GM betaler 6 mia. kr. i svindelsag

General Motors har indgået et forlig med de amerikanske myndigheder og skal betale 900 mio. dollar, næsten 6 mia. kr., i en sag om svindel efter en fejl på GM's biler, der kan have kostet 124 mennesker livet.

Foto: BILL PUGLIANO.
Læs mere
Fold sammen

General Motors har indgået et forlig med de amerikanske myndigheder og skal betale 900 mio. dollar, næsten 6 mia. kr., i en sag om svindel efter en fejl på GM's biler, der kan have kostet 124 mennesker livet. Det skriver Wall Street Journal.

GM har erkendt sig skyldig i kriminelle forseelser, efter at have forsøgt at skjule fejlen for de amerikanske myndigheder og for offentligheden. Beløbet er mindre end ventet, og ligeledes mindre end straffen på 1,2 mia. dollar, som Toyota modtog i en lignende sag omhandlende uhensigtsmæssig acceleration hos Toyotas biler. Fitch Ratings havde ventet en straf på mere end 2 mia. dollar, skriver avisen. Ingen enkeltpersoner er sigtet i sagen.

Defekten er forbundet til 124 dødsfald ifølge Wall Street Journal. Ifølge retsdokumenter placerede GM problemet udenfor den normale proces for tilbagekaldelse af biler, på grund af bekymring for at tilbagekaldelse kunne skade selskabets omdømme. Det resulterede i, at millioner af biler i årtier kørte rundt med defekten.

Efterfølgende har GM iværksat en intern undersøgelse af problemerne med flere fyringer til følge og etableret en kompensationsfond på op mod 625 mio. dollar til pårørende til de fatale ulykker.

Ifølge anklager Preet Bharara har GM ikke fortalt sandheden, som de skulle til hverken myndighederne eller offentligheden. Dommer Alison Nathan ved den føderale domstol på Manhattan godkendte torsdag aftalen, skriver avisen.