Reglerne for hjemmearbejde er for stramme: Nu vil flertal i Folketinget ændre loven

Et flertal i Folketinget erklærer sig nu villig til at se på en ændring af arbejdsmiljøloven, der ifølge flere parter står i vejen for mere hjemmearbejde efter coronakrisen.

Mange danskere kan se frem til mere hjemmearbejde, da flere virksomheder vil holde fast i muligheden for at arbejde fra hjemmet efter coronakrisen. Derfor åbner et flertal i Folketinget for en lovændring, der skal gøre op med de skrappe regler til indretningen af hjemmekontoret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdsmiljøloven skal revurderes. Det mener ordførere fra Venstre, de Radikale, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, de Konservative og Nye Borgerlige.

Holdningen skyldes, at flere virksomheder vil fortsætte med hjemmearbejde efter coronakrisen, hvor både arbejdsgivere og medarbejdere har haft gode erfaringer med hjemmekontoret.

Det besværliggøres dog ifølge blandt andet Finansforbundet og Codans administrerende direktør af den nuværende arbejdsmiljølov, der stiller strenge krav til hjemmekontorets indretning, når den ansatte arbejder hjemme mere end en dag ugentligt. Her er det arbejdsgiverens ansvar, at forholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige, hvilket blandt andet indebærer skrappe retningslinjer til hjemmearbejdspladsens indretning, inventar og belysning.

Positive erfaringer

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, vil se på, hvordan de nuværende regler begrænser muligheden for mere hjemmearbejde i fremtiden.

»Det er en god idé med et servicetjek på loven for at se, om der er den nødvendige fleksibilitet,« siger han.

Han bakkes op af Samira Nawa, der er beskæftigelsesordfører for de Radikale. Hun ser coronakrisen som en oplagt anledning til at revurdere arbejdsmiljølovens nuværende udformning.

»Måden, vi arbejder på, udvikler sig hele tiden, og der skal lovgivningen selvfølgelig følge med.«

Erhvervsordfører for Dansk Folkeparti Hans Kristian Skibby mener, at man skal trække på de erfaringer, som coronakrisen har givet både virksomheder og medarbejdere. Samtidig kritiserer han den nuværende lovgivning for at være for hård.

»Der skal ikke være snævre, rigide regler, der forhindrer, at man kan arbejde hjemme, hvis man vil det,« siger han.

For mange krav

De Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, er meget positiv omkring en lovændring. Ifølge hende er de nuværende regler ikke til gavn for hverken arbejdsgivere eller medarbejdere.

»Virksomhederne er bange for at komme til at bryde den gældende lov ved at sende folk hjem. Samtidig er mange af dem, der arbejder hjemme, ikke interesseret i nogle af reglerne,« siger hun.

Her henviser hun blandt andet til arbejdsmiljølovens krav til hjemmearbejdspladsens inventar, hvor også Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velásquez, ser en mulighed for lempelse.

»Man behøver måske ikke at have et hæve-sænkebord ind ad hoveddøren. Der skal ikke nødvendigvis så meget til for at skabe et godt arbejdsmiljø derhjemme,« siger Victoria Velásquez.

Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige kalder de nuværende regler tåbelige og gammeldags. Derfor tror han ikke, at det bliver et politisk problem at ændre loven, så den passer til en ny virkelighed med mere hjemmearbejde efter coronakrisen.

»Jeg forestiller mig ikke et stort ideologisk slagsmål i Folketinget. Jeg tænker, at alle partier har en interesse i at gøre arbejdsmarkedet så fleksibelt som muligt,« tilføjer han.