Sass Larsen raser over ny milliardbonus til Nets-ledelsen: »Man må jo tænke, om de er politisk tonedøve«

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Alene topchef Bo Nilsson står ifølge Børsens beregninger på basis af de ejerandele, som er opført i selskabsregistrene, til at få mellem 1 og 1,9 mia. kr. ifølge et incitamentsprogram til udvalgte ledere og specialister i virksomheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen

Velkommen til en ny dag med fokus på nyheder fra erhvervslivet.

1
Iværksætternes ønskeseddel til politikerne

Valget rykker nærmere, og valgkampen går nu ind i sin sidste afgørende fase. Man kan roligt konkludere, at en valgkamp med et stift fokus på klima, pensionsalder og indvandrere ikke har efterladt meget plads til at diskutere erhvervslivets vilkår.

Der er langt større fokus på, hvem der skal have penge, end hvor selvsamme penge skal komme fra.

Derfor har Berlingske talt med en række prominente iværksættere og virksomhedsejere og bedt dem om at komme med tre bud på, hvad der fra politisk hold kunne hjælpe dem med at skabe mere værdi og omsætning i deres virksomheder.

Blandt andet mener lakridskongen Johan Bülow, at politikerne bør målrette indsatsen for at få iværksættere til at begynde i en tidligere alder. Frederikke Antonie Schmidt, der er stifter i skotøjsvirksomheden Roccamore, ser gerne en fuld refusion af lønnen til de kvinder (og mænd), der går på barsel i en virksomhed med under for eksempel 20 mio. kr. i årlig omsætning.

Læs mere her.

2
Nets-chefer står til at blive forgyldt med nyt aktieprogram

Omkring 60 til 70 chefer hos betalingskoncernen Nets kan med et nyt incitamentsprogram håbe på en gevinst på i alt syv milliarder kroner om fire år.

Det viser en kortlægning, som Børsen har foretaget af Nets-ledelsens nye incitamentsprogram. Alene topchef Bo Nilsson står ifølge Børsens beregninger på basis af de ejerandele, som er opført i selskabsregistrene, til at få mellem 1 og 1,9 mia. kr.

Den mulige gevinst fremgår af en fortrolig præsentation til de indtil videre godt 60 deltagere i programmet, som Børsen er bekendt med indholdet af. Tilbage i 2016 gav et incitamentsprogram i Nets en samlet gevinst på omkring 1,6 mia. kr. Topchefen Bo Nilsson fik mere end en halv mia. kr. ved den lejlighed.

Nets har ikke ønsket at stille op til interview, men i et skriftligt svar til Børsen skriver Nets' bestyrelsesformand Stefan Goetz:

»Som led i at sikre sammenfaldnende interesser om Nets' langsigtede udvikling har vi i ejerkredsen besluttet at tilbyde en gruppe af udvalgte ledere og specialister muligheden for at medinvestere i Nets og altså både dele en risiko for tab og et potentielt afkast af vores investering med dem.«

Der tale om et »meget lukrativt program«, vurderer Ken L. Bechmann, professor ved CBS, over for Børsen.

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, lægger ikke fingre imellem og vil have sat grænser for topchefernes løneventyr.

»Man må jo tænke, om de er politisk tonedøve i Nets? Det er en provokation, som aktualiserer vores forslag, og som giver anledning til at tænke yderligere over, om der kan findes mere vidtgående ideer til, hvordan man undgår dette,« siger han til Børsen.
Læs mere her om historien her.

3
700 tolke var i oprør mod privat tolkefirma

Mandag var det otte uger siden, at virksomheden Easy Translate – der er ejet af Klaus Riskærs søn, Frederik Riskær Pedersen, og Peter Ladegaard – overtog al tolkning under Justitsministeriet samt Udlændinge- og Integrationsministeriet. Easy Translate vandt et udbud ved Rigspolitiet og en kontrakt på en halv mia. kroner i november på at levere tolkning de næste to år. Det skriver Berlingske.

