ned over Nets-bossen

Nets' topledelse sælger nu aktier for over en halv mia kr. til kapitalfonden Hellman & Friedman, der køber og afnoterer Nets. Bo Nilsson får alene 480 mio. kr. ind på salget.

NETs topchef Bo Nilsson casher ind Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Det opsigtsvækkende og meget udskældte aktieprogram i Nets drysser nu guld ud over de to øverste direktører i Nets, topchef Bo Nilsson og finansdirektør Klaus Pedersen.

Sammen med bestyrelsesmedlem Jeff Gravenhorst, der også er topchef i ISS, har de samlet solgt aktier til kapitalfonden Hellman & Friedman for 600 mio. kr. i dag. Det fremgår af en indberetning til Finanstilsynet.

Heraf går langt størstedelen til Bo Nilsson. Han hiver alene cirka 480 mio. kr. ind på salget til Hellman & Friedman. Dertil skal lægges næsten 150 mio. kr., som han fik ind ved at sælge 25 pct. af sine aktier, da Nets blev børsnoteret i efteråret 2016.

Ledelsen sælger aktierne i forbindelse med, at Hellman & Friedman i oktober kom med et købstilbud på det børsnoterede selskab. Fredag har kapitalfonden meddelt, at 94 procent af aktiekapitalen i  nets har sagt ja tak til at sælge. Så nu afnoteres selskabet, der ejer dankortet.

Ifølge Nets' kommunikationsafdeling vil Bo Nilsson fredag ikke udtale sig om den store gevinst, som har diskuteret vidt og bredt siden Nets' børsintroduktion, som udviklede sig katastrofalt siden første børsdag i september 2016.

Aktien dykkede til under noteringskursen 150 og kom aldrig op på det niveau igen før Hellman & Friedman bød på selskabet, et bud som de altså nu er i mål med.

»Vi må igen konstatere, at når kapitalfonde sælger noget i markedet, er de ret gode til at få de sælgende banker til at prisfastsætte deres ting meget højt. Det må vi som investorer lære af og være klar over, at den pris, de sætter, ikke altid er den rigtige,« sagde Kim Korsgaard Nielsen, porteføljeforvalter i Carnegie Asset Management, til Berlingske Business kort efter børsintroduktionen.

Til det svarede Bo Nilsson dengang:

»Jeg kan sagtens forstå, hvis nogle af vores aktionærer er skuffede, hvis man alene ser på situationen på kort sigt. Det understreger blot behovet for, at vi i Nets fastholder vores fokus på at levere på de løfter vi har givet til markedet, til gavn for vores aktionærer,« lød det fra Bo Nilsson i en skriftlig kommentar til Berlingske i oktober 2016.

Gevinsten til Bo Nilsson i dag kommer fordi han under de tidligere ejere Advent & Bain fik mulighed for at købe aktier på gunstige vilkår. Han endte med at købe næsten to procent af de samlede aktier i selskabet. Det kunne han gøre, fordi han havde allerede havde tjent gode penge før han kom til Nets.

De første ti år af sin karriere arbejdede han for finansgiganten J.P. Morgan i London. Siden rejste han med familien til Portugal, hvor han købte sig ind i et af de mindste mediefirmaer og blev direktør. Sammen med to partnere rejste han kapital fra en amerikansk kapitalfond og lånte desuden penge af sin tidligere arbejdsgiver, J.P. Morgan, og så købte de omkring 35 selskaber inden for mediebranchen og blev med selskabet Media Capital den største medieoperatør i Portugal. Næste skridt var en børsnotering af selskabet på Euronext, hvilket samtidig blev et exit for kapitalfonden.

Året efter solgte Bo Nilsson og de to partnere selskabet. Samme hold startede derefter et uddannelsesforlag kaldet Grupo Leya. De købte igen en række selskaber og blev det største uddannelsesforlag i Portugal. Grupo Leya hentede igen penge hos en amerikansk fond og hos J.P. Morgan og ekspanderede til Brasilien og portugisisk-talende Afrika-lande.