Faglige klubber og foreninger støtter bagagestrejkende: »Frit fagforeningsvalg? Ikke hos os!«

Både loven, eksperter og 3Fs formand siger, at alle har frit valg til at vælge den fagforening, de vil. Men en række organisationer har de seneste dage meldt deres støtte til bagagemedarbejderne i Københavns Lufthavn, der tre gange har nedlagt arbejdet, fordi en vikar ikke vil melde sig ind i 3F.

Stilladsarbejdernes Landsklub har klart meldt ud angående den verserende 3F-konflikt i Københavns Lufthavn: »Frit fagforeningsvalg? Ikke hos os!« lyder overskriften i et brev, som den faglige klub delte på Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Ingen kan tvinges til at melde sig ind i bestemte fagforeninger.

Det har både arbejdsmarkedseksperter, en lektor på Juridisk Institut ved Aarhus Universitet og formanden for 3F, Per Christensen, sagt.

Alligevel har en række brancheklubber og medarbejderforeninger udtrykt deres støtte til Ekspeditions Arbejdernes Klub i Københavns Lufthavn, der tre gange har nedlagt arbejdet, fordi de nægter at arbejde sammen med en kollega, der er medlem af ingeniørernes fagforening, IDA.

Ifølge vedtægterne i Ekspeditions Arbejdernes Klub skal alle, der håndterer bagage for firmaet SAS Ground Handling, nemlig være medlem af den faglige klub samt 3F Kastrup.

»Frit fagforeningsvalg? Ikke hos os!«

Sagen begyndte at rulle onsdag, da Berlingske kunne fortælle om en lydoptagelse, hvor næstformanden for Ekspeditions Arbejdernes Klub truede kollegaen, fordi han ikke ville melde sig ind i 3F.

I lydoptagelsen kan man også høre medarbejderen, der er ansat i et fire måneder langt vikariat, blive kaldt »klam«, ligesom næstformanden siger, at han ikke mener, vikaren selv kan vælge fagforening.

»Har du aldrig hørt om jungleloven? Den lever herude. Det vil sige, at der kun er én fagforening, som vi er medlem af herude. Vi er alle sammen medlem af den samme forening,« siger næstformanden, der siden er blevet frataget sine tillidshverv, i lydklippet.

Allerede fredag meldte Århus Stilladsarbejderklub sin støtte til medlemmerne af Ekspeditions Arbejdernes Klub.

»Frit fagforeningsvalg? Ikke hos os!« lød overskriften i et brev, som den faglige klub delte på Facebook. Her forklarede klubbens formand, Jacob Jespersen, at de kollegerne imellem havde taget et valg om, at hvis man vil bygge stilladser i Aarhus, så skulle man være organiseret i 3F og den faglige klub.

Siden bakkede formanden for Stilladsarbejdernes Landsklub, Thomas Strømsholt, Aarhus-klubben op. Han fortalte også, at han godt forstod, hvorfor medlemmerne af Ekspeditions Arbejdernes Klub i Københavns Lufthavn havde nedlagt arbejdet ad flere omgange.

»Arbejdsgiveren kan da selv vælge, om de vil have en eller 150 mand til at læsse flyvemaskinerne. Der er ingen, der angriber ledelsesretten. De siger bare, at de ikke kan arbejde med en kollega, der opfører sig så dårligt,« sagde Thomas Strømsholt til TV 2.

»Det er et valg, vi samlet har taget«

Stilladsarbejderne er ikke de eneste, der har udvist sympati for Ekspeditions Arbejdernes Klub siden sagen begyndte i sidste uge. Eksempelvis har Renovationsgruppen af skraldemænd i København og på Frederiksberg i en pressemeddelelse skrevet, at de alle er organiserede ét sted, og det er 3F.

»Det er et valg, vi samlet har taget, da historien viser, at et stærkt fagligt sammenhold gavner os alle sammen. (...) Derfor holder vi fast i den demokratiske beslutning, vi har taget – alle kollegaer er organiseret i en og samme fagforening,« kan man læse i pressemeddelelsen.

Over for TV 2 Lorry har skraldemændene afvist at komme med yderligere kommentarer.

Godt en håndfuld nordjyske medarbejderforeninger og faglige klubber har også meldt deres støtte.

»Det er sådan, at vi som brancher kollektivt har besluttet at være organiseret i den fagforening, som bærer vores overenskomster, hvilket for vores vedkommende er 3F,« står der i et brev, de nordjyske foreninger har lagt på Facebook.

Emil Olsen, formand for Murersvendenes Brancheklub Nordjylland

»Når det kommer til spørgsmålet om, hvor vi som bygningsarbejdere organiserer os, er svaret helt klart, at man ikke selv bestemmer, hvor man vil stå organiseret.«


Brevet er underskrevet af Emil Olsen, der er formand for Murersvendenes Brancheklub Nordjylland, men kommer på vegne af yderligere fem nordjyske klubber: Jord- og betonarbejderne, Murerarbejdsmændenes Klub Nordjylland, Tømrer og Snedkernes Brancheklub Aalborg, Havnearbejdernes Losseklub Aalborg og Terminalarbejderklubben på Grønlandshavnen.

»Det er rigtigt, at vi i Danmark har foreningsfrihed. (...) Men når det kommer til spørgsmålet om, hvor vi som bygningsarbejdere organiserer os, er svaret helt klart, at man ikke selv bestemmer, hvor man vil stå organiseret,« skriver Emil Olsen også i brevet.

Brevene er blevet delt i Facebook-gruppen »Nej til 42 timer – VORES OK20«, der ifølge egen beskrivelse blandt andet kæmper for ordnede forhold på arbejdspladserne og for at styrke udgangspunktet inden overenskomstforhandlingerne næste år, OK20.

Her har også en række andre medarbejderklubber og faglige klubber udtrykt deres støtte.

Ifølge DK Hostmaster, der administrerer hjemmesider, der ender på .dk, er det Thomas Strømsholt, formanden for Stilladsarbejdernes Landsklub, der står bag gruppens hjemmeside.