Finsk kapital bag dansk eventyr

Anhydro Group er navnet på et nyt internationalt industriselskab med dansk base. Finske CapMan betaler en kvart milliard kroner for at samle tre selskaber, som bliver verdens næststørste producent af inddampnings- og tørringsteknologi. Kun danske Niro er større.

Nordens største investeringsselskab, finske CapMan, skyder over en kvart milliard kroner i dannelsen af et dansk selskab, der fra starten får verdensomspændende aktiviteter. Allerede i år forventes Anhydro Group, der skal producere inddampnings- og tørringsanlæg, at nå en omsætning på 800 mio. kroner, og selskabet vil alene i Danmark beskæftige 400 mennesker.

Bag projektet står Ole Andersen, der i 20 år var koncerndirektør for Niro, der i dag ejes af den tyske GEA-koncern. Niro er verdens største på området med en omsætning på 2,5 milliarder kroner.

Ifølge Ole Andersen, der bliver bestyrelsesformand i Anhydro Group, er det planen at børsnotere selskabet inden for en femårig periode. Selskabet har netop tegnet kontrakt på en grund i Ballerup, hvor en ny fabrik skal opføres.

Halvt års forberedelse
CapMan, som hidtil ikke har været særligt synlig i Danmark, blander sig med investeringen for alvor på det danske marked, hvor investeringsselskaberne spiller en stadig større rolle i udviklingen af industrien.

Etableringen af Anhydro Group gennemføres ved opkøb og konsolidering:

Den danske virksomhed APV Anhydro, hidtil ejet af engelske Invensys.

Den amerikanske virksomhed Dedert Corporation Inc.

Den danske virksomhed Simatek A/S.

CapMan har konkret købt Anhydros ledelsesteam og fabrikken APV Anhydro fra Invensys Group. Desuden har man købt den familieejede virksomhed Dedert Corporation. Gennem en aktieombytning bliver endvidere Simatek A/S et 100 procent ejet datterselskab i Anhydro Group.

Opkøbene er finansieret med private equity-, mezzanin- og lånekapital. Selskaberne danner til sammen forretningsenhederne i Anhydro Group, og de fortsætter deres aktiviteter under eget navn.

Efter opkøbet ejer CapMan 70 procent af Anhydro Group. De sidste 30 pct. ejes af ledelsesgruppen og af sælgerne.

Selve arbejdet med etableringen at det nye selskab har stået på i over seks måneder på CapMans kontor på Esplanaden i København, hvor 30 advokater, forretningsmænd og investorer fra USA, Finland, Sverige og Danmark i går skålede i champagne.

Niro-bestyrelse vidste intet
Med Anhydro Group får Niro pludselig en meget stærk konkurrent i sin baghave.

Niro holdt i går bestyrelsesmøde uden at kende noget til den nye konkurrent, og administrerende direktør Niels Graugaard har ingen kommentarer til den overraskende nyhed om konkurrenten.