Fagforening i kritik af lov om hjemmearbejde: »Den lugter af 70erne«

Alt tyder på en fremtid med mere hjemmearbejde for mange danskere, hvilket har sat gang i en debat om arbejdsmiljøloven. Ingeniørforeningen melder nu ud, at de bakker op om en lovændring.

Mange danskere kan se frem til flere timer på hjemmekontoret efter coronakrisen. Ingeniørforeningen er dog skarpe modstandere af, at Arbejdstilsynet fører kontrol i private hjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Står den nuværende arbejdsmiljølov i vejen for en fremtid med mere hjemmearbejde? Det mener flere parter, heriblandt Finansforbundet, Codan og Djøf, mens et flertal i Folketinget åbner for at undersøge, om lovens nuværende krav til hjemmearbejdspladsen er for stramme.

HK og Dansk Journalistforbund er hårde modstandere af en lovændring, og Ergoterapeutforeningen advarer imod de helbredsmæssige konsekvenser ved en lempelse af lovens krav.

Nu melder Ingeniørforeningen sig også ind i debatten med det budskab, at loven ifølge dem ikke er tidssvarende til en fremtid med mere hjemmearbejde.

»Den nuværende lovgivning er ikke fulgt med tiden. Den lugter af 70ernes industrisamfund,« siger Morten Thiessen, formand for de ansattes råd i Ingeniørforeningen.

Overraskende gode erfaringer

Ingeniørforeningen har over 100.000 medlemmer, hvoraf mange kan se frem til mere hjemmearbejde på den anden side af coronakrisen. Det ser Morten Thiessen som noget positivt, fordi Ingeniørforeningen har oplevet, at deres medlemmer har været glade for hjemmekontoret under nedlukningen.

»Vi har rigtig mange medlemmer, der har haft overraskende gode erfaringer med at arbejde hjemme,« siger han.

Han lægger vægt på, at de fleste af fagforeningens medlemmer skal arbejde mere hjemme fremover på et frivilligt grundlag. Derfor mener han ikke, at arbejdsmiljøloven skal håndhæves med hård hånd.

»De er fuldstændig selv i stand til at indrette en fornuftig hjemmearbejdsplads. Man skal ikke være hård med håndhævningen af loven over for dem, der ikke føler, det er et problem,« siger Morten Thiessen.

Derfor er han også skarp modstander af, hvis Arbejdstilsynet i fremtiden skal føre kontrol med, om arbejdsmiljølovens krav er overholdt i folks private hjem.

»Vi har ikke noget problem lige nu, men vi får det, hvis Arbejdstilsynet skal til at komme på hjemmebesøg ved vores medlemmer.«

Brug for at modernisere loven

Tine Johansen fra Dansk Journalistforbund udtalte fredag i et interview med Journalisten, at hun synes, kravene i arbejdsmiljøloven skal strammes. Hun argumenterer for, at flere timer på hjemmearbejdspladsen bør stille højere krav til arbejdsmiljøet. Men det er Ingeniørforeningen uenig i.

»Der er behov for at modernisere loven, ikke at stramme den,« siger Morten Thiessen.

Han kritiserer hele ideen bag arbejdsmiljøloven, fordi han ikke mener, at én lovgivning på området kan dække hele arbejdsmarkedet.

»Det er ikke passende for 2020, at man kører en one-size-fits-all-lov ned over alle lønmodtagere i Danmark.«

Morten Thiessen opfordrer i stedet til, at man i højere grad flytter ansvaret for et ordentligt arbejdsmiljø på hjemmekontoret ud til de lokale forhandlinger mellem arbejdsgivere og medarbejdere.

»Vi synes, man skal give loven en indsprøjtning af den danske model, hvor det er parterne, der sørger for at blive enige om rammerne,« siger han.