Ny nedlukning rammer København over alt: »Vi bliver simpelthen sjoflet«

Beslutningen om at barer og restauranter skal lukke kl. 22 vil få dramatiske konsekvenser for København. Både butikkerne på Strøget, hotellerne og mange spisesteder er dybt frustrerede.

 
Antallet smittede med corona er begyndt at stige, og det er især unge mellem 20-29 i hovedstadsområdet, der er ramt. Få det fulde overblik over situationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De sidste 15-20 år har København skabt den ene gastronomiske succes efter den anden. Men det er en af de ting, som nu for alvor er truet efter nye skrappe myndighedskrav til branchen. Også hotellerne og butikkerne i København er stærkt bekymret over de nye tiltag, der blev fremlagt på et pressemøde tirsdag.

Restriktionerne er allerede blevet kritiseret af store bar- og restaurationskæder, der blandt andet har efterlyst bedre dokumentation for, hvorfor de københavnske spisesteder skal lukke klokken 22.

Samtidig er der også nye krav om, at der skal bæres mundbind af alle bortset fra de gæster, som spiser, og man må eksempelvis ikke længere stå ved en bar og drikke en øl.

Indtil videre har hverken Statens Serum Institut eller Styrelsen for Patientsikkerhed fremlagt dokumentation for beslutningen. Det er også endnu uklart, om nye hjælpepakker til branchen er på vej.

»Vi bliver simpelthen sjoflet. Jeg savner, at politikerne klart melder ud om de vil hjælpe os, eller om de ikke vil. Jeg synes oprindeligt, at vi stod sammen om det her, og alle viste samfundssind. Men det var ikke det her, vi indgik en uformel aftale om, og hvis politikerne nu trækker i land, må de fortælle os det,« siger Merete Holst, adm. direktør og indehaver af Almanak, Studio og Mission på The Standard og restaurant Radio.

Store økonomiske omkostninger

Statsminister Mette Frederiksen (S) åbnede onsdag en smule op for hjælpepakker til blandt andet restaurationer:

»Jeg ved, at det har store økonomiske omkostninger,« sagde Mette Frederiksen ifølge DR i en tale ved et møde for Grønt Erhvervsforum.

I et skriftligt svar oplyser erhvervsminister Simon Kollerup (S), at den fortsatte smitte kræver handling, og at det desværre har konsekvenser for erhvervslivet. Han giver samtidig udtryk for, at han deler erhvervslivets frustration, men at der kan være snarlig afklaring på vej:

»Derfor ser vi i regeringen også netop nu på spørgsmålet om en kompensationsordning ved midlertidige lokale nedlukninger. Det er ikke nogen let øvelse, men vi arbejder på en hurtig afklaring,« lyder det fra ministeren.

Men indtil videre ved branchen ikke, hvad der kommer til at ske. Kristian Nørgaard – politisk chef i Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurations- og turisterhvervet – understreger, at det haster med at få en afklaring. For pressemødet tirsdag rammer allerede de københavnske spisesteder.

»Vi kan se, at det her pressemøde har meget stor betydning, og at der kommer rigtig mange aflysninger lige efter. Det på trods af, at det er en professionel branche, som har gjort rigtig meget. Vi frygter, at mange nu kommer til at lukke ned, og at det hurtigt kan sprede sig yderligere. Vi står foran en situation, hvor vi kan miste rollen som gastronomisk hub,« siger Kristian Nørgaard, politisk chef i Horesta, brancheorganisationen for hotel-, restaurations- og turisterhvervet.

Det er en bekymring, som Merete Holst deler.

»Der er her tale om en branche som har gjort det rigtigt godt. Vi har skabt et gastronomisk center, og det skal vi være stolte af. Men skal vi nu bare se det forsvinde og blive ødelagt?« spørger hun.

Tirsdag rettede to af de førende barejere i København hård kritik mod planerne. Torben Olsen – medejer af en kæde af restauranter, som blandt andre tæller Café Victor – og Adam Falbert – medstifter af Rekom-koncernen, som ejer mere end 100 natklubber i Norden og er Danmarks største barkæde – sagde, at de nye restriktioner blot ville flytte de unge andre steder hen.

Dyk i omsætningen

René Kristensen fra restaurationsvirksomheden Tholstrup, der ejer ni forskellige restauranter i København, vurderer, at tabet vil være mellem 20 og 30 pct. på omsætning.

»For os kommer det til at betyde tabt omsætning, og vi kan allerede se, at flere af vores gæster begynder at aflyse deres bestillinger. Blandt andet, fordi de ikke tror, at de kan nå at afvikle middagsselskabet før klokken 22. Vi er hårdt presset i forvejen, og de her restriktioner gør det bestemt ikke nemmere. Så vi må kigge på, hvordan vi kan justere medarbejderstaben, for hver en krone tæller i øjeblikket,« siger René Kristensen.

John Hansen, direktør i foreningen, der repræsenterer butikkerne på Strøget (KCC), mener, at de nye restriktioner rammer hjertet af København hårdt.

»Hoteller, konferencer, restauranter og barer vil blive meget hårdt ramt af det her. Ingen tvivl om det. Vi er et skib, der tager store mængder vand ind, og nu er vi blevet ramt af endnu en kanonkugle samme sted. Hullet bliver større,« siger John Hansen.

Han peger samtidig på, at myndighederne ved at komme med formaninger til folk om at aflyse arrangementer, ses med færre mennesker og gå mindre ud, ikke formelt har lukket oplevelsesøkonomien ned. Men reelt er det en nedlukning, mener han.

»Nu dalrer folk rundt og aner ikke, hvad der er op eller ned. Myndighederne skal være meget konkret og kontant i sine udmeldelser, så ingen kan misforstå dem, som tilfældet er nu,« siger John Hansen.

Hjælp

Lars Ramme Nielsen, der er chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv, siger, at det »kun er rimeligt«, at der ydes kompensation til de ramte virksomheder:

»Det her kapper en stor del af de penge, som der tjenes i nattelivet eksempelvis, og det er brancher, der i forvejen har mistet hele deres økonomiske polstring i løbet af foråret,« siger han.

I forhold til kompensation lægger han vægt på, at der formentligt er tale om en kortere periode, hvilket gør det svært at designe en meget nøjagtig kompensationsordning. Det er nemlig vigtigt, at der heller ikke går for lang tid, før den er ude hos virksomhederne.

»Vi mener, at det, der vil være bedst nu, er kompensation for faste omkostninger for de virksomheder, der kan dokumentere omsætningsnedgang som konsekvens af de her restriktioner,« siger Lars Ramme Nielsen.

Konkret mener han og Dansk Erhverv, at de omfattede virksomheder bør få dækket samtlige faste udgifter, hvis de kan dokumentere en omsætningsnedgang, som også bør være lidt lempeligere end tidligere i ordningen. Desuden bør man skelne mellem de enkelte afdelinger, hvis eksempelvis der er tale om en restaurantkæde.