Finsk telegigant udliciterer IT til IBM for 1,5 mia. kr.

IBM overtager hele driften af Nokias PCer og tager 430 medarbejdere med. Det nordiske marked er længere fremme med udlicitering end resten af verden.

Verdens største mobiltelefonproducent, finske Nokia, har bedt IT-giganten IBM om at passe computere og PC-assistance for 57.000 ansatte i 57 lande. Udliciteringsaftalen er 1,5 milliarder kroner værd.

430 Nokia-medarbejdere i 36 lande bliver med aftalen ansat i IBM, som hermed vinder endnu en vigtig, finsk ordre for næsen af den største konkurrent, TietoEnator. Aftalen er så stor, at den skal godkendes af konkurrencemyndighederne.

IBM skal i de næste fem år drive Nokias IT-afdeling, som hjælper og rådgiver brugerne, og skal samtidig sikre, at programmer m.m. på computerne altid er opdateret. Nokia ser aftalen som en måde altid at være med på den seneste teknologi og regner samtidig med at spare en del penge ved aftalen - uden at der dog er sat beløb på. Fremover betaler Nokia for det faktiske forbrug.

»I stedet for en fast pris betaler Nokia nu en dynamisk pris, så man kan skrue op og ned efter behov. Det koster faktisk mere at administrere en PC-arbejdsplads end at købe hardware og software - mellem 11.000 og 29.000 kroner pr. PC om året,« forklarer Leif Lindqvist, direktør for IBMs globale serviceorganisation i Norden, til Berlingske Tidende.

Mens PC-priserne er raslet ned, er udgifterne til at holde computerne i drift eksploderet, fordi folk ønsker at kunne arbejde hvor som helst når som helst. Overblikket over stationære, bærbare og håndholdte computere bliver derfor mere og mere broget. Derfor er det ikke længere kun baggrundsteknik som store servere, der udliciteres.

Længere fremme
IBM indgik for få måneder siden aftale med Nordea om at overtage deres computerdrift på samme måde. Tidligere er der lavet aftaler med bl.a. Svenska Posten og Electrolux, og disse løsninger kan »genbruges«.

Analysehuset IDC spår, at markedet for udlicitering fra 2001 til 2006 i Danmark og Sverige vil vokse med 13 procent, i Finland og Norge et par procent mindre.

»Der sker mere på det nordiske marked end andre steder. Norden er vældigt langt fremme med at udnytte teknologierne og se på nye forretningsmodeller. Vi er et lille marked i en stor verden, og vi er tvunget til at ligge helt fremme. Det, vi tilbyder, stemmer fint overens med, hvad virksomhederne ønsker, og så drager vi nytte af at være både lokale og globale,« mener Leif Lindqvist.

Han forventer, at de 430 Nokia-medarbejdere med tiden også vil skulle passe andre områder.

Samtidig med aftalen med IBM afskediger Nokia 140 i afdelingen for digitale TV-modtagere. Dels udvikler markedet sig langsommere end forventet, dels er konkurrencen så hård, at Nokia ikke tjener penge her. Til gengæld solgte Nokia sidste år mobiltelefoner for 51 milliarder kroner, hvilket er fire procent mere end året før.