»The Billion Man« sprænger alle grænser med ny milliardbonus

»Manden, Der Fik 1000 Gange Mere I Løn End Kvinden, Der Støvsugede Hans Kontor.« Bo Nilsson er røget i stormvejr endnu en gang oven på afsløringen af et kommende aktieprogram for Nets' ledende medarbejdere. Bo Nilsson er manden bag milliarderne i danskernes pengemaskine.

Arkivfoto: Bo Nilsson har været i modvind siden onsdag i sidste uge, hvor Børsen bragte historien om Nets' nye aktieprogram, det skal skabe incitament hos 70 ledende medarbejdere til at indfri virksomhedens ambitiøse vækstmål. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

»The Billion Man.« »Manden Der Sprængte Banken.« »Manden, Der Fik 1000 Gange Mere I Løn End Kvinden, Der Støvsugede Hans Kontor.«

Administrerende direktør i Nets Bo Nilsson har trukket voluminøse kommentarer fra vrede politikere, kommentatorer og ledere siden midten af den forgangne uge, da det blev offentligt kendt, at Nets angiveligt introducerer et nyt incitamentsprogram for ledende medarbejdere i selskabet.

Nets har, ifølge dagbladet Børsens oplysninger, planer om at implementere et lukrativt aktieprogram, hvor op mod 70 chefer i Nets får mulighed for en gevinst på syv mia. kroner ved et salg om fire år.

For hovedpersonen selv kan det betyde en indtjening mellem 1,0 og 1,9 mia. kroner på aktieprogrammet, såfremt det lykkes Nets at nå sine ambitiøse vækstmål. Et incitamentsprogram, hvor Bo Nilsson angiveligt har lagt 200 mio. kroner selv og dermed som undskyldning har »hånden på kogepladen«.

Anders Heide Mortensen, kommentator

»Du er nu manden, der har sprængt alle grænser for, hvad en direktør kan tjene i Danmark.«


»Du er nu manden, der har sprængt alle grænser for, hvad en direktør kan tjene i Danmark,« skrev kommentator Anders Heide Mortensen i en kommentar i Finans, hvor han også tildelte Nilsson den farverige titel The Billion Man samt de førstnævne øgenavne.

Nets oplyser, at de ikke kan genkende eller bekræfte de tal, Børsen har bragt med historien, men diskussionen om Nets' måder at aktivere sine medarbejdere på har fortsat skabt en livlig debat.

Selv Christian Frigast, der bl.a. er partner i kapitalfonden Axcel, har kommenteret over for Børsen, at »afkastprofilen er højst usædvanlig« for Nets' nye incitamentsprogram.

Han siger videre:

»Det smitter af på hele det danske investormiljø. Nets og dets ejere burde derfor genoverveje programmet,« har han oplyst til avisen.

Nilssons seks års i stormvejr

Det er ikke første gang, Bo Nilsson er i stormvejr.

I maj måned rundede forretningsmanden Bo Nilsson seks år i Nets. Først som økonomidirektør og siden august 2014 som administrerende direktør. Senest er han i marts i en omrokering i Nets blevet koncernchef for det nye internationale Nets, og staffetten som topchef for det danske er givet videre til Dorthe Rosenkilde Saunders.

Det har ikke været seks stillestående år i forretningen.

Bo Nilsson var også manden bag børsnoteringen af virksomheden i september 2016 – og afnoteringen af samme – da Nets i 2018 blev overtaget af kapitalfonden Hellman & Friedman, som kontrollerer selskabet sammen med Advent International og Bain Capital.

Foruden den fejlslagne børsnotering er det ikke første gang i Nilssons tid som topchef i imperiet, at virksomheden får kritik for bonusordninger og incitamentsprogrammer til medarbejdere.

I 2015 indledte Nets også et belønningssystem til ledende medarbejdere i koncernen, der har medført et søgsmål, der er ved at blive afgjort ved domstolene i øjeblikket.

I den forbindelse var Nilsson for få uger siden i retten for at forsvare en spektakulær sag, hvor en afskediget medarbejder har stævnet Nets for ikke at have fået et større udbytte af sin investering udbetalt, da hun fratrådte sin stilling før børsnoteringen i 2016.

Stævningen lød på 21,5 mio. kroner plus renter men blev afvist i byretten.

Dengang fik Nets også kritik for rekordbonusser, som den daværende ordning blev kaldt. Bonusser, som Nilsson dengang til sidst »blev træt af at snakke om«, men som han altså for nylig har været nødt til at forklare på vidnebænken i Glostrup Byret.

Selv om han dengang blev træt af at tale om det, tyder noget på, at han igen er nødt til at forklare, hvordan en milliardbonus som den, der har været beskrevet i medierne de seneste dage, er forsvarlig over for investorer og resten af samfundet.

OBS: Tirsdag 4. juni 08:50 er tilføjet, at stævningen fra byretten blev afvist.