Flexlån populære trods risiko for rentestigning

Boligejerne bliver ved med at optage Flexlån, selv om eksperterne siger, det kun er et spørgsmål om tid, før renten stiger.

De økonomiske eksperter er for en gangs skyld fuldstændig enige. Alle økonomiske strømpile peger henimod en højere rente, men alligevel fortsætter titusindvis af boligejere med at optage de populære rentetilpasningslån (flexlån), hvor ydelsen kan svinge fra år til år i takt med rentens udvikling.

»De nuværende renter er ekstremt lave. Og det er naturligvis en problemstilling, som boligejerne skal forholde sig til,« siger senioranalytiker i Nordea, Jesper Bie-Olsen.

Nordea peger bl.a. på, at inflationen i USA forventes at stige i løbet af de kommende måneder, hvilket ses som et tydeligt signal på, at renten også vil begynde at stige.

»Det er udviklingen på det amerikanske obligationsmarked, som i væsentligt omfang bestemmer udviklingen for de europæiske renter. Vores forventning er, at renten i USA vil stige med 1 procentpoint i løbet af de næste 6-12 måneder,« siger Jesper Bie-Olsen.

Ekstrem lav rente
I øjeblikket er den et-årige rente for rentetilpasningslån helt nede på ca. 2,2 pct. Den historisk lave rente er med til at sikre fortsat høje boligpriser, men problemet er, at når/hvis der kommer en rentestigning, vil det medføre væsentligt ændrede vilkår for boligejeren.

I dag lyder en rente på 6,2 pct. for et et-årigt flekslån som en ekstrem høj rente, men for mindre end fire år siden var renten faktisk oppe på ca. 6,5 pct.

Stiger renten, vil det bogstavlig talt kunne mærkes på boligejernes pengepung. En rentestigning på fire pct. vil betyde en ekstra udgift på ca. tre tusinde kroner hver måned for den boligejer, som eksempelvis har købt en bolig til knap tre mio. kr. i Birkerød.

At en rentestigning utvivlsomt kommer til at gøre ondt hos mange boligejere afspejles af Realkreditrådets seneste statistik. Ifølge statistikken var omkring 75 pct. af alle nye lån til private rentetilpasningslån, mens de afdragsfrie lån udgjorde mere end halvdelen af de udbetalte lån.

Festen slut
»Vi kan ikke udelukke, at der kommer et yderligere marginalt rentefald, men så er festen også slut. Det er kun et spørgsmål om, hvornår og om hvor meget renten kommer til at stige,« siger BRFkredits cheføkonom, Jens Chr. Nielsen.

Han peger på, at der stort set er økonomisk vækst overalt i verden. Før eller siden må denne vækst også nå til Europa, der tilmed vil opleve, at både Tyskland og Frankrig bliver nødt til at udstede statsobligationer for at finansiere underskuddet på statens finanser. Og et større udbud af obligationer tilsiger, at prisen for obligationer falder - og renten dermed stiger.

Fordi forventningen hos BRFkredit er, at renten vil stige, anbefaler man nu kunderne, at de optager et tre- eller fem-årigt rentetilpasningslån.

Alligevel er det »kun« godt halvdelen af kunderne, som lytter til denne anbefaling - mens resten af boligejere med rentetilpasningslån tager et et-årigt lån.

»Vi så meget gerne, at flere lyttede til vores råd. Og tallet burde være højere, men når vores kunder først har råd til et fastforrentet lån, så er det deres eget valg, hvilket lån de vil tage,« siger Jens Chr. Nielsen.

To anbefalinger
Mens der er bred enighed blandt økonomerne om, at renten er på vej op, er der betydelig mere usikkerhed om, hvornår det vil ske. Terror-trussel og den foreløbige mangel på nye job i USA har foreløbig sat en bremser for højere renter.

Hos Realkredit Danmark forventer man også, at renten vil stige - men man tror næppe, at det vil ske før til næste år. Og derfor anbefaler man stadig et et-årigt rentetilpasningslån.

»Vi har reelt to anbefalinger til vores kunder. Den ene er at optage et et-årigt lån nu, og så eventuelt skifte lånet ud til fordel for et tre-årigt lån til december, når lånet alligevel skal refinansieres. Men hvis boligejeren er usikker på udviklingen, er den anden mulighed at tage et tre-årigt lån med det samme,« siger økonom Jakob Nielsen, Realkredit Danmark.