IT-ledere klar til mere hjemmearbejde efter krisen – arbejdsmiljøloven står i vejen

Ni ud af ti adspurgte ledere vil gøre hjemmearbejde til en fast mulighed efter krisen. Det viser en ny undersøgelse fra IT-Branchen. Brancheforeningens adm. direktør mener dog, at arbejdsmiljøloven bør opdateres.

IT-Branchens administrerende direktør, Natasha Friis Saxberg, mener, at arbejdsmiljøloven er designet til det forrige århundrede og derfor bør ændres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledere og ansatte i IT-branchen kan se frem til et liv med mere hjemmearbejde. Det slås fast i en ny undersøgelse fra brancheforeningen, hvor ni ud af ti adspurgte ledere har svaret, at de vil gøre brug af hjemmearbejde efter coronakrisen. Undersøgelsen kommer i kølvandet på andre undersøgelser fra blandt andet Microsoft og Deloitte, som viser lignende tendenser.

IT-Branchens adm. direktør, Natasha Friis Saxberg, er overbevist om, at coronapandemien og forårets hjemsendelser har ændret mange danskeres arbejdsliv permanent. Derfor mener hun, at den hybride arbejdsplads er fremtiden.

»Muligheden for at arbejde hjemme giver mere fleksibilitet og færre møder. Det har altså givet folk tid til at faktisk at få lavet noget,« siger Natasha Friis Saxberg, som samtidig lægger vægt på, at den nuværende arbejdsmiljølov hører en anden tid til:

»Arbejdsmiljøloven er efter min overbevisning designet til det forrige århundrede, og ikke til den virkelighed, vi lever i. Det er enormt vigtigt, at lovgivningen kommer til at passe til samfundets behov,« siger hun.

Spørg medarbejderne

IT-Branchen består af 4.327 virksomheder, som samlet har omkring 95.000 ansatte. Ifølge Natasha Friis Saxberg burde virksomhedernes medarbejdere i højere grad inddrages i beslutningsprocessen om hjemmekontorets indretning.

»Kritikken af loven har været, at virksomheden er ansvarlig for ting i hjemmet, som ikke giver mening. I forhold til udstyr kunne man overveje, om behovene er nødvendige i hjemmet, eller om man i højere grad kunne lytte til medarbejdernes egne ønsker,« siger hun.

Både Finansforbundet og Djøf har været positive over for lovændringer, mens HK har været skarpe modstandere af en lovændring. De advarer mod fysiske skader, hvis arbejdsgiveren ikke sørger for, at medarbejderen har et ordentligt arbejdsmiljø på hjemmekontoret. Men den argumentation køber Natasha Friis Saxberg ikke.

»Vi skal stadig passe på medarbejderne rent fysisk, selv om de sidder hjemme, men det ansvar er ikke kun ledernes. Det handler ikke kun om at have et hæve-sænke-bord, men også om sund fornuft,« siger IT-Branchens adm. direktør.

I sommer udtalte Morten Thiessen, der formand for de ansattes råd i Ingeniørforeningen, at »den nuværende lovgivning lugter af 70ernes industrisamfund«, og derfor trænger til et tjek. Han savner dog, at IT-Branchen er lidt mere løsningsorienteret.

Annette Otto, HR-direktør i Atea

»Den enkelte medarbejder er nødt til at tage stilling til, om de har et ordentligt arbejdsmiljø i hjemmet, når de takker ja til at arbejde mere hjemmefra.«


»Det er for nemt bare at sige, at arbejdsmiljøloven står i vejen. Vi vil gerne høre IT-Branchens holdning, men de er nødt til at være konkrete i deres kritik, så vi kan bruge den til noget,« siger Morten Thiessen.

Det bedste fra to verdener

Hos IT-leverandøren Atea forventer man, at medarbejderne skal arbejde mere hjemme efter coronakrisen, og at de derfor bør være med til at tage ansvar for indretningen af hjemmekontoret.

»Vi lever op til arbejdsmiljøloven, men den enkelte medarbejder er nødt til at tage stilling til, om de har et ordentligt arbejdsmiljø i hjemmet, når de takker ja til at arbejde mere hjemmefra,« siger Annette Otto, der er HR-direktør i Atea.

IT-leverandøren Atea opfordrer de ansatte til at arbejde mere hjemme efter coronakrisen, men holder samtidig fast i, at den fysiske tilstedeværelse er vigtig. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Hos Atea har man haft både positive og negative erfaringer med hjemmearbejde under coronakrisen. Nogle medarbejdere trives med arbejdsformen, andre har svært ved at skelne mellem arbejdstid og privatliv, og mange savner det sociale samvær på arbejdspladsen, fortæller Annette Otto.

»Vores opgave er nu at tage det bedste fra to verdener og finde den nye måde at arbejde på, hvor vi tager det, der fungerede fra før coronakrisen og de bedste erfaringer, vi har gjort os med hjemmearbejde i år,« siger HR-direktøren.

Fysisk tilstedeværelse er vigtig

Det kommer blandt andet til at betyde, at de fleste møder i Atea skal afholdes virtuelt, at det åbne kontorlandskab deles op, og at medarbejderne opfordres til at arbejde hjemme cirka en dag ugentligt. Atea kan nemlig ikke undvære den fysiske tilstedeværelse på arbejdspladsen.

»Vi vil gerne have, at folk arbejder mere hjemme end før, men ikke hele tiden. Lederne skal trives, medarbejderne skal trives, og vi skal kunne løfte opgaven. Så nytter det ikke noget, hvis vores medarbejdere kun arbejder hjemmefra,« siger Annette Otto.

Natasha Friis Saxberg er helt enig i, at for meget hjemmearbejde ikke er en løsning. Hun mener ligesom Annette Otto, at man bør holde fast i et fleksibelt arbejdsliv, men samtidig fokusere på det sociale, som ifølge hende har været hårdt for mange at undvære under coronakrisen.

»Folk reagerede forskelligt i foråret, hvor nogle elskede det, mens andre blev ensomme og deprimerede, fordi de ikke fik den nødvendige sociale kontakt i hverdagen,« siger Natasha Friis Saxberg og afslutter:

»Vi mangler stadig at lære, hvordan vi bliver endnu bedre til at samarbejde, udvikle og komme hinanden ved i hverdagen på den hybride arbejdsplads, som er fremtiden.«