Efter Løkke-melding: Se hvornår du kan gå på pension

Kort før valget åbner statsminister Lars Løkke Rasmussen op for at justere den stigende pensionsalder. Her kan du se, hvornår du selv kan gå på pension.

(ARKIV) Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) taler ved konferencen Lønmodtagernes Topmøde i KB Hallen på Frederiksberg, mandag den 8. april 2019. Med et folketingsvalg lige om hjørnet meldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sig søndag klar med et nyt forslag til pensionsdebatten, hvor han gør sig klar til at pille ved pensionsalderen fra 2040. Det skriver Ritzau, søndag den 28. april 2019.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

I et større interview med Berlingske åbner statsminister Lars Løkke Rasmussen op for, at man skal justere den aftale, der forhøjer pensionsalderen, så den bliver mere fleksibel på den længere bane.

Aftalen, som Løkke åbner for at justere, er det såkaldte »Velfærdsforlig«, der blev vedtaget i 2006 og som løbende forhøjer pensionsalderen, så man i 2040 skal være 70 år gammel for at kunne gå på folkepension.

Her kan du taste din alder ind og se, hvornår du selv kan gå på folkepension.

Her kan du læse lidt baggrund om Velfærdsforliget, som flere økonomer giver æren for, at den danske økonomi på længere sig er »overholdbar.«

Herunder kan du se, hvor meget pensionsalderen stiger, og hvor lang tid du skal arbejde, hvis Velfærdsaftalen ikke opsiges.

Det er allerede besluttet, at pensionsalderen stiger til 68 år i 2030, og i næste valgperiode – i 2020 – skal den for at følge aftalen hæves til 69 år fra 2035. Det har partierne – efter lidt vaklen fra Dansk Folkeparti – tilkendegivet, at de vil gøre.

Men den stigende pensionsalder slutter ikke der. Fordi danskerne lever længere og længere, skal de også arbejde længere og længere. Ellers er der ikke balance mellem udgifter og indtægter i økonomien. Sigtet er, at danskerne skal have 14,5 år på pension, og derfor står pensionsalderen til at blive øget, så langt øjet rækker på grund af Velfærdsaftalen.

Hvert femte år skal partierne godkende endnu en forøgelse. Næste gang er altså i 2020.