Han grundlagde et imperium – nu kæmper barkonge for en branche i knæ

Adam Falbert er stifter, medejer og administrerende direktør i Rekom, Nordens største barkoncern. Under coronakrisen har han udviklet sig til en stærk offentlig profil, som har været flittig til at udtale sig på vegne af en branche i knæ.

Adam Falbert fotograferet på Proud Mary Pub i København, der er en af Rekoms 40 barer og natklubber i hovedstaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold

Adam Falbert købte sin første bar som 23-årig og har siden 2007 opbygget et imperium i nattelivet med Rekom, der er Nordens største barkoncern. Rekom beskæftiger 4.000 medarbejdere og driver over 90 barer og natklubber i Danmark. Alene i og omkring Jomfru Ane Gade i Aalborg står Rekom bag 12 steder. I København ejer virksomheden 16 lokaliteter alene i Vestergade og Gothersgade.

I 2018 solgte Adam Falbert aktiemajoriteten i sit livsværk for et trecifret millionbeløb til kapitalfonden Catacap. Med dem om bord og Adam Falbert i spidsen som administrerende direktør omsatte Rekom i 2019 for knap 900 millioner kroner og leverede et rekordstort driftsresultat på 144 millioner kroner.

2020 begyndte også forrygende for bargiganten, der var i gang med store investeringer i forretningen i de nordiske lande. Men så ramte coronakrisen, og så var festen forbi. I et interview med Berlingske forklarede Adam Falbert, at Rekom var som et fodboldhold i fuld gang med at vinde Champions League-finalen, da dommeren fløjtede kampen af på ubestemt tid.

»Vi har aldrig været i bedre form eller bedre forberedt. Vi er foran 2-0, stadion er fyldt, det hele bimler og bamler. Lige pludselig afbryder dommeren kampen. Nu skal vi så stå på sidelinjen og holde os varme, mens der er en hel masse ubekendte, vi ikke kan få noget at vide om. Det kræver en enorm selvdisciplin. Vi er nødt til at holde os varme hele tiden, men vi aner ikke hvor længe. Det er enormt frustrerende,« sagde Adam Falbert, som er blevet en stærk frontfigur for branchen under krisen.

En del af løsningen

Uagtet den store frustration besluttede Adam Falbert efter et par ugers nedlukning, at det ikke nytter at sætte sig i hjørnet og græde. Rekom tog derfor en beslutning om ikke længere at anvende ordet coronakrise, men i stedet tale om coronapotentialet.

»Ingen får noget ud af at være bitre og sure. Så vi har valgt at være positive og opportunistiske og blive ved med at lede efter lyset for enden af tunnellen, uanset hvor længe det tager. Vi kommer buldrende, så snart vi må,« sagde Adam Falbert.

I august fik barer, restauranter og cafeer så igen lov til at holde åbent indtil klokken 02. Natklubber og diskoteker skulle dog stadig holde lukket, hvilket betød, at de fleste af Rekoms steder heller ikke i den omgang åbnede dørene for gæster. Alligevel var Adam Falbert positivt stemt over for den yderligere genåbning.

Siden er smittetrykket steget, og nu er der igen kommet stramme restriktioner for landets barer og restauranter. Adam Falbert udtalte i den forbindelse til Berlingske, at han mener, at barer og restauranter er en del af løsningen på at få smittetallet ned – og ikke problemet.

»Vi har fuld respekt for, at der skal handles, når smittetallene går op. Men det undrer os ganske enkelt, at vi nu skal lukke klokken 22. De unge kommer til at finde andre måder at være sammen på – uanset hvor meget kontrol, der sættes ind. De har ikke tænkt sig at sidde hjemme og kigge ud ad vinduet. Det kommer til at ske i privat regi, som ikke har de rammer, vi kan sørge for,« lød det fra Adam Falbert, der lagde vægt på, at de nye restriktioner gør det umuligt for branchen at drive virksomhed.

Forrest med kritik

Adam Falbert gik samtidig forrest med kritik i Berlingske, da et politisk flertal i søndags blev enige om en ny hjælpepakke til restauranter, barer og cafeer.

»Det ligner et lille plaster på et meget stort, blødende sår,« udtalte han.

2020 har selvsagt været et meget dyrt år for Rekom. Adam Falbert er dog sikker på, at koncernen overlever og igen vil fortsætte sin ekspansion, når krisen er ovre.

»Vi har tænkt os at slå en streg henover 2020 og rette fokus mod 2021. Misforstå mig ikke, vi kommer til at slås for hver en krone i år og sætte en slutspurt ind. Men det bliver i 2021, vi har visket tavlen ren og igen kan måle vores fremskridt,« sagde Adam Falbert til Berlingske.