Forbrugere betaler prisen for brexit

De skuffende tal for udviklingen i det britiske detailsalg for maj er et bevis på, at regningen for udmeldelsen af EU ligger hos forbrugerne, mener makroanalytiker ved Sydbank Kim Blindbæk.

Forbrugerne i England kommer til at betale prisen for Brexit, mener analytiker ved Sydbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- De britiske forbrugere betaler i bogstaveligste forstand prisen for brexit. I maj holdt briterne igen på pengene og sendte detailsalget ned med 1,2 pct. (inklusive brændstof, red.) Det var et større fald end ventet. Den overraskende stigning tilbage i april var desværre - som vi ventede - en kortvarig tendens, vurderer Kim Blindbæk.

Det britiske detailsalg faldt i maj 1,6 pct. på månedsbasis eksklusive brændstof, mens der ifølge Bloomberg News var ventet et fald på mere beskedne 1,0 pct. I april steg salget med 2,2 pct., hvilket var en oprevidering fra 2,0 pct.

- Det svage detailsalg er skidt nyt for den økonomiske vækst i Storbritannien. Mere end halvdelen af den britiske økonomi udgøres af privatforbruget. Derfor kan det i høj grad mærkes, når briterne holder på pengene. Det så vi også i første kvartal, hvor britisk økonomi bremsede op fra 0,7 pct. i slutningen af 2016 til blot 0,2 pct. i første kvartal 2017, påpeger makroanalytikeren.

Han forklarer, at den manglende lyst til at bruge penge skyldes stigende inflation. Og alle butikstyper på nær tankstationer er ramt.

Sydbank venter, at den britiske økonomi vil bremse moderat op i 2017.

- Foruden briternes manglende købelyst er den britiske økonomi omgærdet af stor økonomisk og politisk usikkerhed. På nuværende tidspunkt er den britiske regering svag og står over for svære forhandlinger med EU's ledere. Den usikkerhed vil højst sandsynligt smitte negativt af på den britiske økonomi i år, lyder det fra Kim Blindbæk.

På årsbasis var der tale om en stigning på 0,6 pct. mod ventet 1,9 pct.

/ritzau/FINANS