Han lærte mest af fiasko

Det er klogt at genvælge Michael Fiorini som formand for Vækstfonden, for få i danske erhvervsliv kan som han øse af erfaringer med både succes og fiasko.

Han lærte mest af fiasko - 1
Efter fyresedlen fra ØK er de sorte rander under øjenene på Fiorini forsvundet. <br>Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lige ved første øjekast virker det ikke logisk at gøre den nu 55-årige Michael Fiorini til formand for den statslige Vækstfonden, der skal hjælpe små- og mellemstore virksomheder til at styrke udviklingen og forny det danske erhvervsliv. Men nu får han tre år mere på posten - og i dag synes valget nærmest selvfølgeligt.

Da Fiorini fik posten i Vækstfonden var han endnu en mærket mand. Mærket af en fyreseddel efter hvad der lignede en solid fiasko med at genoprette det gamle danske ikon ØK.

Hvad han havde lært på 18 år på Esplanaden, duede åbenbart ikke udenfor - og det hjalp heller ikke voldsomt i FLS Industries, hvor han en periode var bestyrelsesmedlem.

Men Michael Fiorini er et fint eksempel på, at man skal passe på, hvornår man måler formkurven på maraton-løbere.

I dag fremstår ØK igen som en succes, og den nuværende chef, og daværende nr. to-mand, Mark Wilson siger beskedent, at hvad han har gjort, er at gennemføre Fiorinis ubehagelige plan om at frasælge, frasælge og atter frasælge for at nå ind til kernen af hvad var bæredygtigt i den kuldsejlede gigant.

Julelysene
Fyresedlen fra ØK kunne have knækket Fiorini, men i stedet forsvandt de sorte rande under øjnene - og han blev et mere helstøbt menneske, der nu både kan fortsætte sine knivskarpe finansielle analyser og optræde som en højt kvalificeret mentor for virksomheder i kravlegården med egne erfaringer fra Danmarks mest fremtrædende virksomheder i det tyvende århundrede.

I de få interviews han har givet siden fyresedlen har han fremhævet, at han lærte allermest af fiaskoperioden i ØK, hvor bl. a. en ny mærkestrategi udviklede sig fatalt.

Man lærer ganske enkelt mest af at analysere fiaskoer, og allermest hvis de er af egen avl - og det havde Fiorini sådan set allerede lært på Esplanaden, hvor intet kunne få julelysene frem i Mærsk Mc-Kinney Møllers øjne, som når nogen dukkede op med et problem, der kunne evalueres.

»Man skal ikke spilde tiden på at tale om det, der gik godt, men sørge for at lære af sine fejl,« hed det.

Fiorini kan også optræde med egne historier om de gigantiske kulturforskelle i de to virksomheder, der var erhvervsidoler på toppen i hver sin ende af forrige århundrede: På Esplanaden gjorde man tingene hurtigt og effektivt - men med rettidig omhu.

Og i ØK troede man i alt for mange år, at man kunne klare sig med visioner og store kommunikatører.

Smagsdommer
Mange erhvervsfolk fnyser lidt over institutioner som Vækstfonden, men ikke Fiorini.

Han har noteret at omkring 2000 yngre virksomheder siden starten i 1992 har lagt vejen forbi støttepædagogerne og pengefolkene, der minimum har kunnet levere en slags royalt stempel overfor de næste långivere og investorer om at virksomhedernes potentiale har fundet nåde for statens sidste anerkendte smagsdommere.

Michael Fiorini er tydeligvis også selv blevet blidere og blødere efter ØK-sparket.

Mens han endnu var i ØK havde et portræt af ham i dagbladet Børsen typisk overskriften »Spanket, udskældt og iskold ØK-direktør«, mens udsagnene om ham i dag handler om, at der er kommet ny lune og ægte interesse i hans omgang med andre mennesker, bl.a. en stor vennekreds fra A.P. Møller-årene.

Tennis og golf
Fiorini har i de mere aktive år nået at skabe en god privatøkonomi, der bl.a. dyrkes gennem hans lille investeringsselskab B2 Invest (opkaldt efter hans mellemnavn Betto) om har en lille halv snes millioner ude at arbejde i f.eks. equity-fonde, der investerer i biotech.

Han behøver ikke afkast nu, for han har gode, faste indtægter udover Vækstfonden fra nogle få, udvalgte bestyrelsesposter i gode virksomheder som Unimerco i Herning og Ecco i Bredebro, og han har givet udtryk for at det allermest spændende er en bestyrelsespost i lille Lica Pharmaceuticals, hvor han er medstifter, og med til at sørge for at der også en gang kommer forretning ud af at udvikle nye lægemidler.

Fiorini, der i dag bor med fruen i en stor fjerdesals-lejlighed i det indre København, har såmænd også fået tid til at tage en kort næstformandsperiode i bestyrelsen for Dansk Tennisforbund, og den tidligere ungdomslandsholdsspiller i golf svinger igen med en vis effektivitet golfkøllerne: Sidste år blev han nr. fem ved sjællandsmesterskaberne for seniorer - foran bl.a. Danmarks Radios golfmedarbejder Kai Hartmeyer.