Restauranter, caféer og barer skal lukke klokken 22 – gæster skal bære mundbind

På et pressemøde klokken 12.30 i dag præsenterede sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke nye restriktioner for København og 16 omkringliggende kommuner. Fra på torsdag skal restauranter, barer og cafeer lukke klokken 22, og der skal bæres mundbind, når man ikke sidder ned på serveringsstederne.

 
På et pressemøde i sundhedsministeriet kom sundhedsminister Magnus Heunicke med yderligere restriktioner i hovedstadsområdet. Video: Ritzau Scanpix, redigering: Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Restauranter, cafeer, barer og lignende serveringssteder skal lukke klokken 22 fra 17. september i 17 kommuner i københavnsområdet. Gæster og ansatte skal – når de er stående og gående – desuden bære mundbind

Sådan var meldingen i dag fra myndighederne på et pressemøde i Eigtveds Pakhus.

Private fester, som afholdes på et serveringssted, skal også lukke klokken 22 – og der opfordres også til, at private fester slutter klokken 22.

»Det er en forudsætning for, at vi kan holde resten af samfundet åbent,« lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om de nye restriktioner.

Sundheds- og ældreministeren oplyste på pressemødet, at der er yderligere 334 nye smittede i dag, hvoraf 55 er indlagte, og tre personer får intensiv behandling. Magnus Heunicke understregede, at det er på grund af stigningen af indlagte, at der indføres yderligere restriktioner. Der er 78 nye smittede i Københavns Kommune – 20 procent af dem er mellem 20 og 29 år.

Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut forklarede, at det særligt er unge og unge voksne, der står for udviklingen i coronasmitte for tiden. Derfor er det »berettiget« at indføre restriktioner i det københavnske natteliv, mener han.

Der indføres også krav til skiltning, der angiver, hvor mange personer der maksimalt kan være i en restaurant, bar, café og lignende serveringssteder for at opfylde kvadratmeterkravet. Dét skal blandt andet styrke politiets muligheder for at håndhæve overholdelsen af de nye tiltag.

Rigspolitichef Thorkild Fogde forklarede også på pressemødet, at der har været en velvilje til at følge politiets anvisninger, men når betjentene har vendt ryggen til, er der igen blevet set stort på coronarestriktionerne.

»Nu sætter vi ekstra fokus på restaurationsmiljøets overholdelse af afstandskravet. Vi indfører et krav om skiltning med, hvor mange der må være på en restaurant eller bar,« sagde justitsminister Nick Hækkerup og tilføjede:

»De nye initiativer, der skal sikre, at landet ikke lukker ned, vil have mange personlige konsekvenser.«

Bryllupper, konfirmationer og lignende helt særlige mærkedage, som allerede er planlagt, kan afholdes, hvis det er muligt at overholde Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men bør under alle omstændigheder slutte senest klokken 22, lød det fra Heunicke.

Der opfordres til, at andre arrangementer, fester og fejringer i private hjem ikke afholdes med andre end den nærmeste, snævre omgangskreds.

»Det er nu, at vi skal vise samfundssind,« sagde sundheds- og ældreministeren.

Fremover må der kun være 500 tilskuere på stadion til Superliga-kampe i hovedstadsområdet, men det er uvist, hvor mange der er blevet smittet i nattelivet og til fodboldkampe.

»Man kan se på billeder fra kampene, at der er mange smittede, men det kan ikke siges, at de præcis er blevet smittet der,« sagde Anette Lykke Petri, konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

På spørgsmål om smittespredning i nattelivet svarer hun, at »selv om man ikke har beviser for, præcis hvor smitte er sket, så har man fundet udbrud blandt personer, der har været sammen i nattelivet« – og der betragter man det som sandsynligt, at de har smittet hinanden.