Så er den gal igen: Aktier dykker efter endnu et recessionsvarsel

Frygten for, at en længerevarende handelskrig mellem USA og Kina vil ramme verdensøkonomien hårdt, har igen skabt usikkerhed i finansmarkedet. Aktierne dykker, mens renterne indikerer, at en recession kan være på vej.

Der er meget at holde øje med for aktiemarkedet i øjeblikket. Handelskrig, Italien, økonomisk vækst er bare nogen af de ting, investorerne er bekymrede for. Foto:Spencer Platt/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Godmorgen,

Og velkommen til  en morgen, hvor frygten endnu en gang har sneget sig ind i aktiemarkedet. Børserne i USA lukkede tirsdag aften med store tab, eftersom investorerne er ved at blive utålmodige over dødvandet i handelskrigen og begyndt at være bekymrede for, hvad det betyder for global vækst. Den dårlige stemning har smittet af i Asien og Europa onsdag morgen, hvor aktiemarkederne også er i rødt.

Usikkerheden over verdensøkonomien har fået investorerne til at søge over i den relativt sikre havn i obligationsmarkedet, hvilket har fået renterne til at falde yderligere i Europa (minus Italien, men det kommer vi til) og USA. På den anden side af Atlanten har vi derfor igen set den såkaldte invertering af rentekurven, hvor den lange rente er lavere end den korte. Det har historisk været et pålideligt signal om, at en recession er på vej, og det har gjort investorerne nervøse.

»Risikoaversionen er stigende i takt med, at investorerne bliver mere bekymrede over, hvilke konsekvenser handelskrigen kan få på den globale økonomi. Svagere nøgletal hjælper til at forstærke disse bekymringer og skaber frygt for en global recession,« skriver Jasper Lawler, researchchef hos London Capital Group, i en kommentar.

»Recessionsfrygten plejer at gå hånd i hånd med en rentesænkning fra Fed (den amerikanske centralbank, red.). Ifølge CME har markedet indregnet en 84 pct. sandsynlighed for en rentesænkning inden slutningen af året,« tilføjer han.

Oven i hatten er budgetkonflikten mellem Italien og Bruxelles blusset op igen. Vicepremierminister Matteo Salvini – hvis højreorienterede Lega-parti havde et stærkt valg til Europaparlamentet - er imod EUs budgetregler og vil have lov at køre med et større underskud på statsbudgettet, end EU-reglerne tillader. EU er selvfølgelig imod og har truet med at idømme Italien en bøde, hvis de ikke lever op til unionens budgetkrav. Det har yderligere givet Salvini blod på tanden til føre EU-kritisk politik, og han har nu sagt, at han vil bruge al sin energi på at ændre EUs »gamle og forældede regler.«

De italienske banker er de store tabere i det politiske spil, og deres aktiekurser har lidt voldsomt de seneste par dage. Det er ikke en historie, der er overstået endnu, så det kan sagtens skabe mere utryghed i det europæiske aktiemarked.

Politisk ballade i Østrig og et nyvalg i Grækenland, for slet ikke at nævne Brexit, har yderligere skabt et mudret billede i Europa.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan også rykke markedet i dag

  • Kl. 9.30: ECB – Yves Mersch, medlem af ECBs direktion, taler i Frankfurt
  • Kl. 10.00: ECB – Olli Rehn, centralbankchef i Finland og ECB-rådsmedlem, taler i London

Virksomheder i fokus

  • Mærsk – Mainfirst sænker kursmålet til 8.000 kroner fra 9.000 kroner, men holder fast i »neutral« anbefalingen. B-aktien lukkede tirsdag i en kurs på 7.216 kroner.
  • Lundbeck har fået den endelige godkendelse til opkøbet af det amerikanske biotekselskab Abide Therapeutics og kan nu gennemføre handlen.
  • Genmab har indsendt en ansøgning om også at blive handlet på Nasdaq-børsen i USA igennem en –American Depository Shares«-notering (ADS).

Markederne lige nu -  Kl. 8:20

Asien
Hong Kongs Hang Seng: -0,2 pct.
Kinas Shanghai Composite: +0,5 pct.
Japans Nikkei 225: -1,3 pct.
Sydkoreas Kospi: -1,2 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: -0,2 pct.
Tysklands DAX 30: -0,5 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,6 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,3 pct.
Nasdaq: -0,5 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,2 pct.

Råvarer:
Olie (Brent): -0,9 pct. til 68,08 dollar
Guld: +0,3 pct. 1.280,65 dollar

Valuta:
1 dollar koster: 6,69 kroner
1 pund koster: 8,47 kroner