Gibsons filmimperium i skandale

Den indflydelsesrige filmmand Mel Gibson er i alvorlig krise efter berusede udfald mod en jødisk betjent. En TV-serie om Holocaust er aflyst. Mel Gibson har sagt uforbeholdent undskyld, men er det nok?

Den berømte amerikanske filmstjerne Mel Gibson, der også er instruktør og producer, må tørre det skælmske grin væk, efter at han har mistet en lukrativ kontrakt med Disney i kølvandet på, at han har udtalt sig anti-semitisk i beruset tilstand. Foto: Lucy Nicholson/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NEW YORK: Alkoholisme og en beruset tur bag rattet er én ting, men et direkte verbalt angreb på jøder noget ganske andet. Mel Gibson, der er én af de mest magtfulde skuespillere/instruktører/producere i Hollywood, må se en kommende TV-serie aflyst og sit lille filmimperium rystet, efter at han fredag overfusede en jødisk betjent, der arresterede ham for at køre bil med for meget alkohol i blodet. Betjenten, der hedder James Mee, skrev en rapport på otte sider, der efterfølgende blev offentliggjort af internetmagasinet TMZ.com, og her blev den 50-årige Mel Gibson blandt andet citeret for at kræve at få at vide, om betjenten var jøde.

»Forbandede jøder. Jøderne er ansvarlige for alle krige i verden,« sagde filmstjernen ifølge rapporten, mens en kvindelig betjent blev mødt med et mere fredeligt »hvad ser du på, sugar tits«.

Mel Gibson undskyldte i en ydmygende pressemedelelse lørdag og begyndte i denne uge ifølge sin presseansvarlige på et program for alkoholafvænning.

»Jeg opførte mig som en person ude af kontrol, da jeg blev arresteret og sagde ting, som jeg ikke mener er rigtige, og som er afskyelige. Jeg skammer mig dybt over alt, hvad der blev sagt,« lød det fra Mel Gibson, der forklarede at have kæmpet med alkoholisme »hele mit liv«.

Mere undskyld
I går gjorde Mel Gibson sin undskyldning endnu mere specifik og bad ifølge nyhedsbureauet Reuters om at mødes med jøder for at begynde »vejen mod helbredelse«. »Der er ingen undskyldninger, og der bør heller ikke være nogen tolerance for nogen, der tænker eller udtrykker nogen form for anti-semitisk bemærkning,« sagde Mel Gibson til Reuters.

I filmbyen Hollywood var Mel Gibsons fremtid allerede omdiskuteret i 2004, da han skrev, instruerede og producerede den kontroversielle film »The Passion of the Christ«, der gav jøderne skylden for Jesus' død. Mel Gibson, hvis far Hutton Gibson på skrift har bagataliseret Holocaust, har stærkt konservative katolske synspunkter, og filmen blev set som en trussel mod Mel Gibsons muligheder for at arbejde i Hollywood, der har mange jøder på magtfulde poster.

Men filmen blev et kæmpehit, og Mel Gibson fortsatte med uformindsket styrke. Men et projekt fra Mel Gibsons produktionsselskab Icon om at lave en TV-serie om Holocaust for TV-stationen ABC kom i denne uge under beskydning.

»Jeg synes ikke, at han skal lave en film om Holocaust,« sagde rabbineren Marvin Hier, der har grundlagt Simon Wiesenthal Centeret, til avisen The New York Times.

»Det ville være som at bede nogen, der var tilknyttet K.K.K. om at lave en film om de afrikansk-amerikanske erfaringer,« sagde han med henvisning til den racistiske, amerikanske sydstatsbevægelse Ku Klux Klan.

Disney-samarbejde afbrudt
En talsmand fra ABC, der ejes af Walt Disney, har siden forklaret flere aviser, at samarbejdet om serien vil blive afbrudt. Andre i Hollywood opfordrer til en boykot af Mel Gibson, der er født i New York, men boede i Australien i en årrække, før han slog igennem i Hollywood.

Produceren Peter Buber peger på, at de fleste kan overleve beskyldninger om at køre i påvirket tilstand, men Mel Gibson har talt i påvirket tilstand.

»Det er en sværere anklage. Den bliver hos folk i lang, lang tid,« siger han til avisen USA Today.

»Begivenheden var et frygteligt, frygteligt slag mod hans offentlige image,« siger Peter Montoya, der er imagekonsulent, ifølge britiske Times Online. »Jeg forudser ikke, at det spinner ud af kontrol som Tom Cruise eller Nick Nolte. Jeg tror, det går over. Den vigtigste regel for en offentlig figur, der begår en fejl, er at undskylde og undskylde tidligt. Det synes jeg, han har gjort.«