Kære erhvervsliv: Bevisbyrden ligger på jeres skuldre

Jens Chr. Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Danske virksomheder på stribe bliver fældet og afsløret med en flosset forretningsetik. Sager om hvidvask, bestikkelse og korruption. Det matcher dårligt selvforståelsen i de enkelte virksomheder og da slet ikke i det omkringliggende samfund. Noget er helt skævt.

Set udefra kunne det tyde på, at der er noget »rotten« i Danmark. At vi ikke er det renskurede land, som hvert år tager toppen på listerne over de lande i verden med mindst bestikkelse, korruption og økonomisk kriminalitet i øvrigt. At der er brug for at justere det officielle billede til den virkelige og mindre glamourøse verden. Et tvingende behov for at CSR-markedsføringen tilpasses den rå virkelighed.

Listen med ikonvirksomheder over de seneste ti til 15 år, som er blevet afsløret i ulovligheder, er lang – alt for lang. Senest med Danske Bank og Nordea. De skriver sig ind i den internationale finanshistorie som hørende til de absolut dårligste/værste på hvidvaskområdet. Læg hertil involveringen i udbytteskatteskandalen, skattely etc.

Tidligere er både A. P. Møller - Mærsk, SAS og Danfoss fældet af store kartelsager. Novo Nordisk og Grundfos var hvirvlet ind i bestikkelses- og korruptionssager i forbindelse med olie-for-mad programmet i Irak.

For få dage siden accepterede Hempel en bøde på 220 mio. kr. i en bestikkelsessag i Asien, og nu er også Allerød-virksomheden Burmeister & Wain Scandinavian Contractors under efterforskning for en stor bestikkelsessag i Afrika.

På hjemlig grund er konsulentvirksomhed Atea dømt for bestikkelse af danske embedsmænd, og Falck venter på sin dom for at have brugt ulovlige midler mod sin konkurrent Bios.

Læg mærke til at det er blomsten af dansk erhvervsliv, der her er involveret. Her taler vi ikke om Stein Bagger, Kurt Thorsen, Amanda Jacobsen, Klaus Riskær, Lars Nørholt og andre, der er idømt lange fængselsstraffe for økonomisk kriminalitet. Disse typer vil altid findes.

Det overraskende og nye er, at selv højtestimerede virksomheder, samfundets støtter, har skuffet så voldsomt. Mange vil mene, at der ikke er meget nyt under solen. At de pågældende virksomheder altid har foretaget forretninger, der ikke tåler dagens lys, men at det bare ikke er blevet opdaget.

Og ja, måske er vi alt for naive i forhold til virkeligheden i den benhårde, internationale forretningsverden. Naive i troen på at danske virksomheder kan undgå at betale bestikkelse rundt om i verden, mens alle konkurrenterne må til lommerne for at få ordrerne i hus. På et tidspunkt hvor virksomhederne, deres topchefer og sælgere bliver presset og presset til stadigt mere salg.

Her ligger den lette løsning lige til højrebenet – bestik dig til flere ordrer.

Indrømmet, jeg er stadig så naiv, at jeg tror på, at danske virksomheder – trods alt – hører til i den bedre del af det internationale forretningsmiljø. Men de ovennævnte sager får da én til at tvivle.

Noget tyder på, at virksomhederne og deres ledelser ikke selv evner at udstikke de rigtige retningslinjer, men at der skal skandaler og læk til, som eksploderer i offentligheden, før der for alvor sker noget. Det er ikke godt for tilliden til Big Business.

Det er kendetegnende for de fleste krimisager i business, at topledelsen på et tidspunkt lægger sig ned, siger undskyld og dermed håber, at uvejret driver over. Typisk med en bemærkning om, at »vi er et helt andet sted i dag«.

Der er muligt. Men det lyder ikke overbevisende, og det er altså jer, virksomhederne og topcheferne, der har bevisbyrden om at være »et andet sted«. Det venter vi på.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator

»Skandalesagerne er gift for tilliden til Big Business.«