Hele Europa skriver om #Laundromat: Putins fætter og store banker afsløret i hvidvaskskandale

Det er ikke kun i Danmark, at en sag om hvidvask for milliarder vækker opsigt. Sagen trækker tråde til Putins fætter, til store internationale banker, en fornem britisk kostskole og et rockband fra Florida. Kom med på en tur verden rundt i slipstrømmen af afsløringerne fra "The Global Laundromat".

Foto: doomu
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den spektakulære sag om hvidvask af milliarder har indtaget avisforsiderne i hele Europa.

Et omfattende kriminelt, russisk svindelnetværk - som går under navnet The Global Laundromat - har hvidvasket mere end 100 milliarder kroner gennem banker i Moskva og Letland. Herefter er pengene blevet sendt ud i hele verden. Svindlen trækker blandt andet tråde til de største europæiske banker, til Putins fætter i Moskva og til fornemme kostskoler i Storbritannien.

Herhjemme har Berlingske afsløret, at mere end syv milliarder kroner med tilknytning til sagen er fosset gennem konti i Danske Bank og Nordea.

Sagen er blevet afsløret af den internationale journalistorganisation OCCRP, som Berlingske samarbejder med. Vi giver dig her et overblik over nogle af største afsløringer, som journalisterne har gravet frem.

Fætter Putin

Vi starter i Rusland. Ifølge de myndigheder, som undersøger svindlen, er det her, sagen tager sin begyndelse. Mellem 2010 og 2014 er russiske kriminelle lykkedes med at sende mere end 100 mia. kr. - som angiveligt stammer fra kriminalitet - ud af landet. Og her træder Præsident Putins fætter, Igor Putin, så ind i billedet.

Fra Rusland er de mistænkelige penge sendt til de små europæiske lande Moldova og Letland. 66 mia. kr. er sendt til en moldovisk bank fra Den Russiske Landbank (RZB), hvor Igor Putin er bestyrelsesmedlem. Det skriver The Guardian.

Hvis du vil have et overblik over, hvordan hvidvaskningen er foregået, kan du tjekke denne infografik.

Nogle af verdens største banker er involverede

Fra Moldova er pengene kanaliseret videre til banker og selskaber i hele verden. Og herfra er de i mange tilfælde igen sendt videre. De hvidvaskede penge har undervejs stået på konti i flere af verdens største og mest kendte banker, skriver The Guardian.

Fire mia. kr. er sendt via storbanken HSBC. Det samme beløb til Bank of China. 200 mio. kr. røg gennem Deutsche Bank, skriver Süddeutsche Zeitung. Også store banker i blandt andet USA, Holland, Cypern og Emiraterne har håndteret de hvidvaskede penge.

Beløbenes størrelse er dog væsentligt mindre end de knap 7 milliarder kroner, som røg gennem Danske Banks estiske filial. Danske Bank-topchef Thomas Borgen har beklaget sagen.

Kontierne i Danske Bank og de internationale banker har i mange tilfælde tilhørt skuffeselskaber med adresse i skattely såsom Seychellerne og Panama.

Et rockband fra Florida og en fornem britisk kostskole

Det er ikke alle de 110 milliarder kroner, der er forsvundet i skattely i eksotiske destinationer. Store beløb er også blevet hvidvasket gennem forbrug. I Storbritannien har det kriminelle netværk blandt andet brugt penge på dyre pelse, diamanter og schweiziske luksus-ure. Og betalt for, at unge russiske studerende kan gå på den fornemme britiske kostskole Millfield School i idylliske Somerset, skriver The Guardian.

Dokumenterne viser også, at netværket har betalt for at få rockbandet The Red Jumpsuit Apparatus til at spille koncerter i Moskva og St. Petersborg. Du kan høre dem her.

Der er ikke indikationer på, at rockbandet, kostskolen eller de øvrige selskaber har været klar over, at betalingerne kom fra mistænkelige konti.

Schweiz har været populær

Når netværket skulle kanalisere penge ud i Europa, har banklandet Schweiz været en hyppigt brugt destination. Der er overført penge til 45 forskellige banker og filialer i Schweiz. I alt er der overført mere end 4 mia. kr. fordelt over omtrent 1.000 transaktioner til schweisiske banker. Det skriver mediet beobachter.ch

Som i de fleste andre tilfælde tilhørte disse konti selskaber, som har hjemme i Belize, De Britiske Jomfruøer og andre skattely.

Ericsson bekræfter at have fået hvidvaskede penge

Den svenske mobilgigant Ericsson har taget imod 7,5 millioner kroner fra et af de centrale fupselskaber i hvidvaskningsskandalen.

Ericsson tog i 2014 imod pengene fra det britisk indregistrerede selskab Valemont Properties viser papirer.

Ericsson bekræfter over for den svenske avis Dagens Industri at have modtaget pengene, der faldt som betaling for leverancer til en tredjepart.

»Vi ved ikke, hvorfor denne betaling skete gennem et andet selskab end fra kunden,« siger Johannes Persson, som ikke vil oplyse, hvem Ericssons kunde er.

Du kan se endnu flere afsløringer og reaktioner på Twitter under hashtagget #Laundromat.