Danmarks største barkæde: »De unge finder andre måder«

Det kommer ikke til at få meget betydning, at barer og restauranter nu skal lukke klokken 22. For de unge finder hurtigt nye måder at feste på, og dermed er problemet bare skudt et andet hen, mener Adam Falbert, der står bag Danmarks største barkæde.

 
På et pressemøde i sundhedsministeriet kom sundhedsminister Magnus Heunicke med yderligere restriktioner i hovedstadsområdet. Video: Ritzau Scanpix, redigering: Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Barer og restauranter er en del af løsningen på at få smittetallet ned – og ikke problemet, mener Adam Falbert.

Han er medstifter, medejer og administrerende direktør for Rekom-koncernen, som ejer mere end 100 natklubber i Norden og er Danmarks største barkæde.

Adam Falbert er ligesom resten af branchen dybt overrasket over de nye drastiske restriktioner, som nu bliver lagt ned over barer og restauranter i København. Fremover skal spisesteder lukke klokken 22, fremgik det på et pressemøde tirsdag. Der skal bæres mundbind af alle bortset fra de gæster, som spiser, og man må eksempelvis ikke længere stå ved en bar og drikke en øl.

»Det her er en de facto nedlukning af aften- og nattelivet i København de næste par uger for dem, der primært serverer en øl. Det er fremrykningen til kl. 22 i kombination med bl.a. stramme mundbindskrav, som reelt gør det umuligt at drive den københavnske del af vores virksomhed de næste par uger,« skriver Adam Falbert i en e-mail til Berlingske.

Han mener, at de rammer, der er på barer og restauranter, kunne have været med til at kontrollere coronasmitten. Men den mulighed er nu forspildt, og nu bliver gæsterne sendt ud på gaderne.

Adam Falbert, Danmarks ukronede barkonge fotograferet på Proud Mary Pub. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

»Vi har fuld respekt for, at der skal handles, når smittetallene går op. Men det undrer os ganske enkelt, at vi nu skal lukke kl. 22. De unge kommer til at finde andre måder at være sammen på – uanset hvor meget kontrol, der sættes ind. De har ikke tænkt sig at sidde hjemme og kigge ud ad vinduet. Det kommer til at ske i privat regi, som ikke har de rammer, vi kan sørge for,« lyder det fra Adam Falbert.

Til Helsingør

Han bliver bakket op af en anden førende barejer i København. Torben Olsen – medejer af en kæde af restauranter, som blandt andre tæller Café Victor – forventer, at mange unge blot vil tage til de sjællandske byer, som ikke er underlagt de restriktioner, der nu rammer 17 storkøbenhavnske kommuner.

»Jeg har stor respekt for alt, hvad der er sket indtil nu, men det her er uden hoved. De unge mennesker tager bare til Helsingør eller andre steder. Det her sker helt i blinde,« siger Torben Olsen.

Adam Falbert mener, at barerne er et langt mere sikkert sted end for eksempel private fester.

»Hvad sker der, når der ved en privat fest er behov for en voksen, hvis der er en, der bliver for fuld, eller en, der kommer galt afsted? Hvor har vi en hjertestarter henne, og hvor har vi en kontrolmand henne, der sikrer sig, at der ikke pludselig kommer en bil med nogle uønskede mennesker, der ikke skal være der?« spørger Adam Falbert.

Rekom, der beskæftiger 4.000 medarbejdere, har en multibrandstrategi, hvor de enkelte barer adskiller sig fra hinanden. Koncernen står blandt mange andre bag steder som Heidi’s Bier Bar, The Austarlian Bar, Cafe Guldhornene, The Drunken Flamingo og Hornsleth Bar.

Kort efter statsminister Mette Frederiksen (S) i marts besluttede at lukke store dele af Danmark ned, valgte Rekom at lukke alle nattelivskoncernens barer og natklubber ned. Falbert forklarer, at det et stort problem, at der nu bliver åbnet og lukket flere gange.

»Vi skal nok blive stående, men det har i sagens natur været et meget dyrt år. Både for os og for alle andre i vores erhverv. Vi går stærkt kapitaliserede ind i coronaperioden – og det er vores styrke. Men 2020 bliver en afskrivning,« lyder dommen fra Falbert.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sagde på tirsdagens pressemøde, at Folketingets partier skal se på nye, yderligere hjælpepakker til restaurationer og superligaklubber i hovedstadsområdet, som bliver ramt af de nye restriktioner.