Medicinglade dyrlæger risikerer fængsel

Brodne kar blandt landets dyrlæger risikerer med kommende lovgivning fra fødevareminister Mariann Fischer Boel fremover at havne i fængsel. Landmændene er parate til at sladre om dyrlæger til myndighederne.Smuthul i loven

Med mulighed for fængselsstraffe tager fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) nu hidtil usete metoder i brug mod dyrlægers misbrug af reglerne. Det sker i kølvandet på myndighedernes forgæves forsøg på at sætte en stopper for den omstridte Hobro-dyrlæge Karsten Dalbys gentagne overtrædelser og omgåelser af lovgivningen.

»Vi skal have klare regler for fratagelse af autorisation og tildeling af bøder, og så lægger jeg op til, at man skal kunne idømme frihedsstraf,« siger ministeren.

Samtidig skal der indføres flere kontrolbesøg hos landmænd rundt om i landet. Det er den direkte konsekvens af myndighedernes fund af store mængder dyremedicin på en gård i Præstø på Sydsjælland.

Den nærmere udformning af de kommende regler, der skal træde i kraft til efteråret, ligger lige nu til behandling hos embedsmænd i Justitsminsteriet.

Risikoen for fængsel vil gælde for dyrlæger, som står bag gentagne og grove lovovertrædelser.

Som beskrevet i Berlingske Tidende er dyrlægen Karsten Dalby således tidligere blevet dømt for flere end 1.000 forhold i forbindelse med overtrædelser af veterinærloven, dyrlægeloven samt medicinreglerne. Desuden har han indgået forlig i andre 1.000 sager.

Samtidig har myndighederne netop opgivet kampen for at bryde båndet mellem dyrlæge Dalby og medicingrossistfirmaet Hyopharm, som ejes af Dalbys døtre. Konstruktionen gør det mulig for Dalby at tjene penge, hver gang han skriver en recept på dyremedicin.

Fødevareministeren får støtte til at føre den kommende lovgivning effektivt ud i livet fra landmændene, der er parate til at sladre om enkelte dyrlæger til myndighederne.

»Vi vil ikke holde os tilbage fra at anmelde dyrlæger, der begår fejl eller ulovligheder. Vi går ind for det her, og vi vil sørge for, at der fra landbrugets side bliver fulgt ordentligt op på det,« siger gårdejer Lindhart Nielsen, formand for Landsudvalget for Svin og næstformand i Veterinærudvalget i Danske Slagterier.

Også Landbrugsrådets præsident, Peter Gæmelke, bakker op bag fødevareministeren.

Det lykkedes ikke i går at få en kommentar fra dyrlægerne, da Den danske Dyrlægeforening holdt generalforsamling.