Han skulle genrejse PFA efter Kurt Thorsen-skandalen

Direktør Henrik Tonsgaard Heideby lykkedes med mange projekter i pensionsselskabet PFA – men fik dog ikke et nyt hovedsæde.

Op- og nedturene har fulgtes ad for Henrik Heideby, tidligere administrerende direktør i PFA Pension. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Henrik Heideby er noget så sjældent i businesstoppen som en ærkekøbenhavner. Født og opvokset i København og efterfølgende med en lang, flot og stigende karriere, også i København. Kulminerende med topposten i PFA, landets største private pensionsselskab i det lidet forskønnende domicil på Østerbro.

Utallige er ellers de topchefer med jysk blod i årene, som er drønet ind i big business i hovedstadens fineste kontorer. Men den flittige skræddersøn Henrik Heideby – 70 år 2. maj – som tidligt lærte, at der skulle flid og energi til for at nå sine mål, har givet »jyderne« kamp til stregen.

Heideby er ikke nogen hyggeonkel. Han er direkte, ofte utålmodig, beslutsom, hård i filten, som man skal være i det univers, og har det indimellem svært med mennesker, som ikke kan følge hans eget intellekt og hans egne ideer. Og jo, jo, temperamentet kan slå gnister.

Dog er han blevet rundere med årene. Måske i takt med at op- og nedturene i den seneste del af karrieren har fulgtes ad.

Egentlig var det en stor overraskelse, da Heideby i 2001 pludselig blev præsenteret som ny direktør i noget så støvet som et pensionsforsikringsselskab. Det skal dog nævnes, at han her efterfulgte den iltre André Lublin, som i sin tid byggede PFA op og skabte et slagkraftigt pensionshus.

Godt nok kom Heideby fra finansen, men det var den del af finansen, bank- og børsmæglerbranchen, hvor det i vid udstrækning handlede om at indgå virksomhedshandler og skrue komplicerede finansielle løsninger sammen.

Intet nyt hovedsæde

Fra bankverdenen kom den økonomuddannede Heideby i 80erne til datidens chefrugekasse, Finansieringsinstituttet for Industri og Håndværk (FIH). Her, hvor notabiliteter som Erik Mollerup og Olav Grue engang var konger.

Senere kom han til dealmaker-finanshuset Alfred Berg, indtil han landede topchefposten i PFA i efteråret 2001. Han tiltrådte et par måneder efter terrorangrebet i New York og blev reelt hyret til at genrejse PFA. Ikke bare vaklede PFA finansielt, men også omdømmemæssigt efter den store Kurt Thorsen-skandale, som PFA var involveret i.

Heideby lykkedes med sit projekt i PFA, blandt andet med nye IT-platforme, nye kundeprodukter og markant vækst i selskabet. I et snævert parløb med PFA-formanden, Svend Askær.

Egentlig havde Heideby forestillet sig, at det skulle kulminere med PFAs 100-års jubilæum i 2017 og indflytningen i et nyt hovedsæde. Men sådan gik det ikke. Heideby og PFA-bestyrelsen gik skævt af hinanden. Det resulterede i en brat afgang ultimo 2014 og skrinlægning af planerne om at bruge et par milliarder på et nyt hovedkontor på Redmolen i Nordhavn.

Heidebys dyrkning af et stærkt netværk blandt businessbosserne betød dog, at der stod flere bestyrelsesposter klar. Blandt andet i Carlsberg Byen, IC Group, TK Development og FIH.

Når slipset ikke skal strammes til bestyrelsesmøderne, står den på golf, tennis og – ifølge ham selv – læsning af hans forfatterfavoritter, Murakami og Dostojevskij. Og selvfølgelig samværet med fru Hanne, hans to sønner samt en bonusdatter.