Men udbuddet af tolkning under de to ministerier er ikke gået stille af, og nu er flere hundrede tolke gået sammen i en forening, Tolkesamfundet, der råber op mod Easy Translate. De vil ikke underlægge sig udbuddet, lyder det.

»Store dyk i honorarer, tolke sendt rundt i hele landet på statens regning, dårlig administration og endnu ringere tolkekoordinering,« lyder kritikken fra foreningen.

Læs mere her.

4
Huawei beder domstol om at fjerne forbud i USA

Den kinesiske telegigant Huawei har bedt en domstol i USA om at fjerne forbuddet mod firmaets produkter. Det skriver Ritzau Finans.

Onsdag indgav Huawei et søgsmål mod den lov, som USA indførte i marts og som betyder, at ingen statslige institutioner i USA må købe elektronik fra Huawei. Ifølge nyhedsbureauet AFP mener det kinesiske firma nemlig ikke, at Kongressen i USA har formået at fremlægge beviser for, at Huawei er en trussel mod den nationale sikkerhed i USA.

Ud over forbuddet har USAs præsident, Donald Trump, villet sortliste Huawei. Det vil bane vej for et forbud mod at handle med den kinesiske telegigant. Det forbud er dog blevet udsat i 90 dage.

Det bør investorerne holde øje med

Selv om mange danskere har fri den næste tid, vil der være en del interessante begivenheder globalt hen over Kristi Himmelfartsdag og fredag. Ud over konflikten mellem USA og Kina, som fortsat ulmer i baggrunden, senest med artikler om, at Beijing seriøst overvejer at begrænse eksporten af sjældne metaller til USA. Disse bruges bl.a. i mikrochips i forbrugsvarer samt militært udstyr. Andreas Østerheden, seniorstrateg hos Nordea, peger i dag på en stribe forhold, som han mener, investorer skal holde øje med.

  • Ser vi bort fra USA/Kina-konflikten, kan investorerne vågne op til en tale fra den japanske centralbankchef, Haruhiko Kuroda, der længe har holdt fast i en ekstraordinær lempelig pengepolitik. Fra morgenstunden er der også fokus på Europa med offentliggørelse af en række europæiske nøgletal, herunder Frankrigs forbrugerpriser samt de endelige BNP-tal for første kvartal. Derudover udkommer tal for beskæftigelsen i Tyskland for maj måned.
  • Vender vi blikket mod USA. bliver der en del at følge med i resten af ugen. I dag offentliggøres det såkaldte »Richmond Fed-fremstillingsindeks«, der giver indblik i den økonomiske vækst i fremstillingssektoren i den østlige del af USA. Kan man løsrive sig fra sine gøremål i morgen, kan man også følge de reviderede BNP-tal og kerneinflationen for første kvartal samt tal for det amerikanske boligmarked. Alle vigtige indikatorer for verdens største økonomi.
  • I dagens løb vil der være aktivitet på centralbankfronten, hvor flere ledende personer fra den europæiske centralbank taler. I morgen er der en enkelt taler fra den amerikanske centralbank, som også vil være værd at holde øje med. Der vil være travlt på nøgletalsfronten på fredag, men det vigtigste vil være de kinesiske nøgletal for fremstillingssektoren, hvor vi får de officielle erhvervstillidstal. Det vil give en indikation af, hvorledes den optrappede konflikt mellem USA og Kina har påvirket stemningen i de store kinesiske selskaber.

Markederne lige nu

Markante fald i renterne sender en sur stemning gennem markederne, mens voksende bekymring for den globale vækst på grund af handelsspændinger mellem Washington og Beijing præger investorlysten. Læs mere om aktiemarkedet her.

Nikkei 225 -1,2
Topix -0,9
Hongkongs Hang Seng -0,4
China Shanghai Composite -0,1
China CSI 300 -0,5
Taiwan Taiex -0,2
Sydkoreas Kospi -1,3
Indiens BSE Sensex -0,3
Singapores STI -0,3
Sydney ASX 200 -0,7