3F-formand: Indiskutabelt at der er frit fagforeningsvalg

Forbundsformand i 3F vil over for brancheklubber understrege, at valget af fagforening er frit i Danmark.

Foto: Henning Bagger

På en kongres i Aalborg i næste uge vil forbundsformand i 3F Per Christensen igen understrege over for brancheklubber, at der er frit fagforeningsvalg i Danmark

»Det er fuldstændig indiskutabelt, at vi skal overholde lovgivningen, og vi skal overholde de overenskomster, vi selv har indgået. Det kan ikke diskuteres,« siger han.

Udmeldingen kommer, efter at der hos bagagemedarbejdere i Københavns Lufthavn flere gange har været strejker, fordi en vikar har været medlem af en anden fagforening end 3F.

Senest har en række brancheklubber meldt ud, at de ikke mener, at der er frit fagforeningsvalg i Danmark, selv om en dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i 2006 slog fast, at de ansattes valg er frit.

»Det, jeg vil minde dem om, er, at vi har en foreningsfrihedslov herhjemme, og at lovgivningen skal overholdes, og at vi i øvrigt har nogle overenskomster, der også skal overholdes,« siger Per Christensen.

Ifølge Per Christensen har han og 3F hevet fat i brancheklubberne for at understrege, at valget af fagforening er frit i Danmark.

»Jeg tror i virkeligheden, at baggrunden, for at de siger sådan, er, at de hver eneste dag selv på deres egne arbejdspladser bliver udfordret af arbejdsgiverne, som i mange tilfælde bryder lovgivningen om arbejdsmiljø og social dumping.«

»Så opstår der en situation af den her karakter, og så reagerer man,« siger Per Christensen, der slår fast, at det ikke er en undskyldning.

Ifølge formand for Murersvendenes Brancheklub i Nordjylland Emil Olsen bestemmer de ikke, at man skal være medlem af 3F. Han kommer dog ikke til at have en medarbejder, der ikke er i 3F.

»Det kommer ikke til at ske, at der kommer en uorganiseret ind i mit arbejdsteam,« siger han.

/ritzau/